Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική θριαμβολογία για το Δ΄ ΚΠΣ

Στη «συνήθη» θριαμβολογία επιδόθηκε η κυβέρνηση για την έγκριση του Δ΄ ΚΠΣ από την Κομισιόν, αποσιωπώντας ότι οι «κοινοτικοί πόροι» των 20,4 δισ. είτε θα πάνε σε έργα που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου είτε θα κατευθυνθούν στα ταμεία των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών κολοσσών.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πάρουν «ψίχουλα», ενώ το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013», όπως είναι η επίσημη ονομασία του Δ΄ ΚΠΣ, αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για τη διευκόλυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η στρατηγική της Λισαβόνας.

Αυτό ακριβώς επισήμανε η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική Επίτροπος της Κομισιόν Ντανούτα Χούμπνερ, που συναντήθηκε χτες με τον Κ. Καραμανλή. «Η Ελλάδα κινείται προς την "Ατζέντα της Λισαβόνας", δηλαδή στην επένδυση στην οικονομία της γνώσης, αλλά και στην προσέλκυση ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν, να ζήσουν και να εργαστούν στις περιφέρειες της Ελλάδας», είπε με νόημα. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση της Κομισιόν, γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη μεγάλη χώρα και η δεύτερη μετά τη Μάλτα «που ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις για αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι το πρόγραμμα παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής για τα επόμενα επτά χρόνια».

Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να θριαμβολογήσει, ξεχνώντας ότι τα ίδια έχει ακούσει ο ελληνικός λαός για τα τρία προηγούμενα ΚΠΣ, τα οποία όμως κάθε άλλο παρά συνέβαλαν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του. Ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι χτες έτυχε να δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία της «Γιούροστατ», από τα οποία προκύπτει ότι την περίοδο 2000-2006 το εισόδημα των αγροτών της χώρας μας μειώθηκε κατά 13,8%, παρά τους «πόρους» του Γ΄ ΚΠΣ που «έτρεχε» παράλληλα...

«Αποτελεί μια απόφαση σταθμό, καθώς η εθνική μας στρατηγική, περικλείει το όραμα, το σχέδιο της χώρας για να πετύχει μια σειρά από σημαντικούς στόχους για την επταετή περίοδο από το 2007 έως το 2013», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο επιτυχία της Ελλάδος»! Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο, «η Ελλάδα λαμβάνει την έγκριση για τη στρατηγική της, ώστε να επενδυθούν οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, γρήγορα και αποτελεσματικά».

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει από την Κοινοτική επίτροπο, στη συνάντηση που είχε μαζί της, να γίνει πιο ελαστική η ΕΕ σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος! «Για την καλύτερη προστασία των προστατευομένων περιοχών είναι ανάγκη ορισμένες φορές να απαλλοτριώνουμε κάποια τμήματα, για να έχουμε περισσότερες δυνατότητες προστασίας» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και συμπλήρωσε: «Ζήτησα από την κυρία Χούμπνερ να το δει αυτό το θέμα, διότι το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ...ΕΣΠΑ (2011-06-24 00:00:00.0)
Ολα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας (2008-08-31 00:00:00.0)
«Ευρωπαϊκός αέρας» στη νεοφιλελεύθερη επίθεση (2005-03-20 00:00:00.0)
Ανατροπές - ξεπούλημα - εκμετάλλευση (2004-03-03 00:00:00.0)
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ο Ελληνας πρωθυπουργός (2002-01-31 00:00:00.0)
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι (2000-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ