Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΣΑΣΕ

Τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του - με εξαίρεση την απαγόρευση, βεβαίως, της δράσης των αγροτικών συλλόγων από τη χούντα - αντιμετωπίζει το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα με την επιμονή και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις ντροπής των κομματικών αγροτικών στελεχών ΠΑΣΟΚ και "ΣΥΝ" στο ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ να πραγματοποιήσουν νόθο συνέδριο στη Συνομοσπονδία. Ενα συνέδριο με πλαστογραφημένους συσχετισμούς που διαμορφώνονται ερήμην των αγροτών, όπου παρουσιάζονται να "εκλέγονται" αντιπρόσωποι στα χαρτιά χωρίς, φυσικά, να γίνουν πραγματικές εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων.

Τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτονται με συγκεκριμένες καταγγελίες - βεβαιώσεις, ενυπόγραφες (ορισμένες δημοσίευσε ο "Ρ"), για οργανώσεις που στα πρακτικά φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει κανονικά εκλογές και να στέλνουν αντιπροσώπους. Οπως βεβαιώνεται δεν έχουν γίνει ποτέ τέτοιες εκλογές - όπως πχ στους αγροτικούς συλλόγους Αγ. Σίλλα και Αγ. Παρασκιών Κρήτης όπου αγρότες ενυπόγραφα βεβαιώνουν πως ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγιναν κανονικά εκλογές σ' αυτούς τους συλλόγους. Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι ο ένας σύλλογος έχει διαλυθεί από το 1985 και ο άλλος από το 1991!

***

Τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζονται, σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων και τη συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες σε διάφορους νομούς της χώρας, είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της νοθείας που επιχειρείται. Πχ στοΗράκλειο, τα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζουν στα χαρτιά ότι, τάχα, εκλέγονται 13 αντιπρόσωποι στη ΓΕΣΑΣΕ - που σημαίνει πως πήραν μέρος στις εκλογές συνολικά 13.000 αγρότες - όταν στις καλύτερες στιγμές του αγροτικού κινήματος δεν ξεπέρασαν τις 5.000 - 6.000 και ποτέ δεν εκλέχτηκαν πάνω από 6 αντιπρόσωποι... Αλλά και στο πρακτικό που παρουσιάζεται για τις εκλογές, αναφέρεται πως πήραν μέρος μόλις 226 αντιπρόσωποι - κι αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκλεγούν μόνο 4 - 5 αντιπρόσωποι για τη ΓΕΣΑΣΕ αντί 13!. Στην Καρδίτσα,από τους 65 συλλόγους μέλη της ΟΑΣ συμμετείχαν 12 σύλλογοι κι απ' αυτούς πραγματικά νόμιμες εκλογές έχει κάνει μόνον ένας σύλλογος! Ομως, προκειμένου να επανεκλεγεί ο Β. Ζαρκινός σημερινός πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, παρουσιάζουν να εκλέγονται δύο αντιπρόσωποι! Πέραν αυτού οι υποτιθέμενες εκλογές έγιναν διά βοής! Διά βοής εκλέχτηκε η εφορευτική, διά βοής βγήκαν οι αντιπρόσωποι - τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή!

Κοντολογίς, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για εκτεταμένη νοθεία στις περισσότερες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων κι ανάμεσά τους των ΟΑΣ Βέροιας, Θεσσαλονίκης, Αχαφιας, Χίου, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λασιθίου, Λέσβου κλπ,που και οι ίδιοι οι εκλογομάγειροι του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να την αποκρύψουν. Και είναι χαρακτηριστικό πως, προχτές, η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" στο ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ υποχρεώθηκε να αποκλείσει τους μισούς (5 από τους 10) από τους υποτιθέμενους αντιπροσώπους της ΟΑΣ Βέροιας. Ωστόσο, με φαιδρά επιχειρήματα του τύπου: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο", προσπαθούν να δικαιολογήσουν την εμμονή τους να πάνε σε νόθες εκλογές. Κι αυτά ενώ οι ίδιοι ομολογούν ότι υπάρχουν έντονα εκφυλιστικά φαινόμενα στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, φαινόμενα που, με την πρακτική τους, εντείνουν και γενικεύουν.

***

Η επιχείρηση - "νόθες εκλογές" στη ΓΕΣΑΣΕ δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία". Ερχεται σαν λογική συνέχεια της πρακτικής της αδιαφορίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του πράσινο - ροζ συμβούλου του "ΣΥΝ" στο ΔΣ της Συνομοσπονδίας, για την ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος και την αγωνιστική αντιμετώπιση των καταστροφικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποστηρικτών του Μάαστριχτ, της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.Η λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της εξασφάλισης της... "καρέκλας", όχι μόνον οδηγεί στις νόθες εκλογές, αλλά και στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις ντροπής που έγιναν το περασμένο Σάββατο. Οταν οι αντιπρόσωποι της παράταξης ΠΑΣΟΚ, για να πετύχουν προσωρινή αναβολή του νόθου Συνεδρίου που οργάνωναν προτίμησαν, αν και παρόντες και περιφερόμενοι στο ξενοδοχείο οι περισσότεροι, να δηλώσουν απόντες, μη προσερχόμενοι στην αίθουσα του Συνεδρίου για να μην υπάρξει απαρτία και γίνει το συνέδριο. Κι αυτό μόνο και μόνο για να ξεπεράσουν την απαγόρευση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την εκλογή του Β. Ζαρκινού, πρωτεργάτη της νοθείας και απαγόρευσε τη συμμετοχή του στο Συνέδριο.

Πρόκειται για εντελώς εκφυλιστικές καταστάσεις που, δυστυχώς, επιβαρύνουν την άσχημη κατάσταση στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις χρεώνονται αποκλειστικά οι εμπνευστές τους. Η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα, ηαγροτική παράταξη των κομμουνιστών αγροτών και ευρύτερα των αριστερών και άλλων προοδευτικών αγροτών, όχι μόνο δε συναινεί σε τέτοιες νόθες εκλογές και καταδικασμένες πρακτικές αλλά και τις καταγγέλλει. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί πραξικοπήματα και μαζί με τους αγρότες και τις ΟΑΣ θα αγωνιστεί για γνήσιες εκλογές στη ΓΕΣΑΣΕ, για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αγωνιστική αντιμετώπιση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της εξασφάλισης της... "καρέκλας", όχι μόνον οδηγεί στις νόθες εκλογές, αλλά και στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις ντροπής που έγιναν το περασμένο Σάββατο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ