Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ανοίγει η αυλαία των κινητοποιήσεων

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται μεθαύριο στο Αγρίνιο και ακολουθούν δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα στις 15 του μήνα

Την αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγουν μεθαύριο οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, που θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο. Η ημερομηνία - ορόσημο πάντως για τον αγώνα των καπνοπαραγωγών είναι η 15η του Φλεβάρη. Την ημέρα αυτή, οι καπνοπαραγωγοί της χώρας θα πραγματοποιήσουν συντονισμένες κινητοποιήσεις, ενόψει της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για την τροποποίηση του βασικού κοινοτικού κανονισμού για τα καπνά 2075/92, που προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης και, βέβαια, ενάντια στην αντικαπνική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ηδη, σε όλους τους καπνικούς νομούς της χώρας επικρατεί έντονη αγωνιστική κινητικότητα και, από την πλευρά τους, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας ανήγγειλαν για τις 15 του μήνα πανεπαρχιακό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι καπνοπαραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία, τα Τρίκαλα, το Ζαγκλιβέρη Θεσσαλονίκης και τα Γιαννιτσά.

Συμπαράσταση φορέων

Ο δίκαιος αγώνας των καπνοπαραγωγών βρίσκει ευρύτερη απήχηση και στην Αιτωλοακαρνανία και οι μαζικοί φορείς της περιοχής δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Αγρίνιο και στην οποία συμμετείχαν μαζικοί φορείς της περιοχής, οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν πως η συμπαράστασή τους θα πάρει και έμπρακτο χαρακτήρα, στο αγροτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Επίσης, από τους παρευρισκόμενους επισημάνθηκε πως η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η εφαρμογή της από τις ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς. Προβλήματα, που δεν πλήττουν μόνο τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ολόκληρη την οικονομική ζωή του νομού, αφού τα καπνά είναι η βασικότερη πηγή εισοδήματος.

Επί ποδός στην Ελασσόνα

Στην Ελασσόνα το συλλαλητήριο διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των καπνοπαραγωγών και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, μέλη της Επιτροπής Αγώνα και της διοίκησης της Ομοσπονδίας περιοδεύουν στα καπνοχώρια της επαρχίας, ενημερώνουν τους αγρότες και τους καλούν στην κινητοποίηση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι "οι κυβερνήσεις, έρμαια των επιλογών και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμασούν δικαιολογίες και εξαντλούν τις δραστηριότητές τους στο πώς να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των καπνοπαραγωγών". Καταγγέλλονται τα κρούσματα της δικαστικής αυθαιρεσίας και κυβερνητικής επίδειξης αυταρχισμού και δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως "δεν πρόκειται να μας φοβίσουν ούτε να μας εξαναγκάσουν σε παραίτηση από τον αγώνα διάσωσης της καπνοκαλλιέργειας και των ίδιων των οικογενειών μας από την καταστροφή".

Επισημαίνεται ότι η νέα εξαγγελία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τροποποίηση του κανονισμού 2075 σχετικά με το πριμ στον παραγωγό, αλλά και οι άλλες προτάσεις, που θα ισχύσουν από του χρόνου, δεν είναι ικανοποιητικές, χειροτερεύουν συνολικά τη θέση του καπνοπαραγωγού. Τέλος καλεί όλους τους φορείς (αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, κοινότητες κ. ά. ) να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου στα χέρια τους, εξασφαλίζοντας την ενότητα του αγώνα.

Σύσκεψη στα Γιαννιτσά

Σε κατάσταση αναβρασμού είναι και οι καπνοπαραγωγοί των Γιαννιτσών. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Κρύας Βρύσης, παρουσία και βουλευτών κομμάτων, οι καπνοπαραγωγοί αποφάσισαν να συγκροτήσουν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε στη σύσκεψη ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Κατσαρός,ο οποίος αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τις επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ. "Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε την ΚΑΠ ούτε την ΓΚΑΤΤ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα την επικύρωσαν", τόνισε ο Γ. Κατσαρός. Για το θέμα του καπνού ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Πρέπει να απαιτήσουμε μέσα από μαζικούς αγώνες να καταργηθούν οι ποσοστώσεις, να αυξηθούν οι τιμές και τα πριμ να δοθούν απευθείας στους παραγωγούς. Εμείς είμαστε δίπλα σας και σαν ΚΚΕ θα προσφέρουμε όπως μπορούμε στο δίκαιο αγώνα σας".

Πανελλαδικός συντονισμός

Στις του 15 Φλεβάρη, θα συνεδριάσει στην Ελασσόνα και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Καπνοπαραγωγών,που συστήθηκε πέρσι κατά τη διάρκεια των μεγάλων πανελλαδικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να παρθούν μέτρα για καλύτερο συντονισμό της πάλης. Στη σύσκεψη καλούνται να λάβουν μέρος όλες οι τοπικές επιτροπές αγώνα, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και αγροτικοί σύλλογοι από νομούς, επαρχίες και χωριά, όπου καλλιεργούνται καπνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ