Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι απολύσεις συνεχίζονται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Νέα «νευρικότητα» παρατηρείται στις χρηματαγορές αναφωνούν οι αναλυτές και επαναφέρουν τα απειλητικά σενάρια μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσουν την καταλήστευση των εργαζομένων, τις απολύσεις και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Χτες, η διοίκηση της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Seat ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 300 απολύσεις, «προσωρινά», το πρώτο εξάμηνο του 2009. Στην Ιταλία, το συνδικάτο μεταλλουργίας CGIL ανακοίνωσε ότι η κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει οδηγήσει σε τεχνική ανεργία 150.000 - 200.000 εργαζόμενους, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του τομέα. Συνολικά, στην Ιταλία περίπου 275.000 άνθρωποι απασχολούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης, η Subaru με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Εκατοντάδες Ιάπωνες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στο Τόκιο, διαμαρτυρόμενοι για το κύμα μαζικών απολύσεων από βιομηχανίες όπως η Τογιότα και η Σόνι και άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς της χώρας με πρόσχημα την κρίση.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα - FED αναμενόταν να ανακοινώσει νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,5%. Εφόσον αυτό συμβεί, τα επιτόκια της FED θα διαμορφωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του θεσμού.

Εξάλλου, πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ το Νοέμβρη σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Federal Reserve. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή των εργοστασίων, των ορυχείων και των εταιρειών κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,6%. Ειδικότερα, η παραγωγή των εργοστασίων μειώθηκε κατά 1,4%, ενώ των ορυχείων αυξήθηκε κατά 2,5%, καθώς η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου άρχισε να επανακάμπτει από τις ζημιές που είχαν προκληθεί το Σεπτέμβρη λόγω των τυφώνων. Το ποσοστό εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας του βιομηχανικού τομέα υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5 ετών και συγκεκριμένα στο 75,4%.

Τέλος, συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί σε τραπεζικά ιδρύματα μετά την αποκάλυψη της γιγάντιας απάτης του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου ή καλύτερα «πυραμίδα», Μπέρναντ Μάντοφ. Η ολλανδική Fortis ανακοίνωσε χτες πως κινδυνεύει να χάσει ένα δισ. ευρώ και η ιαπωνική Aozora 101 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ιαπωνική τράπεζα Aozora Bank ανακοίνωσε απώλειες 12,4 δισεκατομμυρίων γεν (101 εκατομμυρίων ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ