Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές «πιέσεις» στην ΠΓΔΜ

Συγκυριακό παιχνίδι της Ουάσιγκτον «ικανοποιεί» την Αθήνα

Ανέξοδη ικανοποίηση προσφέρει στην Αθήνα η Ουάσιγκτον με τοποθετήσεις που ζητούν από την ΠΓΔΜ να βρει μια κοινή λύση στο θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, αν επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει τη διαδικασία για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, προκαλεί πιέσεις στην ΠΓΔΜ, καθώς ο πληθυσμός αυτής της χώρας αποτελείται κατά 40% από αλβανόφωνους. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, που για πρώτη φορά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε δημόσια να δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να προχωρήσει προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δε ρυθμίσει την εκκρεμότητα που έχει με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας τη θέση της Ουάσιγκτον δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιλύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα γύρω από το όνομα. Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν στο ελληνικό ΥΠΕΞ, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται την ανησυχία που δικαιολογημένα αισθάνονται στα Σκόπια, εξαιτίας της αναμενόμενης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι η ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά περνά μέσα από τη συμφωνία με την Αθήνα στο θέμα του ονόματος.

«Υπάρχει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του ΝΑΤΟ ως οργανισμού, των μελών του, και της "Μακεδονίας", που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία» τόνισε ο κ. Μακόρμακ, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί οι ΗΠΑ να αναγνώρισαν τη χώρα ως «Μακεδονία», αλλά η Ελλάδα δεν το έκανε, και καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με χώρες που δεν είναι μέλη, αλλά επιθυμούν να γίνουν, τα θέματα που τις αφορούν και εκκρεμούν πρέπει να επιλυθούν.

«Εάν πρόκειται κάποτε να φθάσουμε στην ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί όλα τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν ότι η "Μακεδονία" πρέπει να ενταχθεί» επισήμανε ο Αμερικανός διπλωμάτης και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με την αρχή της ομοφωνίας και η Ελλάδα είναι μέλος του. Αρα, συνέχισε, «εάν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, το όνομα είναι ένα θέμα που θα χρειαστεί να λυθεί μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση επανήλθε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια, λέγοντας ότι το όνομα «δεν είναι ένα θέμα που αφορά εμάς, αλλά είναι σαφές ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Θα χρειαστεί να λυθεί, εάν η "Μακεδονία" πρόκειται ποτέ να προχωρήσει περισσότερο στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις... (2022-09-22 00:00:00.0)
Κινητικότητα ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ (2010-10-06 00:00:00.0)
«Στρατηγική» σχέση (2008-05-09 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον (2008-04-22 00:00:00.0)
Στη μέγκενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2007-11-01 00:00:00.0)
Τη «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ θέλουν οι ΗΠΑ (2007-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ