Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ψευδόμενος και διπλά εκτεθειμένος για τη στάση του στην «Πράσινη Βίβλο»

Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής του επιβεβαιώνει ότι δεν καταψήφισε την αντιδραστική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου!

Τα επίσημα πρακτικά της Ευρωβουλής είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το τι ψήφισε ποιος στις 11 του Ιούλη. Οπως φαίνεται καθαρά, ο ΣΥΝ δεν καταψήφισε την έκθεση για την «Πράσινη Βίβλο»
Τα επίσημα πρακτικά της Ευρωβουλής είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το τι ψήφισε ποιος στις 11 του Ιούλη. Οπως φαίνεται καθαρά, ο ΣΥΝ δεν καταψήφισε την έκθεση για την «Πράσινη Βίβλο»
Διπλά εκτεθειμένος απέναντι στους εργαζόμενους για τη στάση του στο ζήτημα της «Πράσινης Βίβλου» και τις ανατροπές στο Εργατικό Δίκαιο που αυτή περιλαμβάνει είναι ο ΣΥΝ, μετά την προχτεσινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή του, Δ. Παπαδημούλη, και τα χτεσινά δημοσιεύματα της «Αυγής». Τόσο ο πρώτος, όσο και η εφημερίδα ήρθαν να συμπληρώσουν και να καλύψουν το ψέμα του Δ. Στρατούλη σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι ο ΣΥΝ καταψήφισε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την «Πράσινη Βίβλο».

Στην ίδια εκπομπή, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, είχε πει ότι στη συγκεκριμένη Ολομέλεια στις 11 του Ιούλη 2007, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την έκθεση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν, ενώ ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. έκαναν αποχή από την ψηφοφορία, όπως αποδεικνύουν και τα πρακτικά που δημοσιοποίησε χτες ο «Ρ».

Αυτοδιάψευση μέσω Παπαδημούλη

Την αυταπόδεικτη θέση του Θ. Παφίλη επιβεβαίωσε πρώτος απ' όλους ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος σε δήλωση που διένειμε προχτές στον Τύπο λέει (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Στην τελική ψηφοφορία επί της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, η στάση που υιοθέτησε, μετά από συζήτηση, η ευρωομάδα της αριστεράς, ήταν αυτή της αποχής. Αυτήν ακολούθησε, σεβόμενος τη συλλογική απόφαση και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, όπως και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της ευρωαριστεράς».

Με άλλα λόγια (και διαψεύδοντας τον Δ. Στρατούλη που επέμενε ότι ο ΣΥΝ καταψήφισε την έκθεση), ο Δ. Παπαδημούλης επιβεβαιώνει τα όσα είπε ο Θ. Παφίλης το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεοπτική εκπομπή. Οτι, δηλαδή, ο ΣΥΝ έκανε αποχή στην ψηφοφορία του τελικού κειμένου της έκθεσης για την «Πράσινη Βίβλο», στην ψηφοφορία δηλαδή που έκρινε στο σύνολό του το αντιδραστικό κείμενο. Επομένως, δεν καταψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ. Οσο για τη «συλλογική απόφαση» της ευρωομάδας της αριστεράς που επικαλείται ο Δ. Παπαδημούλης, μόνο σαν πρόσχημα μπορεί να θεωρηθεί, αφού όπως και ο ίδιος λέει, πολλοί από τους ευρωβουλευτές της GUE καταψήφισαν την έκθεση.

Συνειδητά ο ΣΥΝ κράτησε στάση αποχής. Γεγονός που φανερώνει ότι δεν ήθελε να εναντιωθεί στα όσα αντιδραστικά προβλέπει η έκθεση. Σαν γνήσιος μάλιστα οπορτουνιστής που αποκαλύπτεται μπροστά στους εργαζόμενους, προσπαθεί να εξωραΐσει και τα όσα στήριξε, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης εγκρίθηκαν δεκάδες τροπολογίες, «ορισμένες από τις οποίες υιοθετήθηκαν μετά από προτάσεις της αριστεράς και των συνδικάτων» (Δ. Παπαδημούλης στην ίδια δήλωση).

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Για τη σημασία της μη καταψήφισης από το ΣΥΝ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία αρκεί μια ματιά στην έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Χαιρετίζει την έναρξη του διαλόγου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Εργατικό Δίκαιο, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας
  • Παραπέμπει σε διάφορες κοινοτικές οδηγίες, που στην ουσία στρέφονται εναντίον βασικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης (π.χ. 96/71/ΕΚ για την απόσπαση εργαζομένων)
  • Αναγνωρίζει στα λόγια ότι κανονική μορφή εργασίας παραμένει η σύμβαση πλήρους απασχόλησης, την ώρα που αποδέχεται και αναγνωρίζει την ανάγκη για ευέλικτη ρύθμιση του χρόνου εργασίας για να ανταποκριθεί στις «ανάγκες των εργατών και των εργοδοτών»
  • Ψελλίζει ένα ευχολόγιο για τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά τις τοποθετεί στα πλαίσια του «κοινωνικού εταιρισμού» και της ταξικής συνεργασίας
  • Στηρίζει την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης και της κατάρτισης
  • Προωθεί την ταξική συνεργασία των «κοινωνικών εταίρων» στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
Γλώττα λανθάνουσα...

Πάντως, χτες, η πρεμούρα του ΣΥΝ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ήταν τέτοια που σκόνταψε ακόμα και στο ίσιωμα. Στο πρωτοσέλιδό της η «Αυγή» μπερδεύει τη «Λευκή» με την «Πράσινη Βίβλο», επαναφέροντας συνειρμικά αλήστου μνήμης «κατορθώματα» του ΣΥΝ, που, ως γνωστόν, για την αντεργατική «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η πλειοψηφία των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας τουλάχιστον 15ετίας, έλεγε ότι δεν είναι «ούτε μαύρη ούτε άσπρη», σπέρνοντας σύγχυση στους εργαζόμενους ως προς το αντιδραστικό της περιεχόμενο.

Και κάτι τελευταίο: Ο ΣΥΝ και ο λαλίστατος Δ. Παπαδημούλης αποκρύπτουν ότι μαζί με τους άλλους οπορτουνιστές του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) πέταξαν στα σκουπίδια την Εκθεση Μειοψηφίας (Minority Report) της Ομάδας GUE/NGL, που περιλάμβανε την αιτιολογική σκέψη της για τη συνολική απόρριψη της «Πράσινης Βίβλου» για τις ανατροπές στο Εργατικό Δίκαιο.

Τα οπορτουνιστικά κουσούρια είναι αδύνατο να κοπούν. Τόσο ώστε να γίνονται ακόμα και πρωτοσέλιδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ