Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Δεν πιάνουν τόπο οι αποπροσανατολιστικές υποσχέσεις

Με δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν ενάντια στον εμπαιγμό οι καπνοπαραγωγοί της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα

Θα περιμένουν πολύ ακόμα οι καπνοπαραγωγοί μέχρι να πάρουν το πριμ και κατά συνέπεια να μπορέσουν να πουλήσουν τα καπνά τους. Ο υπουργός Γεωργίας από την πλευρά του, μπρος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και στις μεγάλες ευθύνες του, προσπαθεί τώρα να κερδίσει χρόνο και να αποπροσανατολίσει τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι ετοιμάζονται για γενικό ξεσηκωμό την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Γ. Μωραφιτης, που ήταν "μαζεμένος" χτες μετά το "τελεσίγραφο" της Κομισιόν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε με το πριμ στα καπνά, αν δε γνωμοδοτήσει το Ευρωκοινοβούλιο για την τροποποίηση του κανονισμού 2075/92 και ολοκληρωθεί η διαδικασία, διαβεβαίωνε πως θα προχωρήσει σύντομα στην καταβολή του πριμ, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε και πώς. Ομως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν τελικά θα πάρει το "ρίσκο" ο υπουργός Γεωργίας να προχωρήσει και να πληρωθούν οι παραγωγοί, αλλά να λυθούν και τα σχετικά εσωτερικά διαδικαστικά θέματα. Γιατί ακόμα δεν έχουν ρυθμιστεί ούτε ο τρόπος της πληρωμής των καπνοπαραγωγών ούτε και οι εκκρεμότητες με την παράδοση των καπνών στα αποθηκευτικά κέντρα που λειτουργούν από φέτος. Τα παραπάνω θέματα αναμένεται να συζητηθούν σήμερα το πρωί, σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Γεωργίας και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών, των καπνεμπόρων και των καπνοβιομηχάνων.

"Σφήνα" της ΓΕΣΑΣΕ

Σε παρέμβαση, με σκοπό την υπονόμευση των συντονισμένων κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, προχώρησε χτες η μονοπαραταξιακή διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της κάνει "πλάτες" στον υπουργό Γεωργίας και μιλά υποκριτικά για ενωτικούς αγώνες στο απώτερο μέλλον, τη στιγμή που η αγανάκτηση των καπνοπαραγωγών έχει φτάσει στο απροχώρητο και ήδη έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους.

Αγωνιστικός συναγερμός

Μετά και τη νέα αρνητική εξέλιξη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την καταβολή των πριμ και του συνεχιζόμενου εμπαιγμού, τα μηνύματα που έρχονται από τα καπνοχώρια μεταφέρουν μια κατάσταση πανελλαδικού αγωνιστικού συναγερμού. Ενάμιση μήνα πριν το κλείσιμο της εμπορικής περιόδου τα καπνά εξακολουθούν να παραμένουν απούλητα, ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα είχε πουληθεί περισσότερο από το 70% της παραγωγής. Οι καπνοπαραγωγοί βλέπουν πια πως θα μείνουν για πολύ ακόμα απλήρωτοι, ενώ τα χρέη από τη μία και τα έξοδα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο από την άλλη τρέχουν. Και αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματά τους.

Στην πανελλαδική κινητοποίηση της Δευτέρας,καθημερινά προστίθενται και νέες συμμετοχές καπνοπαραγωγών, ενώ οι συσκέψεις και οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις για τη μορφή δράσης και το συντονισμό του αγώνα συνεχίζονται. Στη Θεσσαλία,οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας πραγματοποιούν νέο συλλαλητήριο με γεωργικά μηχανήματα και ως τόποι συγκέντρωσης ορίστηκαν τρία σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής. Συγκεκριμένα στο Μικρό Ελευθεροχώρι στο ύψος της γέφυρας, στη νέα Εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας, κοντά στην Τσαρίτσανη και στην παλιά Εθνικό οδό στη γέφυρα του Μεσοχωρίου.

Επίσης στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Αιτωλοακαρνανία οι καπνοπαραγωγοί θα συγκεντρωθούν με τα γεωργικά μηχανήματά τους στη γέφυρα του Αχελώου.Εντονη δραστηριότητα υπάρχει και στους καπνικούς νομούς της Μακεδονίας.Οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Ζαγκλιβερίου,ενώ στα Γρεβενά θα γίνει συγκέντρωση στη Δεσκάτη.Με τη σειρά τους οι καπνοπαραγωγοί της Κοζάνης αποφάσισαν να διοργανώσουν συλαλλητήριο. Ακόμα στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και καπνοπαραγωγοί της περιοχής του Παγγαίου,ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ