Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο ίδιο τσουβάλι μικροί - μεγάλοι...

Υπολογίζοντας το ατομικό εισόδημα με τους "μέσους όρους", η κυβέρνηση "ξεζουμίζει" τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοεί σκανδαλωδώς τη φοροδιαφυγή των μεγαλοαγροτών. Αντικειμενικοφανή αποδείχνονται στην πράξη τα "αντικειμενικά" κριτήρια της κυβέρνησης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Παιχνίδι με μελλοντικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών του Νομού Ηρακλείου θεωρείται από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων η όλη διαδικασία που ακολούθησε η επιτροπή των υπηρεσιακών παραγόντων και τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε για τα αγροτικά εισοδήματα.

Μοναδικό κριτήριο της επιτροπής για τη διαμόρφωση των προτάσεών της προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθούν αν υπάρχουν φορολογητέα αγροτικά εισοδήματα, ήταν ο πίνακας που της υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Γεωργίας. Στον πίνακα της επιτροπής, που ήδη στάλθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και επεξεργάζεται για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, αναφέρονται ως καθαρά γεωργικά εισοδήματα ποσά που προκύπτουν από άγνωστους και έντονα αμφισβητήσιμους υπολογισμούς, όπως το καθαρό (υποτίθεται) γεωργικό εισόδημα σουλτανίνας.

Συγκεκριμένα για τη σουλτανίνα (σταφίδα) ως εισόδημα αναγράφεται το ποσό των 35.000 δραχμών ανά στρέμμα, ενώ σε διπλανή στήλη, όπου αναφέρονται τα στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας, αναφέρεται το ποσό των 45.000 δραχμών. Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως επισήμανε και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου στην επιτροπή, γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης, δε συμπεριλαμβάνουν βασικούς διαχωρισμούς που καθορίζουν την απόδοση του αμπελιού, όπως την τοποθεσία του, αν είναι ξηρικό, αρδευόμενο κλπ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι σε μελέτη της επιστημονικής ομάδας του ΓΕΩΤΕ, που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο και μάλιστα παρουσία του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Μωραφιτη, το γεωργικό εισόδημα που προκύπτει για τ' αμπέλια κάθε κατηγορίας στο νομό φαίνεται ως αρνητικό!

"Είναι απαράδεκτο επιστημονικά και άδικο πρακτικά να υπολογίζεται η εισοδηματική κατάσταση των αγροτών με το μέσο γεωργικό εισόδημα", τόνισε χτες στο "Ρ" ο γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης και πρόσθεσε: "Η επιτροπή παίρνει λόγου χάρη την εκμετάλλευση του ενός στρέμματος και την εξισώνει με την εκμετάλλευση των 100 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να αδικεί κατάφωρα τους μικρομεσαίους παραγωγούς και να ευνοεί σκανδαλωδώς τους μεγαλοκτηματίες". Ο Ηρακλειώτης γεωπόνος τονίζει ότι απορρίπτει τη φιλοσοφία αυτή του νόμου και επισημαίνει ότι ή θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά το εισόδημα κάθε παραγωγού ή να φορολογείται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως γίνεται σε πολλά κοινωνικά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΚΑΠ καταστρέφει τη «σουλτανίνα» (2009-02-07 00:00:00.0)
Παμπελοποννησιακή σύσκεψη για τη σταφίδα (2005-08-05 00:00:00.0)
Δυσοίωνο το μέλλον για τη ζάχαρη (2004-12-01 00:00:00.0)
Υπουργικές απατεωνιές (2001-01-25 00:00:00.0)
Συζητούν το εφιαλτικό μέλλον των αγροτών (1998-10-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση "βουλιάζει" δύο ΕΑΣ (1997-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ