Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Απελευθέρωση" ή πρόστιμο

Πρόστιμο στην Ελλάδα γιατί δεν εφαρμόζει Οδηγία για τον "ανταγωνισμό"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει εκτελέσει δικαστική απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει το 1996 την Ελλάδα, γιατί παρέλειψε να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την Οδηγία 50 του 1992, που επιβάλλει στις δημόσιες αγορές των υπηρεσιών το άνοιγμα στον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιβληθεί στην Ελλάδα πρόστιμο 39.975 ECU (περίπου 13 εκατ. δρχ.) για κάθε μέρα που δε θα εφαρμόζει την Οδηγία μετά την επιβολή του προστίμου.

Η Οδηγία έπρεπε να εφαρμοστεί από τα κράτη - μέλη, το αργότερο, από τον Ιούλη 1993. Με την απόφασή του στις 2 Μάη 1996 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα, γιατί δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή της Οδηγίας και δεν έχει απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή και στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράλειψη της υποχρέωσής της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, να κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή προστίμου στην Ιταλία, επειδή δεν έχει εκτελέσει καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν έχει εφαρμόσει την Οδηγία 36 του 1993, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ