Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση (βουλευτικές - δημοτικές εκλογές) έτσι και τώρα, παραμονές των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση Σημίτη ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά, μοιράζοντας απλόχερα κάλπικες υποσχέσεις, τηρώνταςπιστά την παράδοση των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία την τελευταία 25ετία. Ενα από τα αγαπημένα θέματα, που αξιοποιούσε - παραμονές των εκλογών - το εκάστοτε κυβερνών κόμμα την τελευταία 25ετία, για ψηφοθηρία, ήταν το φορολογικό σύστημα, καθώς αφορούσε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

****

Οπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης, η κυβέρνηση Σημίτη, διοχετεύει στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και το φιλικό της Τύπο, πληροφορίες "προκάτ", σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση "θα" προωθήσει μετά τις εκλογές φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες ρυθμίσεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ μέχρι πρόσφατα τις απέρριπτε, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα όπως ότι "δεν αντέχει η οικονομία" ή ότι παρόμοια μέτρα ζημιώνουν τον "εθνικό στόχο" για την ένταξη στην ΟΝΕ! Μια γεύση πήραμε το τελευταίο τριήμερο, διαβάζοντας σε μερίδα του Τύπου ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε "γενναία" μείωση των φορολογικών βαρών, που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, με μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, των εκπιπτόμενων φόρων για τα ανήλικα παιδιά κλπ.

****

Παρατηρείται δε το εξής ευτράπελο φαινόμενο. Ενώ στα 25 τελευταία χρόνια- που πραγματοποιήθηκαν μια σειρά εκλογικές αναμετρήσεις - μοιράστηκαν άφθονες υποσχέσεις για μέτρα και ρυθμίσεις που θα κάνουν δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών, το φορολογικό σύστημα συμπληρώνεται με νέα μέτρα που προσθέτουν και νέα βάρη στο λαό και το κάνουν ακόμη πιο ταξικό, πιο φορομπηχτικό και πιο αντιλαϊκό. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που παραθέτουμε στον πίνακα, τα οποία είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά, καθώς δείχνουν ότι μεγάλωσε το μερίδιο του προσωπικού φόρου εισοδήματος που πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα (μισθωτοί - συνταξιούχοι - αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) και αντίστοιχα μειώθηκε το μερίδιο των φόρων που πληρώνουν οι εμποροβιομήχανοι και εισοδηματίες.

Τα ίδια επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των εργαζομένων, που μοίραζαν από τα προεκλογικά μπαλκόνια το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ ήταν πέρα για πέρα κάλπικες, αφού το φορολογικό σύστημα έγινε χειρότερο και η κατανομή των φορολογικών βαρών ακόμη πιο άδικη. Και αν το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και της ΝΔ που επαγγέλλεται την ίδια, στην ουσία, πολιτική, δεν καταψηφιστούν, είναι πολύ πιθανό να βγει την επομένη των εκλογών ο Κ. Σημίτης και αντί για εκπλήρωση των υποσχέσεων, να θεσπίσει νέα αντιλαϊκά φορολογικά και άλλα μέτρα, με το επιχείρημα - όπως έγινε και το 1996 - ότι "ο λαός με την ψήφο του εγκρίνει την πολιτική λιτότητας"...

****

Με βάση αυτή την πικρή εμπειρία, οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα (που υφίστανται τις συνέπειες των γαλαζοπράσινων αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας), έχουν και δικαίωμα και υποχρέωση να τιμωρήσουν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τα συνειδητά ψέματα που λένε προεκλογικά και να μαυρίσουν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Οπως επίσης, είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, να αναδείξουν με την ψήφο τους πιο ισχυρό το ΚΚΕ - που αγωνίζεται με συνέπεια για τη διατήρηση των κατακτήσεων των εργαζομένων και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου - υπερψηφίζοντας τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ