Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η εξαίρεση στον κανόνα... .

Πού να το 'ξερε ο έρμος ότι θα του 'βγαινε ξινό το ταξίδι του με το τρένο. Πού να το 'ξερε ότι δεν επιτρέπονται παρατηρήσεις για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Ε! δεν το 'ξερε και τον έκαναν... μαύρο απ' το ξύλο, τον μαύρο Νιγηριανό μικροπωλητή, ο οποίος τόλμησε να εκφράσει τη δυσφορία του για το κάπνισμα των κατάλευκων συμπατριωτών μας. Και στο κάτω κάτω της γραφής, τι σχέση έχουμε εμείς ρε με τους κάθε είδους αραπάδες που μας περιτριγυρίζουν; Εμείς, γούστο μας και καουμποϊλίκι μας να καπνίζουμε μέσα στα βαγόνια και να φυσάμε τον καπνό όπου γουστάρουμε. Σκυλιά και μαύροι απαγορεύονται να επιβιβάζονται στις ελληνικότατές μας αμαξοστοιχίες.

Εδώ είναι Ευρώπη, δεν είναι παίξε γέλασε. Και το ωραίο δεν είναι ότι ο έρμος ο άνθρωπος εκδήλωσε άποψη. Δεν είναι ότι αντέδρασε προς τους τρεις Ελληναράδες που τον ενοχλούσαν - ανθρώπινο είναι άλλωστε - με τα τσιγάρα τους. Το... ωραίο ξεκινάει με την επέμβαση της Αμεσης Δράσης, που αμέσως κατέφθασε για να επιληφθεί του περιστατικού. Τι είπατε; Αν φόρεσε χειροπέδες στους δράστες του περιστατικού; Καλά τρελαθήκαμε, ρε παιδιά; Και φυσικά φόρεσε τις χειροπέδες στον δράστη... του επεισοδίου, που δεν ήταν άλλος απ' τον Νιγηριανό μικροπωλητή. Πράγματα απίστευτα θα μου πείτε, αλλά μάλλον δε λαμβάνετε υπόψη σας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς, όπως το ακούτε, αγαπητοί μου αναγνώστες. Τους πήγαν στο τμήμα και τα... βραχιόλια τα φορούσε το θύμα, αντί οι θύτες. Οι θύτες, οι οποίοι μετά από κάποια ώρα αποχώρησαν καλοί και διαλεχτοί. Ασε δε που κατηγόρησαν τον μικροπωλητή ότι τους απείλησε με μαχαίρι. Φυσικά, το φονικό όργανο δε βρέθηκε επάνω του και ούτε πουθενά αλλού. Αλλά και πού να βρεθεί, αφού οι προφάσεις των δραστών ήταν προφάσεις και μόνο; Το μόνο που δεν είναι πρόφαση δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που μέσω των αστυνομικών... ρεπορτάζ αναφέρουν θύματα ρατσιστικού περιεχομένου. Ξεχάσαμε, αλήθεια, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο έναν άλλον άτυχο έγχρωμο μικροπωλητή, που αμέριμνος μπήκε να πουλήσει την πραμάτεια του - πού να το 'ξερε ο δόλιος - σε γραφεία οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας και αφού τον εξευτέλισαν κλέβοντας το μικροεμπόρευμά του, στο τέλος του αφαίρεσαν τη ζωή μαχαιρώνοντάς τον! Λίγος ντόρος έγινε και τότε, συνελήφθησαν οι δράστες, αλλά ο άτυχος συνάνθρωπός μας δε ζει πια. Δε βαριέστε θα μου πείτε, μεμονωμένα περιστατικά είναι αυτά. Αλίμονο!!! κι αν δεν ήταν. Ο κανόνας είναι ότι δεν είμαστε ρατσιστές σαν λαός. Συμφωνώ. Αλλά δεν επιτρέπεται, όταν πρόκειται για ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή για ανθρώπινη ζωή περισσότερο, να υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα.


Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ