Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρά προβλήματα στέγης

Τα σοβαρά προβλήματα στέγασης και απασχόλησης, που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη, επαναφέρουν με επιστολή τους οι Σύλλογοι Παλιννοστούντων Μακεδονίας-Θράκης, προτείνοντας παράλληλα μια σειρά από αιτήματα άμεσης προτεραιότητας. Οι διοικήσεις των σωματείων, που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στην Αλεξανδρούπολη, ζητούν από τους αρμοδίους άμεσα να επανεξετάσουν τη στάση τους σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους παλιννοστούντες και προειδοποιούν ότι θα αρχίσουν σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Οπως τονίζει στο «Ρ» ο πρόεδρος των συλλόγων, Γ. Εμμανουηλίδης, η κατάσταση κάτω από την οποία ζουν οι παλιννοστούντες στη Θράκη είναι δραματική. Από τις 5.000 περίπου οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί στους τρεις νομούς, οι 3.700 δεν έχουν δικό τους σπίτι και η επιδότηση του ενοικίου έχει τελειώσει. Λίγοι μόνο κατάφεραν να πάρουν άτοκο δάνειο και να χτίσουν δική τους κατοικία ή να αγοράσουν ένα μικρό διαμέρισμα. Οσον αφορά στο θέμα της εργασίας αυτοί που έχουν μονιμότερη απασχόληση είναι ελάχιστοι, ενώ η πλειοψηφία αγωνίζεται καθημερινά για «μια θέση στον ήλιο», αναζητώντας δηλαδή να βρει μια έκτακτη ή εποχιακή απασχόληση.

Τα αιτήματα των ομογενών παλιννοστούντων, όπως τα διατυπώνουν οι σύλλογοί τους της Μακεδονίας και Θράκης, είναι τα ακόλουθα:

- Να χορηγείται έτοιμη κατοικία με τη μορφή χρησιδανείου. Σ' αυτή την κατηγορία θα πρέπει να ενταχθούν όσοι λόγω υγείας, ηλικίας και οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλο πρόγραμμα στέγασης.

- Να αντιμετωπιστεί επίσης το στεγαστικό πρόβλημα των ομογενών με τη μορφή αυτοστέγασης. Ο νόμος 2790/16.2.2000 προβλέπει χορήγηση δανείου 11 εκατ. δρχ., ενώ παραχωρείται στο δικαιούχο το οικόπεδο και η άδεια οικοδομής. Επειδή όμως αυτά τα χρήματα δεν αρκούν για την αποπεράτωση μιας κατοικίας θα πρέπει να δίνεται συμπληρωματικό άτοκο δάνειο, το οποίο θα καλύπτει το κόστος κατασκευής σύμφωνα με τη μελέτη. Προτείνεται ακόμη το μέγεθος σε τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής να εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας, αλλά σε καμιά περίπτωση να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ.

- Να συνεχιστεί η επιδότηση του ενοικίου στις οικογένειες που το ελάμβαναν και να διακόπτεται αυτό μόνο όταν λαμβάνει ο δικαιούχος χρησιδάνειο ή ακολουθεί την οδό της αυτοστέγασης για την απόκτηση δικής του κατοικίας.

- Τέλος, να υπάρξει ενιαίος φορέας υγείας για όλους τους ανασφάλιστους παλιννοστούντες και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να στηριχτεί το δικαίωμα των παλιννοστούντων να κρατήσουν τα σπίτια τους(2022-12-21 00:00:00.0)
Στις «ρυθμίσεις» και τα δάνεια του ΟΕΚ(2013-04-25 00:00:00.0)
Εκβιάζουν για αύξηση των επιτοκίων(2008-10-30 00:00:00.0)
Ανεργοι στις τρώγλες του υπαρκτού καπιταλισμού(2000-12-19 00:00:00.0)
Πασχαλινή ταλαιπωρία και κοροϊδία ομογενών(2000-04-28 00:00:00.0)
Τρία χρόνια σε παράγκες οι νεοπρόσφυγες(1999-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ