Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα αμερικανική παρέμβαση για τα πετρέλαια

Η νομική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλύει τις πτυχές που άπτονται της ενδεχόμενης εξόρυξης πετρελαίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αναμένεται σύντομα να καταθέσει την εμπεριστατωμένη θέση των ΗΠΑ στο θέμα.

Κληθείς χτες να αποσαφηνίσει την αναφορά που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, ανέφερε ευθέως ότι αδυνατεί να παρουσιάσει την ακριβή θέση των ΗΠΑ. «Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς ποια είναι η θέση μας. Πρόκειται για ένα θέμα που υπεισέρχεται πολύ γρήγορα σε περίπλοκα ζητήματα που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να εμπλακώ σε αυτά». Μετά την ενημέρωση έγινε γνωστό ότι το θέμα αναλύει η νομική υπηρεσία, η οποία και θα έχει σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε στο θέμα με γραπτή δήλωση, στην οποία κάνει λόγο για συμφωνίες που έχουν υπογράψει όχι μόνον η Κύπρος, αλλά και η Τουρκία. Συγκεκριμένα, στη δήλωση αναφέρεται ότι «η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει» και επισημαίνεται: «Η όποια αμφισβήτηση είναι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτών των χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο και την Τουρκία. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος αυτών των συμφωνιών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πρόκειται να συμβουλεύσει αμερικανικές εταιρείες για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία διεκδίκησης (σ.σ. συμβολαίων) ή όχι». Και η δήλωση του εκπροσώπου ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι «η διένεξη (controversy) δείχνει την ανάγκη για όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στην επανέναρξη της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, η οποία να επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που πέτυχε ο βοηθός γενικός γραμματέας κ. Γκαμπάρι στις 8 Ιούλη του 2006. Μια τελική συμφωνία θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να ωφεληθούν από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (resources) του νησιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ