Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Οξυμένα προβλήματα και κυβερνητική αδιαφορία

«Πες μας τη γνώμη σου», ζητά η νομαρχία από τους κατοίκους της Χίου για να μάθει τι θα ήθελαν οι κάτοικοί του να γίνει πρώτο: το λιμάνι, νέο αεροδρόμιο, σύγχρονο νοσοκομείο, σχολεία, αποχετευτικό δίκτυο ή δρόμοι;

Εύλογο όμως είναι το ερώτημα των κατοίκων, που πολλά έχουν ακούσει και δει τα μάτια τους από τάματα και υποσχέσεις: Πώς να προχωρήσουν οι όποιες προτάσεις, αν δε γίνουν υπόθεση διεκδίκησης από τον ίδιο το λαό και τους φορείς του; Γιατί, εκτός των άλλων, φαίνεται ότι μια ακόμα φορά όλα τα ακριτικά νησιά μένουν πάλι έξω από το λεγόμενο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο.

Σχετικά είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΑΣ στη Χίο Γιώργου Αμπατζή, ο οποίος, αφού τονίζει ότι τα προβλήματα του νησιού έχουν συζητηθεί πολλές φορές, όμως και μέσα από αυτήν την επιλογή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δε δίνεται αγωνιστική προοπτική, τονίζει:

«Καλά τα δημοψηφίσματα, αλλά θα μπει μπροστά ο νομάρχης να διεκδικήσουμε μαζί λύση για το νερό, για το λιμάνι, να διεκδικήσουμε κονδύλια για τις επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων; Η νομαρχία καλεί το λαό να γίνει συμμέτοχος στη λήψη των αποφάσεων και στη χάραξη προοπτικής, αλλά δεν τον βάζει στο πεδίο της διεκδίκησης. Πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο με τη συμμετοχή του λαού θα δοθεί ώθηση για λύσεις. Καλή η πρόταση λοιπόν, αλλά από κει και πέρα;», θέτει το ερώτημα ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ και συνεχίζει:

Από προτάσεις δεν πάσχουμε. Ομως, ενώ το πρόβλημα του νερού είναι χρόνια διαπιστωμένο, σε κανένα προηγούμενο «πακέτο» δεν μπήκαν έργα φραγμάτων. Οπως επίσης, το λιμάνι, ενώ είχε προταθεί στο Γ` ΚΠΣ, δε συμπεριλήφθηκε τελικά...

Συνολικά, υπογραμμίζει, η ΝΑΣ θεωρεί σαν πιο σημαντικά προβλήματα εκείνα με το νερό, το λιμάνι, καθώς και το οξύτατο πρόβλημα της εξασφάλισης θέσεων εργασίας που έχει σχέση με την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων, που αποθαρρύνονται όμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει τους κατοίκους του νησιού και να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά την ανάπτυξή του κόντρα και στις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ