Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εβγαλε... λάδι τους δικούς του υπουργούς

Eurokinissi

Χωρίς παρέκκλιση από την ...πεπατημένη της αξιοποίησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου αποκλειστικά για ψηφοθηρική εκμετάλλευση εμφανίστηκε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Ασκησε διαχειριστική κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας «προανακριτική επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση και μετά προσφυγή στον ελληνικό λαό». Παράλληλα, «έβγαλε λάδι» τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στην υπόθεση, χωρίς φυσικά την παραμικρή αναφορά στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την εμπορευματοποίηση της γης προς όφελος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο Γ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως «αφορίζετε το πρόβλημα ως θέμα διαχρονικών αντικειμενικών ευθυνών», σημειώνοντας ότι «οι αλήθειες για το Βατοπέδι βγήκαν επειδή σύρθηκε η κυβέρνηση, λόγω της δικής μας επιμονής και της παραίτησης των δύο εισαγγελέων». Πρόσθεσε ότι «θελήσατε και πάλι να συγκαλύψετε», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «αποσιωπά ότι το σκάνδαλο δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί από συγκεκριμένο κέντρο», μιλώντας για «συντονισμό της δράσης 5 υπουργών και κρατικών υπηρεσιών σε πολύ μικρό χρόνο». Οπως είπε, αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια «τεράστια ζημιά για τον πλούτο που ανήκει στον ελληνικό λαό». Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «θέλετε να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο υπουργοί σας», σημειώνοντας ότι «η θεωρία της αντικειμενικής ευθύνης είναι επικίνδυνη» και «θεωρία ατιμωρησίας» που «ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά της οργής που έχει ο ελληνικός λαός». Αναφερόμενος στην άρνηση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ανέφερε πως «αρνείστε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης».

Οσον αφορά τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου αποφάνθηκε ότι ...δεν υφίστανται. Ειδικά για τον Γ. Δρυ υποστήριξε ότι οι κινήσεις του οδήγησαν σε «δικαστική απόφαση που δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο», ενώ για τον Α. Φωτιάδη σημείωσε ότι «είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό του λάθος, αυτό δηλαδή της παραχώρησης δημόσιας έκτασης σε μονή. Διορθώθηκε με την αναπομπή της απόφασης και τη σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του δημοσίου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης, λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι «απαξιώσατε τη χώρα και τους θεσμούς» και μιλώντας για «ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί ακόμη και τα αυτονόητα». Οπως είπε «χωρίς προτάσεις, χωρίς δυναμισμό, χωρίς διεκδικήσεις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ΕΕ», ενώ «έχουμε συστηματική υποβάθμιση και υπονόμευση των θεσμών της πολιτείας». Επίσης, υποστήριξε ότι «η κομματικοκρατία δεσπόζει», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «χειραγώγηση και παρέμβαση στους τομείς της Δικαιοσύνης», όπου «έχετε δημιουργήσει την αίσθηση της ζούγκλας».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του ερμηνεία στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στην κομματική άλωση της ΕΛ.ΑΣ. από τη ΝΔ. Οπως είπε «αναβιώνει μια αυταρχική αντίληψη προς τον πολίτη από την αστυνομία λόγω της κομματικής εκμετάλλευσης», ενώ «εμείς κάναμε βήματα συμφιλίωσης αστυνομίας και πολιτών μετά από πολλές δεκαετίες κράτους της δεξιάς. Εσείς την αναβιώσατε με θύμα τον Αλέξανδρο», αλλά «και τα ίδια τα παιδιά της αστυνομίας, τα παιδιά του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ