Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» στην πολιτική που γιγαντώνει τα «διαπλεκόμενα»!
  • Φανατικός υποστηρικτής και φερέγγυος διαχειριστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει τα άσφαιρα πυρά κατά των «διαπλεκομένων»
  • Επίδειξη δύναμης απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της πολιτικής που θρέφει τα φαινόμενα διαπλοκής πήρε ο Κ. Καραμανλής, αλλά την ίδια στιγμή επιμένει να αναγορεύει σε βασικό άξονα της αντιπολιτευτικής του τακτικής τον «πόλεμο κατά των διαπλεκομένων» με ξόρκια περί διαφάνειας και φραστικές επιθέσεις κατά εξωθεσμικών κέντρων και υπέρτατο στόχο «να σύρει τον Κ. Σημίτη»! Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι και στο πλαίσιο αυτό από τη μια δήλωσε ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα επαναβεβαίωσής του στο συνέδριο, ρίχνοντας το μπαλάκι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, ενώ από την άλλη διακήρυξε ότι θα ηγηθεί της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Βασική επιδίωξη του Κ. Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ήταν να πείσει ότι η πολιτική του έχει «τεράστιες διαφορές» με την κυβερνητική πολιτική. Αυτό που κατάφερε όμως ήταν να αποδείξει περίτρανα, για μια ακόμα φορά, ότι η πολιτική του είναι ταυτόσημη με την εφαρμοζόμενη σε όλους τους τομείς. Γι' αυτό προκειμένου να διασωθεί συνέχισε τα άσφαιρα πυρά στον πόλεμο κατά της «διαπλοκής». Τόσο μεγαλεπήβολοι είναι οι στόχοι ώστε εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα σύρουμε τον κ. Σημίτη» στην κατεύθυνση που το κόμμα του επιθυμεί! Από τα όσα είπε τόσο στην ομιλία του το Σάββατο στις «παραγωγικές τάξεις» όσο και στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, προκύπτει ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην εφαρμογή των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία δε δίστασε να απαριθμήσει (βαθιές και άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και αλλαγή του ορίου των απολύσεων, κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τις τράπεζες, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, περισσότερα φορολογικά κίνητρα στο κεφάλαιο, δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, διάλυση του ασφαλιστικού, κ.ά.). Προκειμένου να εμφανιστεί φερέγγυος διαχειριστής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος διαπιστώνει ότι η Ελλάδα οικονομικά είναι η δεύτερη πιο ανελεύθερη χώρα. Από την άλλη, αποβλέποντας να εμφανίσει ως «ενσάρκωση και καταξίωση της φιλελεύθερης πολιτικής» την «κοινωνική αλληλεγγύη», άφησε να διαφανεί ότι αυτή αφορά «τους οικονομικά ασθενέστερους και τα θύματα των φυσικών καταστροφών»! Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη βαλκανική πολιτική από τη σκοπιά των άστοχων χειρισμών, που δεν επιτρέπουν στη χώρα να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην περιοχή. Ειδικότερα για το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου είπε ότι «η Ελλάδα υπέστη μια ακόμα ταπείνωση στη βαλκανική της πολιτική», αλλά σε άλλο σημείο τόνισε πως «βεβαίως φιλοδοξούμε ότι η Γιουγκοσλαβία θα προχωρήσει στο δρόμο του εκδημοκρατισμού, αλλά δεν είναι ο ρόλος της Ελλάδας να ταυτίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές εκφράσεις». Σε ερώτηση για τη στάση του κόμματός του στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας αναγνώρισε σε κάθε πολίτη «να έχει τη δυνατότητα νομίμως να ασκεί πίεση και να διαμαρτύρεται»(!) και μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλα τα στελέχη της ΝΔ είναι ελεύθερα να πράξουν κατά συνείδηση.

Γενικολογίες περί «διαπλεκομένων»

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του και των απαντήσεων στη συνέντευξη Τύπου αφιερώθηκε στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της «διαπλοκής», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές γενικολογίες περί απειλής της δημοκρατίας καθώς και το ρητορικό ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Διευκρίνισε επίσης ότι θα συνεχίσει την πίεση προς την κυβέρνηση με στόχο να επιβληθούν κανόνες διαφάνειας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα σύρουμε τον κ. Σημίτη σε αυτή την κατεύθυνση». Νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «κατάντησε δέσμια της διαπλοκής και τώρα γίνεται συνήγορός της». Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν θα αποκλειστούν επί κυβέρνησής του από τα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες (αναφέρθηκαν τα ονόματα των Λαμπράκη, Κόκκαλη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη), ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι ζήτημα ονομάτων και προσωπικών αντιθέσεων αλλά πρόβλημα κανόνων στο δημόσιο βίο. Απαντώντας στη συνέχεια σε άλλη ερώτηση επικέντρωσε την κριτική του «στα φοβερά» που γίνονται στο επίπεδο του τζόγου (Ξυστό, προκαθορισμένο στοίχημα, ιπποδρομιακό στοίχημα), «φωτογραφίζοντας» έτσι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οσον αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε τελευταία με τις «αποκαλύψεις» Κεφαλογιάννη και την κόντρα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να κρατήσει προσεκτικές αποστάσεις, επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση έχει πληγεί από τη δράση των διαπλεκομένων συμφερόντων».

Επίδειξη ισχύος

Στο εσωκομματικό μέτωπο ο Κ. Καραμανλής προχώρησε σε επίδειξης δύναμης και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι δε βλέπει κανένα λόγο για να επαναβεβαιώσει τη θέση του στο συνέδριο, ενώ διακήρυξε ότι θα ηγηθεί της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και θα τις κερδίσει. Οσον αφορά την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για διετή θητεία του προέδρου απάντησε ότι όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν και αξιολογηθούν στα όργανα του κόμματος και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο, ενώ για την ίδια την Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι συμμετέχει στο εσωτερικό διάλογο και «στην πολιτική προσπάθεια που κάνουμε». Για το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, απάντησε ότι δε σχολιάζει σενάρια και εικασίες και πως θεωρεί τον δήμαρχο «στέλεχος της ΝΔ που δραστηριοποιείται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα επανόδου του Αντ. Σαμαρά, ενώ πρόσφερε στήριξη στον Αρ. Σπηλιωτόπουλο («παραμένει σημαντικό στέλεχος και συνεργάτης μου») και χαρακτήρισε το νέο εκπρόσωπο Τύπου Θ. Ρουσόπουλο «σημαντική επιλογή για τη ΝΔ».

Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Θρυαλλίδα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, χαρακτήρισε ο Κ. Καραμανλής το ασφαλιστικό, μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκησή του. Επίσης αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις τόνισε ότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας αλλά όχι αποσπασματικά και χωρίς σύνδεση με άλλα θέματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε στη διοίκηση του ΕΚΘ ανοιχτή πρόσκληση για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για απουσία αναπτυξιακής πολιτικής, για παραμέληση της μικρομεσαίας επιχείρησης και για αδιαφορία σε ό,τι αφορά σημαντικούς κλάδους, από τη βιομηχανία μέχρι τον τουρισμό.

Επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί κομβικό σημείο, όσον αφορά την ανεργία, την εκπαίδευση. «Ο καλύτερος μοχλός αναδιανομής εισοδήματος, είπε, είναι ένα καλό σύστημα παιδείας γιατί αυτό δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους».

Σε συνάντηση που είχε με δημάρχους, νομάρχες, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους από την Κεντρική Μακεδονία, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η επαφή του κόμματός του με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα είναι στο μέλλον συχνότερη. Για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί μία γραμματεία που θα συντονίζει τις σχέσεις του κόμματος με τους εκλεγμένους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ