Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Θύματα πολιτικού παχυδερμισμού
  • Στο όνομα της "ισότητας" που προωθεί η "μεταρρύθμιση", σέρνονται σαν πρόβατα σε σφαγή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Β' Λυκείου
  • Αναβρασμός στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης για την αδικία
  • Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Τις τραγικές συνέπειες της στενής σύνδεσης του Λυκείου με την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προωθεί η "μεταρρύθμιση", ετοιμάζονται να βιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με αισθητηριακές αναπηρίες, κινητικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες) που φοιτούν στη Β Λυκείου. Σε μερικές βδομάδες, τα παιδιά αυτά, παρά τις συνθήκες διάλυσης που επικρατούν στο χώρο της ειδικής αγωγής στη χώρα μας και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και παρά το γεγονός ότι έχουν καλύψει λιγότερη ύλη, θα κληθούν - στο όνομα του αδιάβλητου των εξετάσεων - να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για να περάσουν τη Β Λυκείου στα ίδια θέματα με τους υπόλοιπους μαθητές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το πόσο η "μεταρρύθμιση" οδηγεί στην παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και αποτελεί μία ακόμα εκδήλωση των φραγμών που υψώνει.

Την περίοδο αυτή στο χώρο της ειδικής αγωγής και γενικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες επικρατεί αναβρασμός για την αδικία που συντελείται ενάντια στα παιδιά αυτά.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καταγγέλλει τον παχυδερμισμό της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να εφαρμόζει μέτρα τα οποία ισοπεδώνουν τα μορφωτικά δικαιώματα του λαού μας, με σοβαρές συνέπειες για τους "αδύνατους" μαθητές.

Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ" καλεί σε κινητοποιήσεις για την κατάργηση των εξετάσεων, ενώ την αντίδρασή τους εκφράζουν η Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας, σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.ά.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η διέξοδος είναι η κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής, κατάργηση των πανελλαδικών απρόσωπων εξετάσεων στη Β και Γ Λυκείου. Αποτελεί θέση του Κόμματος ότι σε ένα σχολείο γενικής παιδείας, που στόχο θα είχε τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα γίνονταν στην τάξη με την ευθύνη των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου ως στοιχείο της συνολικής διαδικασίας διδασκαλίας - μάθησης και δε θα είχαν χαρακτήρα απόρριψης ή επιλογής.

"Δώστε τέλος στην αγωνία"

Είναι χαρακτηριστικό της στάσης της κυβέρνησης το γεγονός ότι παραμονές των δημοτικών εκλογών οι πάσχοντες από ορισμένες πολύ σοβαρές ασθένειες (κακοήθεις νεοπλασίες, όπως λευχαιμίες και συμπαγείς όγκους, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κλπ.) με ρύθμιση στο νόμο 2640/98 εισάγονταν καθ' υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης. Αυτό ουσιαστικά καταργείται τη στιγμή που δε διασφαλίζεται καν το αν θα περάσουν τη Β Λυκείου, καθώς οι φυσικώς αδύνατοι μαθητές της Β Λυκείου, σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει σταλεί στα σχολεία, καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε ενιαία θέματα σε βαθμολογικό κέντρο του νομού τους ή σε άλλο νομό, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Για το θέμα έχουν καταθέσει Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μπ. Αγγουράκης,οι οποίοι αναφέρουν ότι "με τη μεταφορά των πανελλαδικών εξετάσεων μέσα στο Λύκειο, στη Β και Γ Λυκείου, η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει κι έτσι οι πάσχοντες αυτοί υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολικά μαθήματα, όχι μόνο για να μπουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά ακόμη και για να προαχθούν στην επόμενη τάξη και να πάρουν απολυτήριο του Λυκείου. Εκ των πραγμάτων τα άτομα αυτά θα αναγκαστούν ή να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να επιβαρύνουν επιπλέον την υγεία τους με το άγχος και την ταλαιπωρία της όλης διαδικασίας των εξετάσεων".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας αν θα αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της απαλλαγής από τις εξετάσεις της Β και Γ Λυκείου των πασχόντων από τις αναφερόμενες στη ρύθμιση αρρώστιες, απαντώντας χωρίς άλλη καθυστέρηση στην αγωνία των οικογενειών τους και ικανοποιώντας το αίτημα των σχετικών φορέων (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ