Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωματερές ψαροκάικων

Δεν το γνώριζα. Διάβασα το σχετικό ρεπορτάζ, στο "ΕΨΙΛΟΝ" της "Ελευθεροτυπίας", κι ομολογώ ότι έμεινα "μ' ανοιχτό το στόμα". Δεν περίμενα ότι είναι δυνατόν, στο βωμό της ολοκληρωτικής υποταγής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να "θυσιάζονται" ακόμα και ψαροκάικα!

Υπάρχει κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το 1993, που προβλέπει αποζημίωση για τους Ελληνες ψαράδες, αν καταστρέψουν τα ψαροκάικά τους. Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στο να φύγουν από την αλιεία οι μικρομεσαίοι ψαράδες και να την αναλάβουν, εξ ολοκλήρου, επαγγελματίες "μεγαλοκαρχαρίες". Και ήδη - όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ - αρκετοί ψαράδες καταστρέφουν - έμπροσθεν αρμοδίας επιτροπής - τα καφικια τους, προκειμένου να τύχουν της αποζημίωσης.

Ο καθένας - "θαλασσινός" ιδιαίτερα, αλλά κι εμείς οι "στεριανοί" - μπορεί να φανταστεί την απόγνωση και τον ψυχικό πόνο των ψαράδων, όταν αναγκάζονται να καταστρέφουν, με τα ίδια τα χέρια τους, τα καφικια τους. Οταν είναι υποχρεωμένοι ν' απομακρυνθούν από τη θάλασσα, την οποία αγάπησαν με πάθος και συνέδεσαν μαζί της τη ζωή τους. Οταν καλούνται ν' απαρνηθούν το παρελθόν της φυλής μας και να ξεχάσουν τους προγόνους μας, οι οποίοι μεγαλούργησαν στη θάλασσα, ταξιδεύοντας, με τα καράβια τους, στα πέρατα της Οικουμένης.

Τ' αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως, δε "σκαμπάζουν" από εθνικές ευαισθησίες και δεν αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερη σχέση πάθους των Ελλήνων με τη θάλασσα. Είναι τα ίδια αφεντικά, που απαίτησαν και πέτυχαν το ξεπούλημα και το κλείσιμο των ναυπηγείων της Ελλάδας, για να αποδυναμωθεί η χώρα μας και, χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές, να αφεθεί έρμαιο στις διαθέσεις τους.

Δε συγκινούνται οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, μπροστά στον πόνο ψυχής των Ελλήνων ψαράδων.

Οπως δε συγκινήθηκαν μπροστά στην οδύνη των Ελλήνων αγροτών, που εξαναγκάζονται να θάβουν τα αγροτικά προϊόντα στις χωματερές, μ' αντίτιμο ψίχουλα αποζημίωσης, θάβοντας ταυτόχρονα με τους κόπους μιας ζωής και την υπερηφάνεια τους.

Οπως δε συγκινήθηκαν μπροστά στην αγωνία των εργατών, που πετιούνται στην ανεργία, όταν κλείνουν οι βιομηχανίες και η Ελλάδα μετατρέπεται σε "νεκροταφείο εργοστασίων".

Οπως δε συγκινήθηκαν μπροστά στο "βουβό κλάμα" των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, που βάζουν "λουκέτο" στα μαγαζιά τους, μη δυνάμενοι να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, που κατέλαβαν την ελληνική αγορά.

Αλλά, ως εδώ τα "κλάματα και οι μεμψιμοιρίες". Η εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων δεν είναι προϊόν για να θαφτεί στις χωματερές. Η θάλασσα μας ανήκει. Η γη μας ανήκει. Η βιομηχανία μας ανήκει. Αποτελούν την ψυχή μας, καθορίζουν την υπόστασή μας, ως έθνος και λαός. Κι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις - γνήσιοι συνεχιστές του "ραγιαδισμού" - δεν μπορούν, ή καλύτερα δε θέλουν, να "σηκώσουν κεφάλι" στα ξένα αφεντικά, προστατεύοντας τον τόπο από τις αρπαχτικές αγκάλες τους, η ευθύνη ανήκει στον λαό μας ν' αντισταθεί και να κρατήσει την αξιοπρέπειά του. Οι "εταίροι" μας δεν πρόκειται να σταματήσουν την επίθεση εναντίον της χώρας μας, αν δε βρουν μπροστά τους ένα ισχυρό, μαζικό λαϊκό κίνημα, που θα μάχεται εναντίον της πολιτικής των "πιονιών" τους στην Ελλάδα και υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα η δίκη για την υπόθεση Βαλυράκη(2023-07-19 00:00:00.0)
...πνιγμένη στον ευρωμονόδρομο(2012-06-23 00:00:00.0)
...πνιγμένη στον ευρωμονόδρομο(2012-06-23 00:00:00.0)
Επιχείρηση μείωσης των ψαράδων(2008-02-10 00:00:00.0)
Στρατιωτική επιχείρηση για δυο καΐκια(2003-01-26 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα καύσιμα(1997-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ