Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θύματα" του πολέμου τα παιδιά και οι έφηβοι

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι τα βασικότερα θύματα του πολέμου, αφού κατά τη διάρκειά του κλονίζεται η ψυχική τους ισορροπία κι έρχεται στην επιφάνεια ό,τι αρχέγονο και καταστροφικό κατοικεί στην ανθρώπινη ψυχή.

Αυτό τονίζεται στο κείμενο - ψήφισμα του 1ου Συνεδρίου της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας,που οργανώθηκε στη χώρα μας την ίδια χρονική στιγμή που η σκιά του πολέμου πέφτει πάνω στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Στο συνέδριο έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ψυχική υγεία κι επιτρέπουν στα παιδιά και τους εφήβους να αναπτυχθούν ελεύθερα και να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους. "Ομως καμιά από αυτές τις προσδοκίες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, όπου η ανθρώπινη ύπαρξη αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο προς ανάλωση και καταστροφή, ανατρέπονται θεσμοί δικαίου και καταστρέφεται μόχθος γενεών και πολιτισμός αιώνων", τονίζεται στο κείμενο - ψήφισμα.

Ταυτόχρονα από το βήμα του συνεδρίου οι Ελληνες λειτουργοί της ψυχικής υγείας δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να προσφέρουν, με όσες δυνατότητες υπάρχουν, τη βοήθειά τους στους συναδέλφους τους Γιουγκοσλάβους που εργάζονται με τραγικές συνθήκες στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ζήτησαν επίσης να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, να επιστρέψουν όλοι οι κάτοικοι στις εστίες τους, να παρέχει η διεθνής κοινότητα όλη την οικονομική βοήθεια και συμπαράσταση και ν' αρχίσουν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνιών ειρηνικής συνύπαρξης των εθνοτήτων της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ