Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
Γόρδιος δεσμός το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Περιοδεία στο νοσοκομείο του Σπ. Στριφτάρη, βουλευτή του ΚΚΕ και του Χρ. Λαζαρίδη, νομαρχιακού συμβούλου Αθήνας

Αναστατωμένοι είναι οι εργαζόμενοι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας", εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει όχι μόνο στη λειτουργία του, αλλά και στους ίδιους, το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου. Αντιμέτωποι μ' αυτή την κατάσταση βρέθηκαν χτες κατά την περιοδεία τους εκεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Χρ. Λαζαρίδης.

Στο νοσοκομείο συνυπάρχουν δύο νομικά πρόσωπα με ξεχωριστές διοικητικές αρχές και διαφορετικές αρμοδιότητες το καθένα. Είναι το ΝΠΙΔ "Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο" και το ΝΠΔΔ, που ορίζει το νέο Προεδρικό Διάταγμα 152/94, "Περιφερειακό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών - "Ο Αγιος Σάββας"", του οποίου οι δύο μονάδες το Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" και το κέντρο "Γ. Παπανικολάου" λειτουργούσαν μέχρι τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ ως αυτοτελείς υπηρεσίες του "Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου" από το χρόνο έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος 271/87. Σε αυτό το νέο ΝΠΔΔ παραχωρήθηκε μόνο η χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων του "Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου" και το προσωπικό, με εξαίρεση το ιατρικό, "εντάσσεται σε θέσεις του οργανισμού του νέου ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις". Τις υποχρεώσεις του "Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου" τις αναλαμβάνει το νέο ΝΠΔΔ, ενώ τυχόν κληρονομιές, δωρεές και κληροδοτήματα ανήκουν στο "Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο". Η κατάσταση παραμένει μπερδεμένη. Η Χριστιανική Κοινωνική Ενωση δε διαχειρίζεται πλέον τα οικονομικά του νοσοκομείου, αλλά αρνείται να παραδώσει στο κράτος το κτίριο και έχει πάει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να δικαιωθεί.

Το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει δημιουργήσει πολλαπλές σχέσεις εργασίας και βέβαια έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους. Οι ίδιοι είπαν στον Σπ. Στριφτάρη και τον Χρ. Λαζαρίδη ότι άλλοι είναι δημόσιοι κι άλλοι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Αρκετοί μάλιστα που διορίστηκαν το 1991 ήταν μέχρι πρόσφατα ανασφάλιστοι, ενώ εκείνοι που δεν ορκίστηκαν στο δημόσιο, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός Οργανισμού. Από την άλλη όσοι ορκίστηκαν στο δημόσιο έχασαν τα ένσημά τους στο ΙΚΑ.

Μεγάλες ελλείψεις

Βέβαια, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα με την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού. Από τις 564 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού είναι κενές οι 200 περίπου (μαζί με τις αποσπάσεις), ενώ υπάρχουν 30 περίπου κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών. Τις ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως σε νοσηλευτικό, παραδέχτηκε και η διοίκηση του νοσοκομείου. Ο αντιπρόεδρος της Διοίκησης είπε χαρακτηριστικά: "Κάπως θα τα βολέψουμε με τις 35 θέσεις νοσηλευτών που μας ενέκριναν".

Ούτε όμως ο αριθμός των γιατρών είναι αρκετός για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Στη Μονάδα Μαστογραφίας γίνονται καθημερινά 40 - 42 μαστογραφίες, ενώ η λίστα των ραντεβού είναι καλυμμένη για τους επόμενους πέντε μήνες. Η υπεύθυνη Ρ. Αγγελάτου τόνισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο ακόμη γιατρούς η Μονάδα και ένα ζευγάρι χειριστών για τους δύο μαστογράφους. Στο ιατρείο προληπτικής εξέτασης μαστού ένας γιατρός εξετάζει καθημερινά 120 περιστατικά. Στο Τμήμα Αξονικού Τομογράφου η λίστα των ραντεβού είναι καλυμμένη για τους επόμενους τρεις μήνες. Στην Κοινωνική Υπηρεσία οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι έχουν όλη τη διάθεση να κάνουν σωστή δουλιά, αλλά αυτό είναι αδύνατον με τρεις μόνο κοινωνικούς λειτουργούς. Σημειώνεται ότι η λίστα αναμονής ασθενών στον "Αγιο Σάββα" έχει φτάσει τους 227.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε και τα υπόγεια, όπου βρίσκονται τα σιδερωτήρια, τα πλυντήρια, το ραφείο, η κουζίνα, το λεβητοστάσιο και άλλες τεχνικές υπηρεσίες. Η ζέστη είναι αφόρητη και κλιματισμός δεν υπάρχει ούτε το καλοκαίρι. Στα πλυντήρια και τα σιδερωτήρια ο εξοπλισμός είναι πολύ παλιός. Αυτός είναι ένας λόγος που το μεγαλύτερο μέρος του ιματισμού δίνεται σε ιδιωτικά καθαριστήρια.

Μετά την περιοδεία, ο βουλευτής Σπ. Στριφτάρης δήλωσε ότι ο "Αγιος Σάββας" είναι ένα νοσοκομείο που προσφέρει πάρα πολλά στον ελληνικό λαό. Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπογράμμισε, του ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού καταφέρνει να ανακουφίζει τον πόνο των ασθενών. Ωστόσο, έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μια προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του τεχνολογικού εξοπλισμού σκοντάφτει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. "Πρέπει κατά τη γνώμη μας - σημείωσε - άμεσα να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου και να περιέλθει στο δημόσιο. Αυτή η διφυής υπόσταση της ιδιοκτησίας του νοσοκομείου δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στους εργαζόμενους, ειδικά στο βοηθητικό προσωπικό που άλλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοι ιδιωτικοί και κανένας δεν ξέρει τι γίνεται. Θα προωθήσουμε και στη Βουλή αυτά τα προβλήματα και θα πιέσουμε όσο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (2008-08-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ελλείψεις (2007-08-01 00:00:00.0)
Στην αναμονή (2006-08-13 00:00:00.0)
Εξαντλήθηκε η υπομονή ασθενών και νοσηλευτών (2006-06-20 00:00:00.0)
Τα ράντσα στο... ύψος τους! (2005-02-23 00:00:00.0)
«Να στηριχτεί ο δημόσιος τομέας Υγείας» (2002-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ