Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και ... "καταλυτικό" νέφος στην Αθήνα!

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη σε εκπομπές των επικίνδυνων και καρκινογόνων αρωματικών υδρογονανθράκων, που υπάρχουν στην αμόλυβδη βενζίνη, αλλά και σε ουσίες που χρησιμοποιούν βαφεία, επιπλοποιεία, καθαριστήρια κλπ.

Ισχυρές δόσεις των επικίνδυνων αρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι είναι αποδεδειγμένα από τους πιο καρκινογόνους ρύπους, αναπνέουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό, η ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας "διεκδικεί" άλλη μία πρωτιά, αυτήν της πιο μολυσμένης στην Ευρώπη!

Τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων βενζολίου και άλλων τοξικών ρύπων που ανήκουν στην κατηγορία των αρωματικών υδρογονανθράκων - που έγιναν στο διάστημα από 6 έως 10 Οκτώβρη 1997 με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και της Νομαρχίας Αθηνών και παρουσιάστηκαν χτες - έδειξαν ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιων ρύπων ανάμεσα σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις. Παράλληλα, τα πιο "επικίνδυνα" επαγγέλματα που παρουσιάζουν και τον υψηλότερο δείκτη έκθεσης σε αυτούς τους ρύπους, είναι οι οδηγοί αστικών λεωφορείων, οι τροχονόμοι και οι ταχυδρομικοί διανομείς.Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κύριο ενδιαφέρον με το βενζόλιο, το τολουόλιο και άλλους αρωματικούς πολυποίκιλους υδρογονάνθρακες, είναι πως οι μελέτες καταδεικνύουν ότι υψηλές δόσεις αυτών των ρύπων μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία. Ακόμα, οι ρύποι αυτοί είναι τοξικοί με κύριες εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό και το ηπατικό σύστημα.

Τα συμπεράσματα από τις μετρήσεις, που παρουσιάστηκαν χτες, έγιναν σε 100 διαφορετικά σημεία του Λεκανοπεδίου, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 400 μέτρα, έχοντας σαν βάση το κέντρο της πόλης και δύο περιοχές με θεωρητικά ακραίες συγκεντρώσεις, όπως ο Νέος Κόσμος και το Π. Ψυχικό. Ατομικές μετρήσεις έγιναν σε 50 εθελοντές - μη καπνιστές - από 5 διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες. (Το συμπέρασμα ότι οι πλέον εκτεθειμένοι σε αυτούς τους ρύπους είναι οι οδηγοί αστικών λεωφορείων, ήταν μια απάντηση στην γκαιμπελίστικη προπαγάνδα της κυβέρνησης για τα "προνόμια" που δε θέλουν να χάσουν...).

Οι εκπομπές αυτών των ρύπων δεν ελέγχονται για την έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ). Κι αυτό γιατί για το βενζόλιο, αλλά και τους άλλους αρωματικούς υδρογονάνθρακες δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια εκπομπής, εκτός από τις τιμές που έχει θέσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως ανώτερες επιτρεπτές για να μην υπάρξει βλάβη στον άνθρωπο.

Το γεγονός αυτό επισήμανε και η Αθ. Λινού,αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. "Βασικές πηγές, είπε, των επικίνδυνων ρύπων είναι οι καταλύτες των αυτοκινήτων και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως βαφεία, επιπλοποιεία, καθαριστήρια και συνεργεία αυτοκινήτων. Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ορίων, κάτι που δεν υπάρχει μέχρι τώρα, αφού στο περιβάλλον των πόλεων εκτίθενται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων και επιπλέον άτομα με κατά τεκμήριο μεγαλύτερη ευαισθησία, όπως παιδιά και έγκυοι".

Ο Χρ. Χατζής από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε: "Οσο περισσότερο κυκλοφορούμε στην Αθήνα, τόσο περισσότερο εκτιθέμεθα σ' αυτούς τους ρύπους. Ετσι, κύρια επιδίωξη και στόχος του προγράμματος είναι ο προσδιορισμός ενός αποδεκτού ορίου συγκέντρωσης στο βενζόλιο". Ακόμα σημείωσε ότι "μία από τις κύριες πηγές του βενζολίου είναι οι κακώς ρυθμισμένοι καταλύτες αυτοκινήτων, που μπορεί να βοήθησαν στη μείωση άλλων ρύπων, αλλά ευθύνονται για το βενζόλιο". Αξίζει να σημειώσουμε ότι και αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρέθεσαν οι επιστήμονες αποδεικνύουν πόσο μονομερή, άτολμα και αναποτελεσματικά είναι τα κατά καιρούς μέτρα που εξήγγειλαν ή εξαγγέλλουν οι κυβερνήσεις, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης του νέφους, όπως οι αποσύρσεις και οι αντικαταστάσεις των παλιών ΙΧ από καταλυτικά. Το νέφος καλά κρατεί, ενώ θησαυρίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως και τα δημόσια ταμεία από τους υπέρογκους φόρους και τα τέλη...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ