Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανοιχτά όλα τα θέματα

Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης ...απαγορεύει την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών. Ανοιχτό και το θέμα της αλλαγής του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων. Κοινή ανακοίνωση της ΔΗΚΝΙ, της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης", του "Αριστερού Μετώπου των Νοσοκομειακών Γιατρών" και της "Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας"

Ολα τα ενδεχόμενα για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων παραμένουν και πάλι ανοιχτά, όπως προέκυψε απ' τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ.

Το θέμα της διατήρησης των νοσοκομείων ως ΝΠΔΔ υποτίθεται ότι είχε διευθετηθεί "σιωπηλώς" τις τελευταίες μέρες. Οι πληροφορίες έφεραν ότι το υπουργείο με το νομοσχέδιο θα απάλλασσε τα νοσοκομεία απ' τον προληπτικό έλεγχο, ενώ θα ίσχυε ο κατασταλτικός έλεγχος. Στη χτεσινή όμως συνάντηση ο υπουργός Δ. Κρεμαστινός, όταν ρωτήθηκε για το νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, απάντησε - σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών - ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά". Και δικαιολόγησε αυτή την απάντησή του με το επιχείρημα ότι εάν μιλήσει τώρα θα αναφερθεί στο νομοσχέδιο, το οποίο υπάρχει και θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 15 μέρες, οπότε θα μιλήσει για αυτό.

Ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε για τη μονιμότητα των γιατρών, δεσμεύτηκε ότι θα ισχύσει για τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς. Ενώ όταν ρωτήθηκε για εκείνους που θα προσληφθούν, απάντησε "θα τα δούμε όλα στο νομοσχέδιο".

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Κ. Πολιτόπουλος. Οταν απ' την ΕΙΝΑΠ τέθηκε η άμεση ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών (δηλαδή διπλασιασμός του μισθού, επίδομα 18.000 δραχμών κλπ.), ο Ν. Φαρμάκης απάντησε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης τούς υποχρεώνει να αρνηθούν τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών. Να σημειωθεί ότι ο διπλασιασμός του μισθού δεν έχει - ή αν υπάρξει θα είναι μικρή - οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, διότι θα γίνει αποπλασματικοποίηση των εφημεριών. Μ' άλλα λόγια οι συνολικές αποδοχές των γιατρών θα παραμείνουν σχεδόν ίδιες.

Για τις 18.000 δρχ. ο υπουργός είπε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με το νέο νομοσχέδιο. Μετά το τέλος της συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Δ. Κρεμαστινού με τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο και έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τρόποι πληρωμής για όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Η κοινή δήλωση

Μετά το τέλος της συνάντησης τέσσερα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, που εκπροσωπούν ισάριθμες παρατάξεις, έκαναν κοινή δήλωση στην οποία τονίζουν ότι "διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου και των νοσοκομειακών γιατρών".

Την κοινή δήλωση υπογράφουν: Απ' τη ΔΗΚΝΙ ο Στ. Τσούκαλος (γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ). Απ' τη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" ο Χ. Ζαχαρογιάννης (ταμίας της ΕΙΝΑΠ). Απ' το "Αριστερό Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών" η Κ. Μάτσα και απ' την "Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία" ο Π. Κοντολέων.Στη συνάντηση, αναφέρουν στην κοινή δήλωση, συζητήθηκαν τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών όπως τα έθεσε η τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ.

Οσον αφορά, συνεχίζει η δήλωση, τα άμεσα οικονομικά αιτήματα (18.000 δρχ., διατριβή, ωρομίσθιο κλπ.) δε δέχτηκε την άμεση ικανοποίησή τους και παρέπεμψε στο νέο νομοσχέδιο όταν έρθει. "Οσον αφορά τα θεσμικά αιτήματα για μη αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων, ο υπουργός συνεχίζει να αναζητά φόρμουλα αλλαγής, δηλώνοντας ότι όλα τα "ενδεχόμενα είναι ανοιχτά"".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝΣπ. Παπασπύρος δήλωσε χτες στο "Ρ": "Εάν απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχιστεί αυτή η πρακτική, τότε πολύ σύντομα όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα απαντήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ