Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνεται ο επιθετικός ιμπεριαλιστικός χαραχτήρας της ΕΕ

Δήλωση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Εντείνει τις προσπάθειές της η ΕΕ για να δυναμώσει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της σ' ολόκληρο τον κόσμο. Λίγες μόνο μέρες μετά τα πανηγύρια για τα 50χρονά της, οι δηλώσεις του Χ. Σολάνα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν τον επιθετικό, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του οικοδομήματος της ΕΕ.

Τα παραπάνω αναφέρει σε Δήλωσή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, με αφορμή τις δηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, σχετικά με τις προοπτικές της ΚΕΠΠΑ για το 2007, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης αντιπυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Στη Δήλωσή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Λίγες ημέρες μετά τα πανηγύρια για τα 50χρονα της ΕΕ, οι δηλώσεις Σολάνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προοπτικές της ΚΕΠΠΑ το 2007, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική της επανέλαβε την πρόθεσή της να δυναμώσει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της σ' ολόκληρο τον κόσμο. Δυναμώνει τη στρατιωτικοποίησή της, επιταχύνοντας την οργάνωση των στρατιωτικών δομών της και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Στα πλαίσια αυτά προωθεί τη δημιουργία "ανεξάρτητου" προτεκτοράτου στο Κόσσοβο και ετοιμάζεται να ενισχύσει την ευρωνατοϊκή κατοχή με την αποστολή δύναμης 1.500 ανδρών. Συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού. Καταστρώνει νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων στη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Δυναμώνει την επεμβατική πολιτική της στην Αφρική για μεγαλύτερη καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες συναλλαγές των χωρών της με την Κίνα και την Ινδία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Για να αντιμετωπίσει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία, ελίσσεται, παραπέμποντας το ζήτημα στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών, αφήνοντας όμως ανοιχτή τη δυνατότητα η απόφαση για την εγκατάσταση να ληφθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, πίσω από τις πλάτες των λαών.

Η αφύπνιση των λαών, η ένταση της πάλης τους πρέπει και μπορεί να ανατρέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ (2011-05-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (2006-09-09 00:00:00.0)
Παρατείνεται η πολιτική ένταση... (2005-11-05 00:00:00.0)
Οξυνση στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ εξαιτίας της διεύρυνσης (2004-03-05 00:00:00.0)
Υποκριτική η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2003-10-11 00:00:00.0)
ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ (1999-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ