Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πετάγονται στο δρόμο απ' τις λαϊκές πολυκατοικίες

Οι εργαζόμενοι της Χίου πολλές φορές βρέθηκαν στο δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
Οι εργαζόμενοι της Χίου πολλές φορές βρέθηκαν στο δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
Δεκάδες οικογένειες, που ζουν κάτω από απαράδεκτες για την εποχή μας συνθήκες, στις λαϊκές πολυκατοικίες της περιοχής Χριστού Βαρβασίου, κινδυνεύουν τώρα να πεταχτούν στο δρόμο.

Η έκταση που βρίσκονται οι πολυκατοικίες - οι εργασίες κατασκευής των οποίων ξεκίνησαν το 1971 και τέλειωσαν στο τέλος του 1976 - έχει επιλεγεί, όπως λέγεται, για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, η εκμετάλλευση του οποίου θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Αλλη πληροφορία αναφέρει ότι στο χώρο θα ανεγερθεί κτίριο για τις λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη ενός μεγάλου σκανδάλου με τη διασπάθιση χρημάτων του δημοσίου και τη χρησιμοποίηση κακής ποιότητας υλικών για την κατασκευή των λαϊκών αυτών πολυκατοικιών. Ωστόσο, οι οικογένειες που συνεχίζουν να κατοικούν σ' αυτές - μη βρίσκοντας άλλο τρόπο στέγασης - προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αφ' ότου εγκαταστάθηκαν στα «κουτιά» αυτά, από τις κακοτεχνίες (έλλειψη αποχέτευσης, κουφωμάτων, ειδών υγιεινής, θέρμανσης, φθαρμένων μπετόν στήριξης κλπ.).

Τέτοιος είναι ο εμπαιγμός των οικογενειών αυτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έφτασε στο σημείο να τους προτείνει τη χορήγηση, ως στεγαστικό δάνειο, του 50% της αξίας για αγορά άλλου διαμερίσματος, ενώ το υπόλοιπο 50% της αξίας να το καταβάλουν οι ίδιοι!.. Πρόταση που δε λύνει το πρόβλημα, δεδομένου ότι το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα των ανθρώπων αυτών δεν ξεπερνάει τις 80-100 χιλιάδες δραχμές, αφού οι περισσότεροι νέοι είναι άνεργοι και οι μεγαλύτεροι είναι μικροσυνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν θέσει στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, από το 1978, το πρόβλημα της επικινδυνότητας των λαϊκών πολυκατοικιών του Βαρβασίου Χίου, απαιτώντας την άμεση λύση, χωρίς όμως ποτέ να εισακουστούν.

Είκοσι και πάνω χρόνια, 1979-2000, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αν και γνώριζαν τη διάσταση του προβλήματος, πλειοδοτούσαν σε ψηφοθηρία και ψεύτικες υποσχέσεις, σε κάθε εκλογική περίοδο, προκειμένου να υφαρπάσουν την ψήφο των κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Οι περισσότερες απ' αυτές τις οικογένειες αποτελούν ένα μικρό μέρος του κύματος των προσφύγων της Μ. Ασίας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους για να έρθουν πρόσφυγες και να εγκατασταθούν στη Χίο, θύματα του αστικού τυχοδιωκτισμού.

Οι κάτοικοι των λαϊκών πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου, με τη συμπαράσταση των τοπικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, κινητοποιούνται τώρα αγωνιστικά, ώστε να υλοποιηθεί γρήγορα η μεταστέγασή τους, με έξοδα κι ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου Υγείας και τη συμβολή της ΝΑ και του Δήμου Χίου. Ζητάνε:

  • Την άμεση προώθηση των διαδικασιών ώστε να αρχίσει η κατεδάφιση των ακατάλληλων και επικίνδυνων πολυκατοικιών. Να προχωρήσει η μελέτη του έργου για την κατασκευή σύγχρονων εργατικών κατοικιών στον ίδιο χώρο. Χρήματα (δισ.) για τα παραπάνω υπάρχουν στα προγράμματα του ΣΠΑ, του Γ΄ ΚΠΣ, αρκεί να γίνει αλλαγή της επιλεξιμότητας των έργων με βάση τις ανάγκες των κατοίκων κι όχι των Βρυξελλών.
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή και των ιδίων για τον έλεγχο της ποιότητας των νέων κατοικιών με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές αντισεισμικής προστασίας.
  • Την απόδοση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών σ' όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο «κατασκευής» των πολυκατοικιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ