Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κενό γράμμα η ισονομία και ισοπολιτεία της μειονότητας

Ανακοίνωση της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ με αφορμή τις εξαγγελίες της Ντ. Μπακογιάννη από τη Θράκη

Eurokinissi

H υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, αποσαφήνισε στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της στη Θράκη ποια πολιτική ανάπτυξης προωθεί και η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, και μέσα σε ποιο περιβάλλον υλοποιείται. Ξεκαθάρισε ποιοι θα ωφεληθούν, ποιοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν και να παραμένουν στο περιθώριο της εργασίας, της μόρφωσης και της ζωής. Η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε για μετατροπή της Θράκης σε κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών προς μιαν ευρύτατη ενδοχώρα και σε μείζονα ενεργειακό κόμβο. Και σημείωσε πως με τα έργα που υλοποιούνται η Θράκη μετατρέπεται σε περιοχή - κλειδί για τους ενεργειακούς δρόμους προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Παρουσίασε τις ευεργετικές δράσεις της κυβέρνησης για τους βιομήχανους μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο, την ενίσχυση των επιχειρήσεων για την απόκτηση κεφαλαίων κίνησης και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των τοπικών βιομηχανιών.

Ακόμη και τα μέτρα που παρουσίασε η ΥΠΕΞ για τη μειονότητα, στο πλαίσιο δήθεν της ενίσχυσης της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας, είναι αμφίβολο αν τελικά ικανοποιούν τα πάγια και χρόνια αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

-- Αρση των υποθηκών και των χρεών των Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφίων της Κομοτηνής και Ξάνθης.

-- Εξαίρεση των Βακουφίων από την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

-- Απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς μουσουλμάνους, μονίμους κατοίκους Ελλάδας.

-- Ανανέωση του νόμου 1091/80, που θα προβλέπει αιρετές διοικήσεις για τη διαχείριση των μουσουλμανικών Βακουφίων στη Θράκη.

Ανάγκη ο κοινός αγώνας

Η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, με αφορμή την περιοδεία της ΥΠΕΞ στη Θράκη, σημειώνει με ανακοίνωσή της: «Η βαλκανική προοπτική σημαίνει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην παραπέρα ενσωμάτωση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που εξυπηρετούν τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ. Τις συνέπειες ήδη τις βιώνουμε. Μεταφορά επιχειρήσεων μέσω εξαγωγής κεφαλαίων στα Βαλκάνια, σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αποστολή και συντήρηση στρατιωτικών ελληνικών μονάδων στα Βαλκάνια, συμμετοχή στη συντελούμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, με τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην περιοχή μας.

Και φυσικά συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, μορφωτικά υγειονομικά δικαιώματα».

Επισημαίνει πως η ισονομία και ισοπολιτεία της μειονότητας, σε τέτοιες συνθήκες, είναι κενό γράμμα. Καθώς επίσης πως ούτε οι εξαγγελίες για πιθανή αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν θα βελτιώσουν τη θέση της.

«Αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο για τη μειονότητα, αλλά για όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, με τον αγώνα και την ενότητα ανεξάρτητα από πολιτικές, θρησκευτικές, γλωσσικές ή άλλες διαφορές, επάνω σε στόχους, όπως:

  • Σταθερή δουλιά για όλους, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο
  • Πληρωμένη ασφάλεια και σύνταξη από τους εργοδότες και το κράτος
  • Δημόσια, ενιαία και δωρεάν για όλους λαϊκή Παιδεία
  • Δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη
  • Μη εφαρμογή των ΚΑΠ
  • Καμιά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τη χώρα. Να κλείσουν οι αμερικάνικες βάσεις στα Βαλκάνια
  • Το Κόσσοβο να παραμείνει επαρχία της Σερβίας
  • Οι μειονότητες να παίξουν το ρόλο γέφυρας φιλίας ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς, με σεβασμό της γλώσσας, της θρησκείας και της καταγωγής. Και να μη γίνονται υποχείριο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
  • Εκλογή μιας διαχειριστικής επιτροπής για τα βακούφια
  • Αναδρομική ισχύς της κατάργησης του άρθρου 19
  • Εκλογή μουφτή από εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από εκκλησιαστικούς παράγοντες και εκπροσώπους του μαζικού κινήματος και της ΤΑ. Επικύρωση της με αυτό τον τρόπο εκλογής από την πολιτεία».

Και η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει: «Μέσα από τέτοιο αγώνα μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης που θα διεκδικήσει λαϊκή εξουσία και οικονομία, στο καθεστώς της οποίας και μόνον μπορούμε να έχουμε πραγματική και ουσιαστική ισονομία και ισοπολιτεία, γιατί δε θα υπάρχει εκμετάλλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ