Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργάνωση, ρήξη και ανατροπή για τη νίκη

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και εξελίξεις με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από την αστυνομία βγαίνουν αρκετά συμπεράσματα σχετικά με την οργάνωση της λαϊκής πάλης, τις μορφές πάλης και την κινητοποίηση μαζών. Τα συμπεράσματα έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για τους κομμουνιστές και τους ΚΝίτες αλλά ιδιαίτερα για νέο κόσμο, εργάτες και νεολαίους που αρχίζουν να συμμετέχουν στη λαϊκή πάλη, σε κινητοποιήσεις, απεργίες, συλλαλητήρια και στην οργάνωση του αγώνα.

Κάνουμε γι' αυτό μια προσπάθεια, μέσα από την εξέλιξη και τη δυναμική των γεγονότων, να βοηθήσουμε να βγουν ορισμένα συμπεράσματα, ιδιαίτερα από νέο κόσμο, κόσμο που σκέφτεται ριζοσπαστικά και αρχίζει να δραστηριοποιείται.

Πώς σχεδίασε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και πώς παρέμβηκαν οι κομμουνιστές στις κινητοποιήσεις;

Μπήκαμε μπροστά και πρωτοστατήσαμε από την πρώτη μέρα για την οργάνωση της πάλης των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Επιδιώξαμε να συμμετάσχουν μαζικά λαός και νεολαία.

Με λίγα λόγια: Καταγγείλαμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τις δυνάμεις καταστολής για τη δολοφονία. Ενθαρρύναμε και χαιρετίσαμε τους νέους, τις νέες, τους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Με ανακοίνωση της ΚΕ τονίζαμε:

«Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη από ειδικούς φρουρούς των δυνάμεων κρατικής καταστολής, είναι χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί την εξουσία της πλουτοκρατίας του τόπου και τα κόμματά της, μια πολιτική που είναι εχθρική απέναντι σε όλες τις αγωνιστικές μορφές δράσης, απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις, απέναντι σε όλες τις οργανωμένες και πολιτικά ανεβασμένες μορφές πάλης. Μια πολιτική που είναι εχθρική στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων της πόλης, στη νεολαία. Η δολοφονία του μαθητή είναι συνέχεια της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια στους εργάτες και εργάτριες στους τόπους δουλειάς με τους συνεχείς εκβιασμούς και εκφοβισμούς, ενάντια στους μετανάστες, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, ενάντια στους φοιτητές και σπουδαστές, στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν Παιδεία. Είναι η ίδια η μήτρα του συστήματος που δημιουργεί τα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας και αδιαφορίας, τους νεκρούς εργάτες και εργάτριες».

Από την πρώτη στιγμή εξαγγείλαμε συλλαλητήρια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στην Αθήνα στις 8 του Δεκέμβρη. Η ΚΝΕ πρωτοστάτησε να βγουν στους δρόμους φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εργαζόμενοι, τα παιδιά των αγροτών, της λαϊκής οικογένειας. Οργανώθηκαν συλλαλητήρια, πολύμορφες δραστηριότητες από τα εκλεγμένα συντονιστικά των μαθητών (ΣΑΣΑ, Αθήνα).

Στο εργατικό κίνημα μαζί με τα αιτήματα ενάντια στην κρίση, μπήκε το ζήτημα καταδίκης της δολοφονίας και της καταστολής. Απαντήσαμε αποφασιστικά στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις που επιδίωκαν ακόμη και αναστολή των κινητοποιήσεων. Στις 9 του Δεκέμβρη έγινε κατάληψη από το ΠΑΜΕ στο ΕΒΕΑ, πρωτοστατήσαμε στους χώρους δουλειάς, έγιναν με επιτυχία η απεργία και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε 63 πόλεις, εξαγγέλθηκαν νέα συλλαλητήρια για τις 17 του Δεκέμβρη.

Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ότι η τυφλή βία των κουκουλοφόρων γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί από το αστικό κράτος, την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να ανακόψει το ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας και λαϊκής παρέμβασης που αναπτύχθηκε.

Καλέσαμε το λαϊκό κίνημα και τη νεολαία η περιφρούρηση των αγώνων να γίνει υπόθεση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος ώστε να αντιμετωπίσουν το κράτος καταστολής όσο και τους κουκουλοφόρους που αποτελούν σύμμαχο και δεξί χέρι όσων θέλουν ένα λαό παρατημένο και φοβισμένο. Το σύνθημα για οργάνωση, μαζική συμμετοχή και περιφρούρηση ενόχλησε τους απολογητές της αστικής τάξης.

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στις 8 του Δεκέμβρη ήταν πετυχημένη, συμμετείχε κόσμος για πρώτη φορά και μάλιστα από άλλους πολιτικούς χώρους. Ομως, η πορεία έγινε προσπάθεια να ματαιωθεί και να χτυπηθεί. Μπροστά στην πορεία έστησαν «καυγά» αστυνομία και κουκουλοφόροι. Πού βρέθηκαν οι κουκουλοφόροι; Είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στον ίδιο χώρο στα Προπύλαια ομάδες αναρχικών, άλλες δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί βγήκαν οι κουκουλοφόροι.

Ενα μπλοκ επίσης από δυνάμεις που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στα Προπύλαια κατέβηκε από παράλληλο δρόμο και προσπάθησε να περάσει μέσα από τη μέση της πορείας του ΚΚΕ, ενώ ξεφύτρωναν μέσα από αυτά τα μπλοκ κουκουλοφόροι και έσπαγαν βιτρίνες. Δεν τα κατάφεραν. Η πορεία του ΚΚΕ έφτασε στο Σύνταγμα.

Ενα τμήμα της πορείας, επειδή αστυνομία και κουκουλοφόροι μετέτρεψαν το Σύνταγμα σε πεδίο πυρκαγιών και χημικών (κάηκε το ξενοδοχείο «Plaza»), παρέκαμψε συντεταγμένα την πλατεία.

Στις 8 του Δεκέμβρη στη συγκέντρωση στα Προπύλαια συμμετείχαν ΣΥΡΙΖΑ, «αντιεξουσιαστική κίνηση», «αναρχικοί», «επαναστατική αριστερά».

Από την «Αυγή» της 8/12 διαβάζουμε: «Τις πρώτες πρωινές ώρες, δηλαδή 7 Δεκέμβρη, χιλιάδες διαδηλωτές από ΣΥΡΙΖΑ, την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο ξεκίνησαν από τα Εξάρχεια κλπ.».

Την Κυριακή 7/12 υπήρξε κοινή πορεία αντιεξουσιαστών, διαφόρων «αριστεριστών» και ΣΥΡΙΖΑ από το Μουσείο.

Στην εφημερίδα «Κόντρα» γράφουν οι «αναρχικοί» και καυχιούνται για την προαναφερόμενη πορεία: «Από το Μουσείο μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας δεν έμεινε τράπεζα χωρίς σπασμένη πρόσοψη».

Για να μη μακρηγορούμε, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτική επιλογή και συμμετείχε σε κοινές συγκεντρώσεις και πορείες μαζί με «αντιεξουσιαστές». Από αυτό το χώρο των «αντιεξουσιαστών» έβγαιναν κουκουλοφόροι που έσπαγαν και έβαζαν φωτιές.

Οσα και να λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τα γραπτά καλέσματα γι' αυτές τις συγκεντρώσεις μένουν. Γιατί εξαπολύει «μύδρους» ενάντια στο ΚΚΕ; Γιατί πλατιές μάζες εργατών, φοιτητών, μαθητών και νεολαίας, οπαδοί άλλων κομμάτων και του ΣΥΝ συμμετείχαν στα συλλαλητήρια του ΚΚΕ, του ΣΑΣΑ και του ΠΑΜΕ. Γιατί αναμετρήθηκαν οι οργανωμένοι περιφρουρημένοι αγώνες και συλλαλητήρια που ήταν μαζικά, με πολλαπλάσια συμμετοχή, σε σχέση με τα συλλαλητήρια του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή τους αποκαλύψαμε, δανείστηκαν το προβοκατόρικο και ψεύτικο «επιχείρημα» ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται με τη ΝΔ και την ακροδεξιά. Μάλιστα, ο Τσίπρας λέει ότι περάσαμε τα εσκαμμένα.

Αλλα στελέχη τους κραυγάζουν ότι η θέση μας για τις κινητοποιήσεις δεν αρμόζει στην ιστορία του ΚΚΕ.

Εμείς τιμάμε την ιστορία του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και η ηγεσία του ούτε υπέγραψαν, ούτε υπογράφουν δήλωση μετανοίας με την αστική τάξη και τα κόμματά της.

Στελέχη του ΣΥΝ το 'βαλαν στα πόδια, εγκατέλειψαν το ΚΚΕ, συνεχίζουν να το πολεμούν και γονατίζουν μπροστά στην αστική τάξη για να πάρουν διαπιστευτήρια και να κυβερνήσουν με το ένα κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ. Ούτε οι φωνές αλά Τσίπρα μας τρομάζουν. Δε λέμε φυσικά ότι ο ΣΥΝ οργανώνει τους κουκουλοφόρους. Ομως, τους χαϊδεύει τ' αυτιά, δεν τους καταγγέλλει.

Αυτή η στάση του ΣΥΝ απέναντι στους λεγόμενους αντιεξουσιαστές βοηθάει τη ΝΔ και την αστική τάξη που δυσφημούν τους λαϊκούς αγώνες. Οταν οι ηγέτες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν, άρχισαν να ψελλίζουν, να απολογούνται, να μασάνε τα λόγια τους.

Τις ίδιες επιθέσεις εξαπολύουν ενάντια στο ΠΑΜΕ γιατί δεν πήγε η πορεία των ταξικών δυνάμεων στο Σύνταγμα όπου είχε συγκέντρωση η πουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και ήταν όλοι μαζί, ΣΥΝ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Στη θέση της ΚΝΕ να κλείσουν Πανεπιστήμια - ΤΕΙ και οι φοιτητές να κατέβουν στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους, που είχε απήχηση, απάντησαν με καταγγελίες. Στην απήχηση του ΣΑΣΑ, των μαθητών της Αθήνας, κάποιοι έστησαν ένα ψευτοσυντονιστικό τη νύχτα.

Συμπεράσματα μπορεί να είναι:

-- Σπασίματα βιτρινών, τραπεζών, φωτιές σε κτίρια δεν είναι μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος. Ποτέ το επαναστατικό, το εργατικό κίνημα και της νεολαίας δε χρησιμοποίησε παρόμοιες μεθόδους.

-- Ακόμη και στις πιο ανεβασμένες μορφές πάλης, ακόμη και όταν ο λαός και η νεολαία πολέμησαν με τα όπλα, όπως το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, ο Δημοκρατικός Στρατός, ποτέ δεν εξαπέλυσαν τυφλά χτυπήματα.

-- Τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι καπιταλιστές δεν είναι για «γκρέμισμα». Πρέπει να καταργηθεί η ιδιοκτησία των καπιταλιστών και να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με το σοσιαλισμό. Δεν παλεύουν γι' αυτό, δηλαδή το σοσιαλισμό, οι λεγόμενοι αναρχικοί. Οι αναρχικοί προβοκάρουν το κίνημα και τίποτε άλλο.

Λένε, γράφουν στελέχη του ΣΥΝ ότι πίσω από έναν που φοράει κουκούλα μπορεί να 'ναι και ένας για να φυλαχτεί από χημικά. Δε μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτοί είναι γνωστοί στο διπλανό διαδηλωτή. Ούτε για ένα παιδί που μπορεί να ρίξει ένα «νεράντζι».

Μιλάμε γι' αυτούς που ξέρουν να χτυπούν, να καίνε, να σπρώχνουν και νέο κόσμο σε τέτοιες μεθόδους. Αυτές οι ομάδες που διαμορφώθηκαν πριν αρκετά χρόνια είναι συνδεδεμένες με μηχανισμούς ντόπιους και ξένους και διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτοί είναι οι κουκουλοφόροι και πρέπει να απομονωθούν από το λαϊκό κίνημα. Δεν ακούσαμε ούτε από τον Αλαβάνο, ούτε από τον Τσίπρα κάτι τέτοιο. Δε χωράνε «κουκουλοφόροι» μέσα στο λαϊκό κίνημα. Είναι με το αντίπαλο στρατόπεδο.

Ειπώθηκε στις 7/12/08 από τον Τσίπρα σε κανάλι ότι έγινε εξέγερση των νέων και μάλιστα δήλωσε ότι πρωτεύει η κοινωνική αμφισβήτηση σε σχέση με ορισμένα γεγονότα. Αλλο στέλεχος του ΣΥΝ στην «Αυγή» γράφει: «Στους κόλπους της νεανικής εξέγερσης συναρθρώνονται αντιεξουσιαστές, πρεκάροι, οργισμένοι έφηβοι, νέοι και νέες με ελευθεριακά αιτήματα, κλπ.». Δεν ισχύουν αυτά. Δηλαδή δεν αποτελούν εξέγερση ούτε η εξέγερση γίνεται από μερικές κινητοποιήσεις αυτών των νέων.

Κινητοποιήσεις γίνονται και νέοι μπαίνουν στον αγώνα που καταπιέζονται από το κράτος, την εργοδοσία.

Στις κινητοποιήσεις δε συμμετείχαν όμως μόνο νέοι. Στους δρόμους βγήκαν εργάτες μαζί με νεολαία, ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων. Εργάτες, εργαζόμενη νεολαία, φοιτητές, μαθητές έδωσαν τον τόνο. Δυναμώνει ο ριζοσπαστισμός. Εξέγερση θα γίνει από το εργατικό κίνημα μαζί με τη νεολαία με στόχο την κατάχτηση της εξουσίας. Δεν αποτελούν εξέγερση οι κοινές συγκεντρώσεις ΣΥΝ και της πουλημένης ΓΣΕΕ, ούτε οι συγκεντρώσεις των «αντιεξουσιαστών».

Οι κολακείες του Τσίπρα στη νεολαία δεν οδηγούν στην εξέγερση.

Γράφεται ότι κάποιο νέο υποκείμενο θα οδηγήσει στην εξέγερση, όπως η άγρια νέα γενιά, οι αντιεξουσιαστές, τα φόρουμ. Αυτές οι παλιές θεωρίες χρεοκόπησαν. Επαναστατικό υποκείμενο υπάρχει, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Εργατικό λαϊκό κίνημα χρειάζεται, ανασυνταγμένο, που θα αποτινάξει το συμβιβασμό και την υποταγή στο κεφάλαιο.

Ισχυρό ΚΚΕ και ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα με γραμμή ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό θα φέρει τη νίκη, το σοσιαλισμό.

Λαϊκό κίνημα με αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική γραμμή, καλά οργανωμένο σε χώρους δουλειάς, στα σχολειά, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές χαράζει νικηφόρα πορεία.

Το οργανωμένο κίνημα μπορεί να κινεί ευρύτερες μάζες. Το οργανωμένο κίνημα μόνο μπορεί να εντάσσει την αυθόρμητη κίνηση μαζών στον οργανωμένο αγώνα για τη ρήξη και την ανατροπή. Το αστικό κράτος δεν πολεμιέται με το κάψιμο σκουπιδιών και τραπεζών απ' τους κουκουλοφόρους.

Η εξουσία της αστικής τάξης θα ανατραπεί με ισχυρό ΚΚΕ και εφόσον λαός και νεολαία εγκαταλείψουν τα αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑ.Ο.Σ. και το στήριγμα της αστικής τάξης, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα από την οργάνωση με τη γραμμή της ρήξης και ανατροπής, της απειθαρχίας στην ΕΕ θα ατσαλώνονται απέναντι στον αντίπαλο, στους μηχανισμούς καταστολής, νέοι πρωτοπόροι αγωνιστές, ικανοί για ανεβασμένες μαζικές μορφές πάλης, αγωνιστές με ξάστερο πρόσωπο.

Απευθυνόμαστε στο νέο κόσμο που μπαίνει στον αγώνα με μια φράση του Τσε Γκεβάρα: «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία είσαι σύντροφός μου. Οι πραγματικοί επαναστάτες δεν κυκλοφορούν με κουκούλες για έναν επιπλέον λόγο: Γιατί τον καιρό της επανάστασης ο λαός θα πρέπει να αναγνωρίζει στα πρόσωπα των επαναστατών την πρωτοπορία του. Ο λαός δε θεωρεί τιμή του να συναναστρέφεται με κουκουλοφόρους».

Σ' αυτή τη φάση ορισμένοι προσπάθησαν να χτυπήσουν με σχέδιο το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα και το ριζοσπαστισμό της νεολαίας. Απέτυχαν. Μαχητικά συνεχίζουμε.

Απευθυνόμαστε στον απλό κόσμο που μας ακολούθησε στις κινητοποιήσεις και προέρχεται από άλλα κόμματα, να συνεχίσουμε μ' αυτή την προοπτική.

Τώρα που «πέφτει» ο κουρνιαχτός και η ηγεσία του ΣΥΝ μασάει τα λόγια της πρέπει να βγάλει συμπεράσματα ένας απλός κόσμος που τον ακολουθεί. Γνωρίζουμε ότι μέσα στην ηγεσία του ΣΥΝ και μεταξύ των διαφόρων ομάδων που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ γίνεται συζήτηση για να βρουν τρόπο να δικαιολογήσουν τον καιροσκοπισμό τους που φτάνει στα όρια του τυχοδιωκτισμού. Ομως, τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους.

Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει την οργάνωση της πάλης. Χτυπάει κάθε τάση ριζοσπαστισμού. Στις κινητοποιήσεις πήγε με τη ΓΣΕΕ, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΑΚΕ της ΝΔ, και καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλει το ΚΚΕ γιατί καλεί σε οργάνωση και περιφρούρηση της λαϊκής πάλης.

Μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα πρέπει να ηττηθεί μέσα στο κίνημα και στο λαό αυτή η καιροσκοπική συμμαχία διαφόρων οπορτουνιστών που συγκροτούν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποτελούν όχημα της αστικής τάξης.


Του
Δημήτρη ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ