Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ
Να αποκατασταθούν οι αδικίες

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα και Στ. Παναγιώτου

Μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας που έχει σημειωθεί σε βάρος των υπαλλήλων που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές με την κατάργηση των κινήτρων που τους είχαν δοθεί, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Σταύρος Παναγιώτου με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.

Στο κείμενο της Ερώτησης των δύο κομμουνιστών βουλευτών επισημαίνεται ότι: "Με το Ν.287/76 (ΦΕΚ 78/Α) δόθηκαν κάποια κίνητρα για τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε παραμεθόριες περιοχές. Ενα από αυτά ήταν να υπολογίζεται στο διπλάσιο για χορήγηση χρονοεπιδόματος ο πέραν της τριετίας και για τρία χρόνια χρόνος υπηρεσίας σε παραμεθόριες περιοχές. Επίσης με τον Ν. 2085/92 (ΦΕΚ 170/Α) κάποιες περιοχές της χώρας χαρακτηρίστηκαν προβληματικές και ο χρόνος υπηρεσίας σ' αυτές των υπαλλήλων του Δημοσίου και ΝΠΔΔ μέχρι μία τριετία υπολογιζόταν στο διπλάσιο για την εξέλιξή του σε μισθολογικό κλιμάκιο και λήψη χρονοεπιδόματος. Ετσι, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές είχαν κάποια πιο ευνοϊκή εξέλιξη έναντι των υπαλλήλων των άλλων περιοχών. Με το Ν. 2470/97 (ΦΕΚ 40/Α) τα κίνητρα αυτά καταργήθηκαν και αντί αυτών χορηγήθηκε ένα επίδομα που κλιμακώνεται από 9.000 - 20.000 δρχ. ανάλογα με την περιοχή. Εχουμε όμως έτσι το παράδοξο υπάλληλοι που υπηρέτησαν για χρόνια σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές να κατατάσσονται σε κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, δύο ή και τρία χρόνια και να παίρνουν ποσοστό χρονοεπιδόματος, από αυτό που είχαν μέχρι σήμερα, μέχρι και 12% λιγότερο.

Το κράτος αποδεικνύεται για μια άλλη φορά αναξιόπιστο. Ενώ έδωσε κάποια κίνητρα για προσέλκυση υπαλλήλων στις περιοχές αυτές, για να "αναβαθμίσει τις αδικημένες περιοχές της χώρας χωρίς την προσφυγή σε εξαναγκασμούς και υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά σε επιλογές που εξασφαλίζουν τη συνεργασία και τη συγκατάθεση των δημοσίων υπαλλήλων" (εισηγητική έκθεση Ν.2085/92), τώρα τα παίρνει πίσω με αποτελέσματα κάποιοι που υπηρέτησαν 5, 10 ή και παραπάνω χρόνια, αυτή τη στιγμή να κατατάσσονται σε κατώτερα κλιμάκια και να παίρνουν λιγότερο επίδομα από αυτό που είχαν μέχρι 31.12.1996 και επιπλέον αν δεν υπηρετούν τώρα σε παραμεθόρια ή προβληματική περιοχή να χάνουν και τα επιδόματα καθώς και την προώθησή τους σε μισθολογικά κλιμάκια σε βάρος της συνταξιοδότησής τους.

Η ρύθμιση αυτή είναι άδικη για τους υπαλλήλους που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στις παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές αλλά και πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους και των νόμων που θεσπίζει".

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί "αν προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το Ν. 2470/97" και δεύτερο "αν θα πάρουν μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των υπαλλήλων που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, όπως επανειλημμένα έχει θέσει και η ΑΔΕΔΥ με υπομνήματά της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ