Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Σκάνδαλο στην Ενωση Οινοπαραγωγών

Με ένα διαγωνισμό - παρωδία, η πλειοψηφία του ΔΣ ενοικίασε το ΞΕΝΙΑ σε ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Με σκανδαλώδη τρόπο, η διοίκηση του Ταμείου Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας (ΤΑΟΛ) προχωρά στο "ξεπούλημα" ενός σημαντικού ακινήτου που διαθέτει. Για 25 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο ενοικίασε για 20 και πλέον χρόνια το ΞΕΝΙΑ Λευκάδας σε ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης με την επωνυμία "Σελέκτικα"! Το ΞΕΝΙΑ έχει περάσει εδώ και 1,5 χρόνο στην πλήρη κυριότητα του ΤΑΟΛ, αλλά - όπως δείχνουν τα πράγματα - η πλειοψηφία του ΔΣ δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του προς όφελος των αγροτών - μελών, αλλά για την εξυπηρέτηση μιας ιδιωτικής εταιρίας...

Τα παραπάνω καταγγέλλουν τρία από τα εφτά μέλη του ΔΣ του ΤΑΟΛ, οι Γ. Γράψας,Κ. Πεντεσπίτης και Γ. Σταματέλος,χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη, ζημιογόνα και παράνομη την απόφαση και καλώντας όλους τους αγρότες - μέλη "να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τον ΤΑΟΛ, προστατεύοντας ό,τι με αίμα και ιδρώτα έχτισαν οι πατεράδες τους".

Οπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, το ΔΣ προχώρησε στη διενέργεια διερευνητικού διαγωνισμού, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι συμφέρουσα η ενοικίαση του ΞΕΝΙΑ. "Ομως - επισημαίνουν - ο πρόεδρος Γ. Μεταξάς και τα μέλη Γερ. Κοντογιώργης και Ν. Φατούρος μετέτρεψαν το διαγωνισμό σε κανονικό, ψηφίζοντας υπέρ συγκεκριμένης προσφοράς, τη στιγμή που δεν είχε καθοριστεί κατώτατο ετήσιο τίμημα μισθώματος - με βάση τις τιμές της αγοράς- και δεν είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια οι εγγυήσεις και οι επενδύσεις που θα ζητούνταν από τους ενδιαφερόμενους, για τη διασφάλιση του ΤΑΟΛ".

Σ' αυτή τη συνεδρίαση, όπως καταγγέλλουν οι τρεις σύμβουλοι, "έγιναν απαράδεκτες διαδικασίες προώθησης της εταιρίας "Σελέκτικα" που ερχόταν δεύτερη σε προσφορά ως προς το ετήσιο μίσθωμα, με στημένες ερωτήσεις για βελτίωση της προσφοράς, που δεν έγιναν στους άλλους, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά με την καλύτερη προσφορά". Και συμπληρώνουν οι τρεις σύμβουλοι: "Αυτά έγιναν κυρίως από τνο διευθυντή του ΤΑΟΛ κ. Μικρώνη, που τυχαίνει να είναι και συνεργάτης της εν λόγω εταιρίας, γεγονός που δημιουργεί ασυμβίβαστο με την υπαλληλική σχέση του με την Ενωση και καθιστούσε απαγορευτική τη συμμετοχή του τόσο στην επιτροπή καθορισμού των όρων του διαγωνισμού, όσο και στην επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων".

Το ΔΣ του ΤΑΟΛ δεν πήρε απόφαση και σε επόμενη συνεδρίαση στις 13 Μάη, οι τρεις σύμβουλοι πρότειναν την προκήρυξη νέου, κανονικού διαγωνισμού, με συγκεκριμένη διατύπωση των απαραίτητων όρων και εγγυήσεων και με κατώτατο τίμημα μισθώματος 40 εκατομ. δραχμές ετησίως. Ομως, με ψήφους των Γ. Μεταξά,Γερ. Κοντογιώργη,Ν. Φατούρου,αλλά και του Χαρ. Μανωλίτση,αποφασίστηκε να γίνει δεκτή η προσφορά της "Σελέκτικα" για 25 εκατομμύρια.Αξίζει να σημειωθεί ότι το μίσθωμα των 25 εκατομ. δραχμών αναλογεί σε 400.000 δραχμές ετησίως για κάθε δωμάτιο, όταν - όπως σημειώνουν οι τρεις σύμβουλοι - πουθενά στη Λευκάδα δεν πέφτει κάτω από 700.000 δραχμές, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τις μοναδικές στο νομό Λευκάδας αίθουσες του ισογείου (χώροι συνεστιάσεων, συναυλιών κλπ.) που αποτελούν πηγή εσόδων όλο το χρόνο.

Οι τρεις σύμβουλοι ζητούν την έκτακτη σύγκληση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΤΑΟΛ, ώστε να επανεξεταστεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση και στη συνέχεια τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να πάρει η ίδια την απόφαση για ένα τόσο σοβαρό οικονομικό ζήτημα που αφορά το μέλλον του ΤΑΟΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ