Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με φανερές αντιθέσεις

στη Σύνοδο του Βερολίνου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Σύγχυση και απαισιοδοξία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αφού η "κρίσιμη εβδομάδα" βρίσκει τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη με φανερές αντιθέσεις για την "Ατζέντα 2000" και εγκλωβισμένα στη "θεσμική" κρίση, που τα ίδια δημιούργησαν, για την Κομισιόν.Μετά τη διήμερη συνεδρίαση (Κυριακή και Δευτέρα) του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, τόνισε ότι πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου (24-25 Μάρτη) θα υπάρξουν και "νέες" προτάσεις της γερμανικής προεδρίας για την "Ατζέντα 2000", αφού όλες οι πτυχές της διαπραγμάτευσης εκκρεμούν (έσοδα κοινοτικού προϋπολογισμού από "ιδίους πόρους", έξοδα για ΚΑΠ και Διαρθρωτικά Ταμεία).

Ταυτόχρονα, με μια ομόφωνη "δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με την παραίτηση της Κομισιόν" πιστοποιείται,ουσιαστικά, η πολιτική κρίση και ανοίγει μια πολύμηνη περίοδος "θεσμικής" σύγχυσης και σκοτεινών μεθοδεύσεων, αφού σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ "ο χρονικός ορίζοντας για τη νέα Κομισιόν είναι μέχρι το φθινόπωρο".Και ενώ η πανευρωπαϊκή σύγχυση εξαναγκάζει τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" να προσανατολίζονται προς ξεχωριστές πρακτικές που θα καλύψουν, στη συγκυρία, τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, στην κυβέρνηση επικρατεί αλαλούμ,αφού "σηκώνει τα χέρια" στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την "Ατζέντα 2000", και δεν καταλαβαίνει τίποτα από την παραίτηση της Κομισιόν και την πολιτική κρίση στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίουυποβάθμιζε δημόσια τη σημασία της παραίτησης, τονίζοντας ότι "η Κομισιόν είχε ολοκληρώσει το έργο της για την "Ατζέντα 2000" και δεν έπαιζε ρόλο στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων", ενώ την Κυριακή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτης χαρακτήριζε ως "πλήγμα για τις μικρές χώρες" σχετικά με την "Ατζέντα 2000", την παραίτηση της Κομισιόν. Ούτε για τα χρονοδιαγράμματα υπάρχει ευκρινής κυβερνητική θέση, αφού ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "δεν έχουμε αντίρρηση να παραμείνει η ίδια Κομισιόν", όταν όλοι οι άλλοι διαπραγματεύονται ήδη τη "νέα" Κομισιόν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Ελληνα επιτρόπου Χρ. Παπουτσή σε μια "ενδιάμεση" Κομισιόν μέχρι τέλος του χρόνου, προσπαθώντας να εξορκίσει τα προβλήματα, που αναγκαστικά θα υπάρξουν στο κυβερνών κόμμα από την επιλογή νέου επιτρόπου, και να κερδίσει χρόνο για ενδοκομματικά παιχνίδια "συμβιβασμών" και "συναινέσεων".

Παραίτηση Κομισιόν

Το Συμβούλιο ΥΠΕΞ εξέδωσε ομόφωνα μια "δήλωση της Κομισιόν". Σύμφωνα με αυτήν, το Συμβούλιο "σέβεται" την απόφαση της Κομισιόν να παραιτηθεί και "θεωρεί απαραίτητο να διοριστεί νέα Κομισιόν το ταχύτερο δυνατόν και τηρουμένων των διαδικασιών της Συνθήκης του Αμστερνταμ", γιατί "η ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρή Κομισιόν, ικανή να ενεργεί". Το Συμβούλιο, "χωρίς να αγνοεί την κριτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", εξαιτίας της οποίας "η Κομισιόν ανέλαβε συλλογικά, με την παραίτησή της, την πολιτική ευθύνη", πλέκει το εγκώμιο της Κομισιόν Σαντέρ και την "ευχαριστεί για το "ζήλο" με τον οποίον εργάστηκαν οι Επίτροποι και για "τις αποφάσεις στρατηγικής σημασίας" που ελήφθησαν στην τετράχρονη θητεία της".

Για "όλα τα περαιτέρω" θα επιληφθούν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον Γ. Φίσερ, αν μέχρι το Βερολίνο υπάρξει λύση "καλώς", διαφορετικά στο Βερολίνο να "αποφασιστούν οι διαδικασίες", και "αμέσως μετά", σε νέα Σύνοδο Κορυφής, να αποφασιστούν ονόματα και χρονοδιαγράμματα. Υπενθύμισε, δε, ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ "θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μάη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνεται η διατροφική κρίση (2001-01-31 00:00:00.0)
Προς εξαετή περίοδο «ισχνών αγελάδων» (2000-02-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ