Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Οι αιρετοί οφείλουν να αντισταθούν

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

«Το συνέδριό σας, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και το λαό. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα οξυμένη. Αναδεικνύεται ο επεκτατισμός των ΗΠΑ, της ΕΕ και των μηχανισμών τους. Η Κύπρος οδεύει στο διαμελισμό. Το Αιγαίο σε διπλή κυριαρχία. Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται κυρίαρχο. Οι στιγμιαίες αντιδράσεις δεν μπορούν να κρύψουν τον επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο του. Η χώρα μας εμπλέκεται σε δραστηριότητες που κανένα καλό δεν προοιωνίζονται, για την ίδια, για γειτονικές χώρες, αλλά και με καταπάτηση και αυτής της διεθνούς νομιμότητας. Κι αυτά προωθούνται από την κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και τη συγκατάβαση των δυνάμεων που υπακούουν στη "νέα τάξη". Διατηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους πάνοπλους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, που παλεύουν για να ξαναποκτήσουν την κλεμμένη πατρίδα τους. Πιστεύουμε, και η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε ένα φιλειρηνικό κίνημα. Περιμένουμε ότι το συνέδριό σας: Θα διατρανώσει ότι η ΤΑ αντιτάσσεται σε όποιας μορφής εμπλοκή της χώρας, σε επεμβάσεις, έμμεσα ή άμεσα, των μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα δώσει και πρακτικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη πλατιού φιλειρηνικού κινήματος. Θα ενισχύσει ηθικά και υλικά το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Αλλωστε, αυτή ήταν πάγια θέση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα».

Εξαφανίζουν ό,τι είναι δημόσιο αγαθό

«Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια νέα αρχή ενός τούνελ - στα 10 χρόνια ορίστηκε - μονόπλευρης λιτότητας και θυσιών για το λαό. Εχουμε καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων στην οικονομία, που αναιρούν κοινωνικά δικαιώματα, αποδιαρθρώνουν το δημόσιο τομέα. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που καθορίζεται από την ΕΕ στη βάση των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ. Υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και των δυνάμεων που συμφωνούν με την ΟΝΕ. Στόχος: Η εξασφάλιση των κριτηρίων της οικονομικής σύγκλισης σε βάρος των εργαζομένων και η δημιουργία ευνοϊκότερου πλαισίου δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο. Στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί στην ΕΕ προωθείται και στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας: Η εφαρμογή των νόμων της αγοράς, η απελευθέρωση των αγορών από κάθε μορφής προστατευτισμό, ο ανταγωνισμός μεταξύ τμημάτων της δημόσιας διοίκησης (περιφέρειες, νομοί, δήμοι), η επιχειρηματικότητα κυρίως στους τομείς κοινωνικής πολιτικής, η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, ο περιορισμός της έννοιας δημόσιο αγαθό για τους εργαζόμενους, ο ακρωτηριασμός κατακτήσεων των εργαζομένων με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση 8ωρου, ασφαλιστικού».

Κράτος στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου

«Στο πολιτικό επίπεδο προωθούνται νέες σχέσεις διαπλοκής των πολιτικών θεσμών με το μεγάλο κεφάλαιο. Σκοπός, όχι μόνον η κερδοσκοπία από έργα, αλλά η ανάθεση σ' αυτό του προγραμματισμού και της διαχείρισης ολόκληρων τομέων της ανάπτυξης. Πολιτισμός, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ. Κι όλα αυτά με κριτήριο την επιλεξιμότητα που καθορίζεται από την ΕΕ και όχι από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή προωθούνται παραπέρα: 1. Η αποψίλωση των δράσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αποψίλωση που εδραιώνεται με την υπονόμευση του δημόσιου τομέα. 2. Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας. 3. Η συρρίκνωση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και ταυτόχρονη αντικατάστασή του με τεχνοκράτες. 4. Η αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και μεταφορά τους στην περιφέρεια, σε νομούς και δήμους. 5. Προωθείται η εφαρμογή μιας "πολυεπίπεδης" διακυβέρνησης, όπως την ονομάζουν, με συμμετοχή και των δυνάμεων της αγοράς, την οποία εμφανίζουν ως δημοκρατική, ακόμα και "συμμετοχική" εξέλιξη. Το κεντρικό κράτος αναλαμβάνει νέο ισχυρότερο κανονιστικό ρόλο όσον αφορά τον έλεγχο, τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, δηλαδή, τον πλήρη καθορισμό των κατευθύνσεων δράσης, του ρόλου και του περιεχομένου της ΤΑ. Αυτό επιτυγχάνεται με τη θεσμοθέτηση διατάξεων για τη λειτουργία, τους πόρους, αλλά και με την ισχυροποίηση της Περιφέρειας. Σας είναι γνωστό καλύτερα από τον καθένα ότι:

Η Περιφέρεια αποτελεί έναν κυβερνητικό μηχανισμό συγκεντρωτικής εξουσίας προς τα κατώτερα όργανα, με κατεύθυνση: Τον παραπέρα περιορισμό του πεδίου δράσης και συμμετοχής της πρωτοβάθμιας και της κολοβής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Την ένταση της κρατικής παρέμβασης στην ΤΑ, ώστε αυτή να εφαρμόζει, χωρίς παρεκκλίσεις, το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί. Χρησιμοποιούν την ιδιαίτερη επαφή που έχει η ΤΑ με το λαό γι' αυτό το σκοπό. Σήμερα, επιβάλλεται στην ΤΑ να εφαρμόσει μορφές διαχείρισης με κριτήρια την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, την επιχειρηματικότητα. Η ΤΑ μετατρέπεται συνολικά σε επιχείρηση, που θα πουλά τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί, τη γη, το περιβάλλον της, τις αρμοδιότητές της».

Θέλουν δήμους-δεκανίκια της πολιτικής τους

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής, αφού έκανε μία εκτενή αναφορά στην πραγματικότητα που βιώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο κάλπικο των διαφόρων κυβερνητικών υποσχέσεων, σημείωσε:

«Η κατεύθυνση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Βοηθά την κεντρική εξουσία να αποποιηθεί των ευθυνών της για την ικανοποίηση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Αποπροσανατολίζει για το ποιος έχει την ευθύνη και περιορίζει τις διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο. Καλλιεργεί τη συνείδηση στους εργαζόμενους ότι για να έχουν κάποια κοινωνική υπηρεσία πρέπει να ξαναπληρώσουν.

Σ' αυτή την κατεύθυνση οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στην ΤΑ θα είναι εκείνες που βοηθούν τη συντήρηση, τη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Τέτοιες όπως η φορολογική εξουσία ή κατασταλτικές εξουσίες. Για την ικανοποίηση αυτής της δράσης χρησιμοποιούνται δομές (δημοτικές επιχειρήσεις, συμβάσεις με ιδιώτες, αναθέσεις αρμοδιοτήτων, προγραμματικές συμβάσεις, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης-ΤΣΑ, κλπ.), που λειτουργούν ως μηχανισμοί παράκαμψης και αυτών των θεσμών της αστικής δημοκρατίας (Π.χ. αποφάσεις και κατευθύνσεις εκτός Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, χωρίς έλεγχο από αυτά). Τελικά, αναδεικνύει την ΤΑ σε μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας. Σε μηχανισμό που απαιτεί για τη λειτουργία του αιρετούς μάνατζερ, λογιστές, διαχειριστές».

Κοντά στους εργαζόμενους

«Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο ομιλητής, πιστεύουμε ότι οι αιρετοί θα πρέπει να σταθούν αντιμέτωποι. Να βρεθούν στην αντίπερα όχθη από μια πολιτική που θέλει την ΤΑ μηχανισμό προώθησης και αντιλαϊκών επιλογών. Η ΤΑ μπορεί. Εχει τεράστιες δυνάμεις. Είναι ο έγκαιρα και ολοκληρωμένα ενημερωμένος δημότης. Πιστεύουμε ότι η ΤΑ μπορεί να σταθεί στο πλάι των εργαζομένων, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Να στηρίξει πρωτοβουλίες και δράσεις για δουλιά, παιδεία, υγεία. Ενάντια στις επιβουλές των κοινωνικών κατακτήσεών του. Οι σημερινές τεχνολογικές, επιστημονικές ανακαλύψεις, όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά επιβάλλουν τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς καταπάτηση του 8ωρου. Να ενισχύσουν τους αγώνες για 35ωρο-7ωρο-5ήμερο. Να ενισχύσουν την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στην εργασία χωρίς ασφάλιση, στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Να εναντιωθούν: Στο μοίρασμα της φτώχειας, της ανεργίας, στην τοποθέτηση σε μια θέση εργασίας δυο και τριών εργαζομένων. Στα νέα κίνητρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η ΤΑ να αναδείξει ότι η έννοια ανάπτυξη δεν μπορεί να περιοριστεί στους αριθμητικούς δείκτες και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά ότι έχει ένα ευρύτερο περιεχόμενο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Αλλωστε, τα αποτελέσματα της όποιας ανάπτυξης δεν πηγαίνουν στους εργαζόμενους. Τα καρπούται το μεγάλο κεφάλαιο. Η ΤΑ είναι ανάγκη να μη συναινέσει, να αντισταθεί στις προσπάθειες για κατάργηση: των συλλογικών συμβάσεων, των ωραρίων εργασίας, των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «Καλλικράτης» και οι στόχοι της άρχουσας τάξης(2010-04-11 00:00:00.0)
Απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»(2008-05-17 00:00:00.0)
Προς ολοταχώς σε μια «Αυτοδιοίκηση Α.Ε.»(2003-11-30 00:00:00.0)
Επιχείρηση που θα πουλά υπηρεσίες!(1998-09-16 00:00:00.0)
Μαζί με το λαό, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο(1998-05-23 00:00:00.0)
Υπερσυγκέντρωση εξουσιών με διορισμένες διοικήσεις(1998-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ