Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου

Κρατώντας στα χέρια τους χάρτινα περιστέρια και φορώντας κορδέλες στο μέτωπο με τη λέξη "ειρήνη", εκατοντάδες τρίχρονα και τετράχρονα παιδιά των νηπιαγωγείων του δήμου συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου Θεσσαλονίκης και πέταξαν τα πολεμικά τους παιχνίδια. Τραγούδησαν για την ειρήνη μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, ενώ λίγο πριν κλείσουν την εκδήλωσή τους άφησαν λευκά περιστέρια να πετάξουν στου ουρανό.

Τα παιδιά πιασμένα χέρι χέρι έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου φωνάζοντας: "Θέλουμε ειρήνη και όχι πόλεμο", "Ειρήνη σε όλους τους λαούς". Εξω από το δημαρχείο πέταξαν όλα τα πολεμικά τους παιχνίδια, πιστόλια, σπαθιά, τανκ, τόξα. Μια πράξη συμβολική. "Πέταξα το πιστόλι μου γιατί δε θέλω πόλεμο, γιατί σκοτώνονται μικρά παιδιά", λέει ο μικρός Γιώργος από το 7ο Νηπιαγωγείο.

Την αφορμή για την εκδήλωση αυτή έδωσε ένα τετράχρονο αγόρι, όταν ξαφνικά, βομβαρδισμένο από τις εικόνες της φρίκης του πολέμου, πέταξε μακριά τις μπογιές του και φώναξε μέσα στην αίθουσα του 12ου Νηπιαγωγείου: "Ρίξτε μας λουλούδια και όχι βόμβες".

Και αυτή είναι μόνο μια μικρή εικόνα τού τι συμβαίνει μέσα στα σχολεία, δηλώνει η νηπιαγωγός του μικρού παιδιού, Ξανθούλα Κουρσούμη. "Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος και άρχισαν να προβάλλονται οι εικόνες στην τηλεόραση, τα παιδάκια μιλούν σχεδόν μόνο γι' αυτόν. Εχουν πετάξει τα παιχνίδια τους, ζωγραφίζουν μόνο λουλούδια, ενώ όταν μιλάμε για τον πόλεμο λένε ότι θέλουν όλα τα παιδιά της Γης να μην είναι δακρυσμένα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ