Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε απόγνωση οι μαστιχοπαραγωγοί

Το μαστιχόδεντρο δίνει τον πολύτιμο χυμό του
Το μαστιχόδεντρο δίνει τον πολύτιμο χυμό του
Οι φωτιές των τελευταίων χρόνων στη Χίο, και ειδικότερα αυτές του περασμένου Ιούλη, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και στα μαστιχόδεντρα, τα οποία, αν και γίνονται προσπάθειες, δεν έχουν αποκτήσει παραγωγική ικανότητα. Θα περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια, λένε οι μαστιχοπαραγωγοί, για να δώσει το μαστιχόδεντρο την ποσότητα που έδινε πριν την πυρκαγιά. Εκτός από τη μείωση της παραγωγής, αρκετοί έχασαν και το φυτικό κεφάλαιό τους.

Η μαστίχα, που είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν του νησιού, συνεισφέρει στην εθνική οικονομία 2 δισ. δραχμές το χρόνο, όπως μας λένε οι εκπρόσωποι της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Επίσης, η μαστίχα που παράγεται μόνο στο νότιο μέρος της Χίου, σ' όλο τον κόσμο, είναι το προϊόν που κρατά και τον πληθυσμό στον τόπο του. Αντίθετα, τα χωριά της βόρειας πλευράς έχουν ερημωθεί, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας για το νησί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο νησί βασίζονται, ουσιαστικά, στην καλλιέργεια της μαστίχας, της ελιάς και των εσπεριδοειδών, κύρια στην περιοχή του κάμπου του Δήμου Χίου, και λιγότερο στις καλλιέργειες κηπευτικών.

Για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του, όμως, είναι αναγκαίο, όπως τονίζει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, να σωθεί και στηριχτεί η καλλιέργεια. Να δοθεί αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος 26.000 δρχ. για κάθε παραγωγικό δέντρο και 2.000 δραχμές για κάθε επαναφύτευση. Και, βεβαίως να μη γίνει διαχωρισμός σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και λοιπούς, γιατί έτσι θα διώξουν τους περισσότερους κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ