Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ρύποι των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών μας κυκλώνουν

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ΟΗΕ καταθέτει σήμερα η Επιτροπή των επιστημόνων, γεγονός που αποτελεί ομολογία για τις επιπτώσεις στη χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκαν και πάλι καθησυχαστικοί...

Καθησυχαστική και πάλι εμφανίστηκε χτες - μετά την τρίτη συνεδρίασή της - η Επιτροπή των επιστημόνων, όσον αφορά τις οικολογικές επιπτώσεις που έχουν οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Στην επιτροπή, πάντως, εκδηλώθηκε χτες μια προσπάθεια περιθωριοποίησης των επιστημόνων που διαθέτουν ανησυχητικά επιβαρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας, όπως οι καθηγητές Ραψομανίκης και Ζερεφός,οι οποίοι δεν πήραν μέρος στη σύσκεψη. Οπως ειπώθηκε, οι δύο καθηγητές είχαν ζητήσει νέα αναβολή της συνεδρίασης μέχρι το τέλος της βδομάδας, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους πρόσθετες αναλύσεις για τα επίπεδα διοξινών και κλοφέν από εργαστήρια του εξωτερικού, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό...

Παρ' όλες τις καθησυχαστικές δηλώσεις, η Επιτροπή αποφάσισε να καταθέσει σήμερα το μεσημέρι προσφυγή στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον ΟΗΕ, η οποία θα αναφέρεται στη μη τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ανάλογων διεθνών συμβάσεων.Στην προσφυγή μάλιστα θα αναφέρεται ότι οι καταστροφές στη Γιουγκοσλαβία και οι έμμεσες συνέπειες που προκαλούνται στις γειτονικές χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - σαφώς θέτουν θέμα αποζημιώσεων. Ομολογείται έτσι έμμεσα ότι οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών έχουν θίξει και τη χώρα μας, από εκεί άλλωστε απορρέει και το έννομο συμφέρον για την προσφυγή.

Ειδικότερα για το θέμα της ραδιενέργειας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κ. Αντωνόπουλος, δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει αύξηση των επιπέδων της στην Ελλάδα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι σε δύο φίλτρα στα Σκόπια η ραδιενέργεια μετρήθηκε οχτώ φορές πάνω από τα επίπεδα προ των βομβαρδισμών. Ο ίδιος έκρινε όμως τα στοιχεία ως ανεπαρκή, ενώ δήλωσε ότι δεν... εγκυμονούν κινδύνους στους κατοίκους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Ν. Κατσαρός,ο οποίος επισκέφτηκε τη Γιουγκοσλαβία, χαρακτήρισε την οικολογική καταστροφή τεράστια. Οπως αποκάλυψε, η καταστροφή στη βιομηχανική περιοχή του Πάντσεβο είναι πλήρης. Από τις εγκαταστάσεις που κτυπήθηκαν (πετροχημικό, χημικό εργοστάσιο και διυλιστήριο) διέρρευσαν τεράστιες ποσότητες ρυπαντών στο Δούναβη (1.200 τόνοι χλωρίου, 1.500 τόνοι αιθυλενίου, 6.000 τόνοι υδροχλωριούχου νατρίου και χιλιάδες τόνοι άλλων χημικών). Αντίστοιχη καταστροφή έγινε στο Νόβι Σαντ, όπου εξαιτίας βομβαρδισμού των διυλιστηρίων, προκλήθηκε διαρροή 250 τόνων αμμωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ