Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Απαιτούνται μέτρα - φραγμός στην ομηρία και εκμετάλλευσή τους

Το ΚΚΕ καταψήφισε νομοσχέδιο που αφορά στις προϋποθέσεις νομιμοποίησης και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Μεταναστών

Το ΚΚΕ ζητά μέτρα που θα σταματούν την ομηρία και την εκμετάλλευση των μεταναστών, τόνισε η εισηγήτρια του Κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, τοποθετούμενη χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στις προϋποθέσεις νομιμοποίησης και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Μεταναστών. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Το νομοσχέδιο «διαιωνίζει το πρόβλημα της ομηρίας των μεταναστών», που πέφτουν «θύματα της εκμετάλλευσης των εργοδοτών», σημείωσε η Βέρα Νικολαΐδου, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προτεινόμενο νόμο. Αναφορικά με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Μεταναστών, που προτείνεται, σημείωσε ότι είναι «μια επιτροπή χωρίς τους άμεσα ενδιαφερόμενους», αναφερόμενη και στη συμμετοχή φορέων αντικρουόμενων μεταξύ τους, καθώς και στη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Βέρα Νικολαΐδου υπενθύμισε την κατάθεση προτάσεων από 17 μεταναστευτικές οργανώσεις και επισήμανε ότι «υιοθετούμε το υπόμνημα των ίδιων των μεταναστών», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχτεί καμία πρότασή τους. Τόνισε παράλληλα ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται και με αυτό το νομοθέτημα και με τις προθεσμίες που θέτει, «θα αφήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών χωρίς να νομιμοποιηθούν», τονίζοντας ότι για όσους εργάζονται «πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ένσημα». Ζήτησε, επίσης, για τις αιτήσεις νομιμοποίησης να «καταργηθούν τα παράβολα για όλους».

Ουρές σε υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών για άδεια νόμιμης παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα

Eurokinissi

Ουρές σε υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών για άδεια νόμιμης παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα
Τέλος, αναφερόμενη σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου τάχθηκε ενάντια στην τροποποίηση του νόμου 3250/2004 για τους εργαζόμενους σε ΟΤΑ και δημόσιο, λέγοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις «εισάγουν τη μερική απασχόληση», ενώ «εμείς παλεύουμε για κανονική εργασία». Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας στους δήμους που επιχειρείται με την ίδια ρύθμιση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «κινητοποιείται η κοινωνία» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ «διευρύνεται το δικαίωμα νομιμοποίησης σε ειδικές κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2004».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Κοσμίδης, υποστηρίζοντας για την Εθνική Επιτροπή Μεταναστών ότι «τα πολυπρόσωπα όργανα που θυμίζουν συνέλευση δεν περπατούν», ενώ χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις «νομικές ακροβασίες». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ