Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
52 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ
Οι μνήμες του αγώνα πάντα ζωντανές

Με εκδηλώσεις μνήμης και τιμής γιορτάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα η μέρα που, πενήντα δύο χρόνια πριν, γεννήθηκε η ΕΠΟΝ και μαζί της γεννήθηκε το όνειρο της ελευθερίας στις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων νέων. Ενα όνειρο που δεν έσβησε ποτέ.

Χτες, οι ήρωες ΕΠΟΝίτες τιμήθηκαν με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Εκεί παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανό,αντιπροσωπεία της ΕΑΝ και εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας.

Την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, οι οργανώσεις των αντιστασιακών θα πραγματοποιήσουν κοινή εορταστική εκδήλωση στο σπίτι της οδού Δ. Πλακεντίας 3, όπου ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ.

Στη Θεσσαλονίκη

Με μια μεγάλη και συγκινητική εκδήλωση χτες το πρωί στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης τιμήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη τα 52 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, της πιο λαμπρής σελίδας της νεολαίας στα σκοτεινά χρόνια της κατοχής. Την εκδήλωση οργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ, η ΠΟΑΕΑ και ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης. Εκτός από τις σύντομες ομιλίες των προέδρων των τριών αντιστασιακών οργανώσεων, ακούστηκαν αντιστασιακά τραγούδια και έγινε κατάθεση στεφανιών. Στεφάνι κατέθεσαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Θ. Κωνσταντινίδης,γραμματέας της ΚΟΘ και ο Ν. Χριστάνης,γραμματέας της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, ο Σύλλογος Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, ο Σύλλογος Απολυθέντων Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Μεσανατολιτών Ελ Αλαμέιν.

Την Κυριακή, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση και στα 50 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Κινηματοθέτρο της Α Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Σ. Κωστόπουλος από το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντάρτικο και πολιτικό τραγούδι.

Στον Πύργο, η ΠΕΑΕΑ Ηλείας πραγματοποίησε εκδήλωση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, τιμώντας τους νεκρούς αγωνιστές της ΕΠΟΝ.

Το ΝΣ της ΚΝΕ Ιωαννίνων στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 52 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνει την Κυριακή εκδήλωση, που περιλαμβάνει εκδρομή στο Καλπάκι, επίσκεψη στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου με αφηγήσεις παλιών αγωνιστών της ΕΠΟΝ, ενώ η εκδήλωση θα συνεχιστεί στον Παρακάλαμο με συνεστίαση και ομιλία με θέμα "Τα οράματα της ΕΠΟΝ φωτίζουν ακόμα το δρόμο της νέας γενιάς".

Το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνει αύριο, στην αίθουσα του Δήμου Χανίων, εκδήλωση για τα 52 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ