Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Από 20 μέχρι 31 Μάρτη τα μηχανογραφικά

Δέκα νέες επιλογές έχουν φέτος οι υποψήφιοι. Πού κατατίθενται και τι δικαιολογητικά χρειάζονται. Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Αρχισε, ουσιαστικά, η διαδικασία για τις φετινές γενικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού χτες το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το μηχανογραφικό δελτίο που συμπληρώνουν οι υποψήφιοι. Το δελτίο πρέπει να συμπληρωθεί από τις 20 μέχρι 31 Μάρτη, ενώ το επόμενο διάστημα - οπωσδήποτε πριν τις 20 Μάρτη - θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας και το Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να συζητήσουν τον φετινό αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο υπάρχουν δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τέσσερα νέα τμήματα των ΤΕΙ, μία νέα σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ για πρώτη φορά φέτος συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Πού κατατίθεται το δελτίο

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης θα καταθέσουν το δελτίο στο λύκειο όπου φοιτούν, ενώ οι απόφοιτοι που πήραν μέρος έστω και μία φορά στις γενικές εξετάσεις, μεταξύ των ετών 1983 και 1994, στο ίδιο λύκειο που είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους τότε. Οι απόφοιτοι που θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις για πρώτη φορά θα καταθέσουν το δελτίο στο λύκειο που αποφοίτησαν ή στο πλησιέστερο της διαμονής τους λύκειο. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ναυτικών λυκείων Εμπορικού Ναυτικού στο ΤΕΛ που είναι πλησιέστερα στο λύκειό τους, ενώ οι απόφοιτοι των ίδιων σχολείων στο πλησιέστερο ΤΕΛ του τόπου διαμονής τους.

Οι απόφοιτοι μέσων τεχνικών και επαγγελματικών σχολών (παλιού τύπου) που καταργήθηκαν το 1977, για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ και τη ΣΕΛΕΤΕ με το σύστημα των γενικών εξετάσεων, σε ένα από τα παρακάτω ΤΕΛ: 1ο Αθήνας, Αγίας Παρασκευής Αττικής,, 1ο Περιστερίου Αττικής, 1ο Πειραιά, 1ο και 2ο Θεσσαλονίκης, 1ο Ηρακλείου Κρήτης, 1ο Πάτρας, Τρίπολης, 1ο Λάρισας, 1ο Ιωαννίνων, 1ο Κοζάνης και 1ο Καβάλας.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ελληνικών λυκείων που λειτουργούν στο εξωτερικό σε οποιοδήποτε λύκειο της Ελλάδας ή στο λύκειο που φοιτούν, ενώ οι μαθητές ξένου λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό σε οποιοδήποτε δημόσιο γενικό λύκειο στην Ελλάδα.

Τα δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι που είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αποδεικτικό του τίτλου απόλυσης από το λύκειο ή με επικυρωμένο από δημόσια δημοτική ή κοινοτική αρχή αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου και μία μικρή φωτογραφία. Ο υποψήφιος υποβάλλει τα δικαιολογητικά ο ίδιος ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, εκτός από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου στο λύκειό τους, πρέπει να υποβάλουν απευθείας στις στρατιωτικές σχολές ή στα αστυνομικά τμήματα της περιφέρειάς τους, προκειμένου για τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, και αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις και επικυρωμένη φωτοτυπία του μηχανογραφικού δελτίου. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αυτών, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και οι απαραίτητες πληροφορίες περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στην προκήρυξη του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα νέα τμήματα

Φέτος οι υποψήφιοι έχουν να επιλέξουν επιπλέον τα παρακάτω τμήματα:

- Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη. Ανήκει στην 1η δέσμη.

- Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Ανήκει στην 3η δέσμη.

- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα. Ανήκει στην 1η δέσμη.

- Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα. Ανήκει στην 1η δέσμη.

- Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου στην 1η δέσμη.

- Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Λαμίας στην 2η δέσμη.

- Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου Κρήτης στην 4η δέσμη.

- Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας της Αστυνομικής Ακαδημίας στην 1η και την 4η δέσμη.

- Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας στην 1η και 4η δέσμη.

- Ανθυποπυραγών (μόνο για πυρονόμους, αρχιπυροσβέστες και πυροσβέστες) στην 1η και 4η δέσμη.

Πού χρειάζεται προσοχή

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί μετά την κατάθεσή του απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή του. Ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει μόνο μία από τις τέσσερις δέσμες και να δηλώσει προτίμηση μέχρι σε 60 σχολές ή τμήματα της ίδιας δέσμης με όποια σειρά προτίμησης επιθυμεί. Η σειρά προτίμησης έχει την έννοια ότι εάν ο υποψήφιος με τη συνολική του βαθμολογία του μπορεί να επιλεγεί σε περισσότερες από μία σχολές ή τμήματα, τότε θα εισαχθεί υποχρεωτικά μόνο σε εκείνη τη σχολή ή το τμήμα που έχει δηλώσει πριν από τις άλλες σχολές ή τμήματα. Είναι αυτονόητο ότι ο υποψήφιος δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που δεν έχει δηλώσει προτίμηση, έστω και αν έχει συγκεντρώσει τη συνολική βαθμολογία του τελευταίου επιτυχόντα στη συγκεκριμένη σχολή.

Φέτος, δικαίωμα επιλογής για εξέταση στο μάθημα της Κοινωνιολογίας ή της Πολιτικής Οικονομίας έχουν μόνο οι υποψήφιοι που πήραν μέρος για πρώτη φορά στις γενικές εξετάσεις τη χρονιά 1993 στην 4η δέσμη. Ολοι οι άλλοι υποψήφιοι της 4ης δέσμης θα εξεταστούν υποχρεωτικά στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας.

Δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας προηγούμενων εξετάσεων έχουν φέτος οι παρακάτω δύο κατηγορίες υποψηφίων:

- Αυτοί που εξετάζονται για δεύτερη ή τρίτη συνεχή χρονιά από την πρώτη συμμετοχή τους στις γενικές εξετάσεις στην ίδια πάντα δέσμη. (Επομένως το 1995 δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας έχουν οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν για πρώτη φορά το 1993 ή το 1994 στην ίδια πάντα δέσμη, με την προϋπόθεση ότι το 1995 θα εξεταστούν σε ένα τουλάχιστον από τα τέσσερα μαθήματα της ίδιας δέσμης).

- Μόνο για το τρίτο συνεχόμενο έτος, από την πρώτη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, οι υποψήφιοι εκείνοι που κατά την πρώτη συμμετοχή τους εξετάστηκαν σε μία δέσμη, το δεύτερο συνεχόμενο έτος εξετάστηκαν σε άλλη δέσμη και το τρίτο έτος επαναλαμβάνουν την εξέτασή τους σε μαθήματα της δέσμης που εξετάστηκαν το δεύτερο έτος. (Δηλαδή, ένας υποψήφιος που το 1993 έδωσε για πρώτη φορά εξετάσεις στην 1η δέσμη και το 1994 έδωσε στην 2η δέσμη, έχει δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας μόνο για το 1995 και μόνο στη δέσμη που εξετάστηκε το 1994, δηλαδή στην 2η δέσμη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ