Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ποιους στηρίζουν;..

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή ευρω-πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον αγροτοδιατροφικό κλάδο είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αγροτικών τιμών και του αγροτικού εισοδήματος, την κατακόρυφη αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή και τη δημιουργία ισχυρών μονοπωλίων.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στην περίοδο 2000-2005 με κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το πραγματικό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 17,9%. Ενώ την περίοδο 2000-2004, σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς των τεσσάρων μεγαλύτερων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών που μονοπωλούν τον κλάδο, τα καθαρά ονομαστικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 138,6%. Την περίοδο 2000-2004 η ονομαστική αύξηση στα διάφορα είδη γάλακτος που πήραν οι κτηνοτρόφοι ήταν 2,5 έως 5 φορές μικρότερη του επίσημου πληθωρισμού, ενώ την ίδια περίοδο η αύξηση των καθαρών ονομαστικών κερδών των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Αυτές οι αυξήσεις έγιναν όπως φαίνεται «νόμιμα» και σε γνώση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του καταναλωτή στο αγελαδινό γάλα να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή του κτηνοτρόφου. Κι αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα.

Μπορούν να τ' ανεχθούν όλα αυτά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και τα λαϊκά στρώματα και να μην καταδικάσουν την πολιτική που στηρίζει προκλητικά τους μεγαλοβιομηχάνους και τις πολυεθνικές και όχι την αγροτιά και την εργατιά;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ