Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Νιώθουν την εγκατάλειψη

Περιοδεία σε χωριά του νομού πραγματοποίησε την Κυριακή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος

Περιοδεία σε χωριά της Καρδίτσας πραγματοποίησε προχτές Κυριακή, ο Αντ. Σκυλλάκος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Στα γραφεία της κοινότητας Σίκλιζας,ο Αντ. Σκυλλάκος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γ. Βαγγελάκο,μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπους των μαζικών φορέων του χωριού.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, αναφερόμενος στα προβλήματα του χωριού, επισήμανε:

  • Δεν υπάρχει αρκετό νερό για άρδευση, αφού η κοινότητα δεν ανήκει στα φράγματα της Λίμνης Πλαστήρα και Σμοκόβου και οι γεωτρήσεις δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες. Διεκδικεί την ένταξή της στο φράγμα Σμοκόβου και τη δημιουργία του φράγματος της "Χιλιαδούς", αν εκτός του αρδευτικού έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα.
  • Με τις βροχές το χωριό πλημμυρίζει και γι' αυτό ζητούν από τη νομαρχία να διαθέσει μηχανήματα για τον καθαρισμό των ρεμάτων που παραμένουν επί 20 χρόνια ακαθάριστα.
  • Το δίκτυο ύδρευσης κατασκευάστηκε πριν από 20 χρόνια, οι σωλήνες από αμίαντο συνεχώς σπάζουν και χάνεται πολύ νερό. Ζητούν άτοκο δάνειο για την αντικατάσταση όλου του δικτύου.
  • Μια περιφέρεια 300 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται γύρω - γύρω στο χωριό και την οποία κατέχει το δημόσιο, να δοθεί στην κοινότητα για αξιοποίηση.
  • Διάφορα έργα όπως το υπαίθριο θέατρο, το κέντρο νεότητας, αθλητικές εγκαταστάσεις μένουν μισοτελειωμένα λόγω διακοπής της χρηματοδότησης. Διεκδικούν ακόμα την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος, αφού στο χωριό υπάρχουν πολλοί μαθητές κι έρχονται κι άλλοι από διπλανό χωριό.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού του χωριού ανέφερε ότι διεκδικούν χρηματοδότηση για την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου επισήμανε ότι η ΔΕΗ καθυστερεί τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, η αγροτική σύνταξη είναι εξευτελιστική και ζήτησε την επανασύσταση της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων που καταργήθηκε.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών τόνισε ότι ο σύλλογος αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν έχει καμία βοήθεια από κράτος και ζήτησε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος "Λίντερ" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και χρηματοδότηση για τη λειτουργία παιδικών σταθμών.

Στην πολιτιστική ερήμωση της υπαίθρου αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Μορφωτικού Συλλόγου.

Στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα εννιά χωριά Καλλίθηρο, Ραχούλα, Καταφύγι, Αμάραντος, Νεράιδα, Μολόχα, Απιδιά, Δαφνοσπηλιά, Παλιούρι της περιοχής, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, τονίζοντας ότι οι ημιορεινές και οι ορεινές κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί ολοσχερώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι δασικές εκτάσεις ανήκουν ακόμα σε τσιφλικάδες με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν δουλιά οι υλοτόμοι, ενώ σε αρκετά χωριά δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, οι δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η αιτία όλων των προβλημάτων που αναφέρθηκαν και πολλών άλλων βρίσκεται στην πολιτική που καθορίζεται από το πρόγραμμα "σύγκλισης" με την Ευρωπαϊκή Ενωση και προβλέπει μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγροτική πολιτική, επισήμανε ότι αυτή εξ ολοκλήρου βρίσκεται στο χέρι των Βρυξελλών και οι αγρότες πληρώνουν τις επιθέσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, για τη λύση των προβλημάτων, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς τον αγώνα των ίδιων των κατοίκων.

Στους Αγίους Θεοδώρους

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αγιοι Θεόδωροι Γ. Σκοντρής και πολλοί κάτοικοι αναφέρθηκαν στις πολλές ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα. (12 σπίτια γκρεμίστηκαν, άλλα 20 είναι ακατοίκητα, μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και ζωοτροφών "χάθηκαν" από τις αποθήκες και άλλα μέρη που ήταν συγκεντρωμένες, το βαμβάκι σε χωράφια καταστράφηκε κ.ά.).Η αγανάκτηση για την αδιαφορία της πολιτείας έναντι των πλημμυροπαθών ήταν έκδηλη. Σχεδόν καμία από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι δεν είχαν καν ενημερωθεί από τους αρμόδιους ότι δικαιούνται αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ