Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στόχοι της ΚΝΕ τα οράματα της ΕΠΟΝ

- Φέτος συμπληρώνονται πενήντα δύο χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της θρυλικής πια ΕΠΟΝ. Πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο αγώνας της γενιάς εκείνης;

- Σήμερα, πενήντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, τα οράματά της για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία εξακολουθούν να παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα, τη στιγμή που ο εθνικισμός ξαναφουντώνει απειλητικά, που η ανεργία και το σύγχρονο δουλεμπόριο παίρνουν τεράστιες διαστάσεις, κυρίως μέσα στους κόλπους της νεολαίας, που η ιδιωτικοποίηση στα πλαίσια πάντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στην ημερήσια διάταξη και που το δικαίωμα στη μόρφωση γίνεται όλο και περισσότερο προνόμιο για τους λίγους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΚΝΕ, σαν ιστορική συνέχεια στη νέα εποχή της ηρωικής ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, μπαίνει επικεφαλής στους αγώνες της νεολαίας για την υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων της.

- Η ΕΠΟΝ υπήρξε μία οργάνωση υπόδειγμα όσον αφορά τη διάρθρωση, την εσωτερική της οργάνωση και τη δράση της. Τι έχει να διδαχτεί η ΚΝΕ από τη δράση και τη λειτουργία της ΕΠΟΝ;

- Σε μια εποχή που στη νέα γενιά καλλιεργούνται τα πρότυπα του βολέματος και της αναζήτησης της ατομικής λύσης και που ο τρομοκρατικός αυταρχισμός είναι η απάντηση σε κάθε φωνή αντίστασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, η καλλιέργεια από την Κομμουνιστική Νεολαία των αξιών της συλλογικότητας, του αγνού πατριωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού και η ανάπτυξη ενός άλλου μορφωτικού και πολιτιστικού ρεύματος στη νέα γενιά, είναι ένα από τα ζητούμενα και η συνεχής επαφή των νέων κομμουνιστών με τις αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ αποτελεί πάντα την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του αγώνα της νεολαίας. Γιατί, για μας, τους νέους κομμουνιστές, η επέτειος των πενήντα δύο χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ δεν αποτελεί στείρα επετειακή μνήμη, ούτε αφορμή για "μνημόσυνα", αλλά αστείρευτη πηγή έμπνευσης και κάλεσμα παράλληλα για αγώνα και αντίσταση.

- Με ποιον τρόπο, μέσα από την καθημερινή ζωή και δράση της η ΚΝΕ κάνει πράξη τα οράματα και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους αγώνες των ΕΠΟΝιτών; - Ολα αυτά τα ιδανικά γίνονται πράξη καθημερινά μέσα από την ίδια τη δράση της ΚΝΕ, μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια για τη συσπείρωση των νέων στην πάλη για την επίλυση των προβλημάτων τους, μέσα από την ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας και στην ικανότητα του να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, στο να μπορεί να παρεμβαίνει δυναμικά στις πολιτικές εξελίξεις και να μην είναι απλά παθητικός θεατής των εξελίξεων.

Γιατί, είναι κοινή πίστη, της ΕΠΟΝ τότε και της ΚΝΕ σήμερα, ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην ουσιαστική εξάλειψη των προβλημάτων της νεολαίας, δεν είναι παρά ο δρόμος της αντίστασης, της οργανωμένης πάλης και του αγώνα.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ