Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό τα μισά χειρουργεία

Τα μισά αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων όλης της χώρας δεν έχουν τον ελάχιστο εξοπλισμό που προτείνεται διεθνώς για ένα σύγχρονο χειρουργείο, τονίστηκε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Αναισθησιολόγων Αττικής (ΣΑΤΑ) και της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.

Στον τομέα του τεχνολογικού εξοπλισμού, λείπουν απαραίτητα μηχανήματα ηλεκτροκαρδιογράφος και απηνιδωτής. Σύμφωνα με έρευνα της Συλλόγου και της Εταιρείας, το 50% των τμημάτων δεν έχει αναλυτή αερίων. Το 35% δεν έχει προειδοποίηση ότι πέφτει το οξυγόνο. Το 70% δεν έχει οξύμετρο και το 80% δεν έχει καπνογράφο.

Η τραγική, όμως, έλλειψη είναι σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αναλογία είναι: 3-4 νοσηλευτές ανά χειρουργική αίθουσα, ενώ στην Ελλάδα κάτω από 1:1. Επίσης είναι κενές 150 θέσεις αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συλλόγου και της Εταιρείας, για τον πλήρη εξοπλισμό όλων των χειρουργικών τμημάτων χρειάζονται περίπου 4 δισ. δραχμές.

Στο ερώτημα κατά πόσο τα χειρουργεία, με αυτή την κατάσταση που περιέγραψαν, είναι επικίνδυνα, η απάντηση ήταν: "Ο ασθενής δεν κινδυνεύει, αλλά με αυτή την κατάσταση αδικείται".

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε ημερίδα που οργανώνει η Εταιρεία και συμμετέχει ο ΣΑΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ