Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Αναστολή υπό αίρεση στα πρόστιμα

Από την 1η Μάρτη, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Από την 1η Μάρτη αναστέλλεται η εφαρμογή του προστίμου για την υπερκατανάλωση νερού στο Λεκανοπέδιο. Το πρόστιμο αυτό που είχε επιβληθεί το Φλεβάρη του 1993 ως μέτρο κατά της λειψυδρίας αρχικά ανερχόταν σε 4.500 δρχ. για κάθε επιπλέον κυβικό, αλλά από τις αρχές του 1994 περιορίστηκε στις 2.500 δρχ.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χτες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, με θέμα "Προηγμένες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ύδατος", που οργανώνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Ο υπουργός δήλωσε ότι η αναστολή εφαρμογής του προστίμου αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, εφόσον υπάρχει βελτίωση των αποθεμάτων, αλλά και επειδή ύστερα από δύο περίπου μήνες θα τρέξει προς την Αθήνα και το νερό από τον Εύηνο.

Στη συνέχεια όμως, τόσο ο υπουργός, όσο και ο γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ Γ. Ιωαννίδης, άφησαν να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ανακληθεί, εάν η κατανάλωση ξεφύγει από τα όρια και εμφανιστεί ξανά μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας. Ειδικότερα, ο Κ. Γείτονας επισήμανε ότι ακόμη η πρωτεύουσα δεν έχει τα απαιτούμενα αποθέματα ασφαλείας και για το λόγο αυτό έκανε έκκληση στους κατοίκους για αυτοσυγκράτηση, δεδομένου, όπως είπε, ότι το νερό δεν είναι είδος σε επάρκεια.

Θετικό έκρινε το μέτρο της αναστολής του προστίμου και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, αλλά παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να μην αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες οι πολίτες. Επίσης ο Κ. Λιάσκας τόνισε ότι δεν είναι στιγμή για αύξηση του τιμολογίου, αλλά για ιεράρχηση και προγραμματισμό έργων, με στόχο τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων. Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εγκατάλειψη των αρδευτικών έργων, όπως ο εκσυγχρονισμός του συστήματος της Κωπαφιδας που είχε εξαγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε, ότι το 95% των υδατικών αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας πηγαίνει στην άρδευση.

Η σήραγγα του Ευήνου

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας που θα μεταφέρει το νερό του Ευήνου στο Μόρνο, μήκους 29,5 χιλιομέτρων. Από το έργο η Αθήνα θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει μέχρι το τέλος του 1996 μέχρι 120 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο. Μέχρι το τέλος του 1996, αναμένεται να ολοκληρωθεί το κανονικό φράγμα του Ευήνου (τώρα υπάρχει ένα πρόχειρο), που θα σχηματίσει ταμιευτήρα 250 εκατ. κυβικών μέτρων. Η κατασκευή του οριστικού αυτού φράγματος καθυστερεί λόγω τεχνικών διαφωνιών, που αναμένεται να λυθούν το προσεχές διάστημα, όπως τόνιζαν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το έργο όμως "φουσκώνει" οικονομικά, όπως έγραψε ο "Ρ". Ενώ ξεκίνησε με προϋπολογισμό 40 δισ., ο Κ. Λαλιώτης ανακοίνωσε ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ., ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργολάβοι απαιτούν "πανωπροίκια" δεκάδων ακόμη δισ. δρχ.!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ