Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φτηνά κόλπα" από το υπουργείο Γεωργίας

Ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά 7% η ενίσχυση για τα αιγοπρόβατα, όταν σχετική τελική απόφαση δεν πρόκειται να υπάρξει πριν το Φλεβάρη του 2000

Φτηνά κολπάκια επιστρατεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με προφανή σκοπό να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των αγροτοκτηνοτρόφων, ενόψει Ευρωεκλογών.

Χτες το υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται επί λέξει: "Αυξημένο κατά 7% θα είναι στην εμπορική περίοδο το ύψος της ενίσχυσης που θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι για τις επιλέξιμες προβατίνες και αίγες, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη στα πλαίσια της διαχειριστικής επιτροπής αιγοπρόβειου κρέατος στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση της 10ης Μάη 1999". Κι η ανακοίνωση αυτή βγήκε χτες έχοντας ως επιδίωξη να γράψουν σήμερα κάποιες εφημερίδες, αθηναϊκές και επαρχιακές, ότι αυξάνεται το πριμ στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα και πως οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν περισσότερα λεφτά, ώστε να δημιουργηθούν έτσι και οι σχετικές εντυπώσεις.

Ομως στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας σημαίνει, με λίγα λόγια, πως του χρόνου οι αιγοπροβατοτρόφοι μπορεί και να πάρουν αυξημένη επιδότηση στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα κατά 7% (που μεταφράζεται σε μερικά κατοστάρικα). Γιατί η απόφαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ, που επικαλείται το υπουργείο Γεωργίας, αφορά στην προσωρινή εκτίμηση, ώστε να γίνει ο υπολογισμός της προκαταβολής της επιδότησης (δηλαδή το 30%) στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα για το 1999. Η οριστική απόφαση για το ποιο θα είναι το τελικό ύψος της επιδότησης, θα ληφθεί στις αρχές της άνοιξης του 2000. Κι αν τελικά η επιδότηση στα αιγοπρόβατα προκύψει, τότε, να είναι αυξημένη κατά 7%, αυτό δε σημαίνει παράλληλα και αύξηση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων. Γιατί όπως είναι γνωστό η ΕΕ έχει βάλει και "πλαφόν" στο εισόδημα που δικαιούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι και έτσι η επιδότηση αυξάνει μόνο αν υπάρχει πτώση στην τιμή του κρέατος, ενώ αντίστοιχα αν υπάρχει αύξηση στην τιμή του κρέατος, η επιδότηση μειώνεται. Και το τελευταίο σημαίνει ότι η διαχειριστική επιτροπή θα εγκρίνει του χρόνου την άνοιξη αύξηση κατά 7% της επιδότησης, ή σε οποιοδήποτε άλλο ποσοστό, στην περίπτωση μόνο που θα υπάρξει αντίστοιχη πτώση στη μέση τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος μέσα στο 1999, στις χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ