Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βομβαρδίζουν τη γνώση και τον πολιτισμό

Την πίστη πως τελικά ο αγώνας τους θα είναι νικηφόρος εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της Γιουγκοσλαβίας και στέλνουν κάλεσμα για συνέχιση και κλιμάκωση των αντιδράσεων προς τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας πως μόνο έτσι μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν ένα βήμα μπροστά κόντρα στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα.

Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν προς τον αγωνιζόμενο λαό της χώρας μας, οι 150 εκπαιδευτικοί από όλη σχεδόν την Ελλάδα, που το περασμένο Σαββατοκύριακο πήγαν στη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία για να συμμετέχουν στις ανθρώπινες αλυσίδες αντίστασης που στήνει ο ηρωικός λαός της γειτονικής χώρας, κόντρα στους σφαγείς ιμπεριαλιστές.

Στις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία των Ελλήνων εκπαιδευτικών, έγιναν μάρτυρες του ηρωισμού της νεολαίας και των εργαζομένων. Η καταγγελία που άκουσαν μία: βομβαρδίζουν σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, εργοστάσια. Βομβαρδίζουν τη γνώση και τον πολιτισμό.

Στην πράξη, συνολικά οι 150 εκπαιδευτικοί που προασπίστηκαν τη γέφυρα του Σάβα, το βράδυ του Σαββάτου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Βελιγράδι, καταγγέλλοντας μαζί με τους εκατοντάδες Σέρβους: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".

Το 1/3 των σχολείων της χώρας έχει υποστεί ζημιές, ενώ τα υπόλοιπα έκλεισαν με την έναρξη των βομβαρδισμών. Οι μαθητές έχουν διδαχθεί τα 2/3 της ύλης. Οι διευθυντές των κατεστραμμένων σχολείων περιγράφουν το φρόνημα της νεολαίας: "Τα παιδιά είναι στα καταφύγια. Τον ενδιάμεσο χρόνο τους ανάμεσα στους βομβαρδισμούς, τον περνούν βοηθώντας στην επιδιόρθωση των σχολείων τους. Ελπίζουν πως αύριο θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα θρανία, στη γνώση".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους οι Ελληνες εκπαιδευτικοί είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τούς στόχους στρατηγικής σημασίας του ΝΑΤΟ. Κατεστραμμένα σχολεία, μουσικής, θεάτρου, γενικής εκπαίδευσης, σε Ρακόβιτσα, Βελιγράδι, παντού.

"Βομβαρδίζουν τη νεολαία και το μέλλον της χώρας. Σήμερα η γιουγκοσλαβική νεολαία πεθαίνει υπερασπιζόμενη το μέλλον της. Αυτές τις κρίσιμες μέρες, η νεολαία, ειδικά οι μαθητές, επέδειξαν τον υψηλό πατριωτισμό τους και έτσι πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις στο μάθημα της ηθικής και των αξιών", είπε στους Ελληνες συναδέλφους του ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών συνδικάτων Γιουγκοσλαβίας Γ. Μπουλάτοβιτς.Και την ίδια ώρα περιέγραψε με μια φράση τη θηριωδία Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών: "Βομβαρδίζονται σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, εργοστάσια. Περίπου δύο εκατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλιά τους και βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης". Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αγώνας του γιουγκοσλαβικού λαού θα είναι νικηφόρος, σημειώνοντας πως "η νίκη αυτή θα είναι ένα βήμα ακόμη προς τον άνθρωπο και τα ιδανικά του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ