Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παίζουν με την υγεία των ανθρώπων

Ο «αμαρτωλός» κι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων σωλήνας Ναγού...
Ο «αμαρτωλός» κι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων σωλήνας Ναγού...
Το οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης - άρδευσης της Χίου, ειδικότερα στις κεντροανατολικές περιοχές του νησιού, από Λαγκάδα μέχρι Καλαμιωτή, όπως επίσης στις Οινούσες και τα Ψαρά, δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες και παρά το γεγονός ότι διατίθενται οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, αυτοί κατασπαταλούνται σε διάφορα άλλα έργα όχι άμεσης ή πρώτης ανάγκης. Δηλαδή, έργα που δε βοηθάνε για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού.

Το στέρεμα πηγών και πηγαδιών σε αρκετές περιοχές, εντείνει το πρόβλημα της ύδρευσης σχεδόν σε ολόκληρο το νησί και το καθιστά πολύ σοβαρό, δεδομένου ότι τώρα πια εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια την υγεία των κατοίκων. Μάλιστα, σχετική Ερώτηση υπέβαλαν πρόσφατα στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Ν. Γκατζής, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η χρόνια κυβερνητική αδιαφορία για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στο νησί, έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο της άντλησης θαλασσινού νερού από τις υφαλμυρωμένες υδατολεκάνες Καρακάρη και Κατσάρη. Τα στοιχεία από την περιεκτικότητα σε χλωριόντα στο νερό με το οποίο υδροδοτείται το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, η κεντρική και νότια Χίος είναι απογοητευτικά, αφού, όπως προκύπτει, μέσα στην τελευταία δεκαετία υπάρχει υπερδιπλασιασμός τους!

Αναφέρεται ότι ύστερα από αναλύσεις που έγιναν απ' την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, το νερό που πίνουν οι κάτοικοι περιέχει, ανά λίτρο, 216 μικρογραμμάρια υδρογονάνθρακες, με επιτρεπόμενο όριο τα 10 μικρογραμμάρια!!

Ακόμη, ο σωλήνας του Ναγού, που πολλά τμήματά του είναι υπέργεια κι όχι κάτω απ' το έδαφος όπως θα 'πρεπε, είναι επενδεδυμένος εσωτερικά με ασφαλτικό υλικό, γεγονός που ήρθε τελευταία στη δημοσιότητα κι έχει αναστατώσει τους κατοίκους.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι κάτοικοι του Δήμου Ομηρούπολης συνειδητοποιώντας ότι για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται κοινό μέτωπο πάλης, συσπειρώθηκαν στην κίνηση «Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης» και σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν τις ευθύνες αλλά και τις πραγματικές διαστάσεις και το βάθος του προβλήματος.

Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες αναλύσεις του Χημείου του Κράτους και οι αντίστοιχες εντολές από πλευράς των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγιεινής για άμεση διακοπή της υδροδότησης από τις συγκεκριμένες ακατάλληλες για την ίδια τη ζωή των κατοίκων σωλήνες, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες.

«Ο πολιτικός εναγκαλισμός της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου (ανήκει στο ΣΥΝ) με την κυβέρνηση, τους οδήγησε το φετινό καλοκαίρι κι επί δύο σχεδόν μήνες να παίζουν στην κυριολεξία με την υγεία των κατοίκων του Δήμου Ομηρούπολης, παρέχοντας νερό μολυσμένο με ίχνη λιθανθρακόπισσας...», τονίζεται στην ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Ομηρούπολης». Η Πρωτοβουλία καλεί «... τη Δημοτική Αρχή να συναισθανθεί τις ευθύνες της, να κατανοήσει ότι τα οποιαδήποτε πολιτικά παιχνίδια κυβερνώντων πράσινης, κεντροαριστερής, εκσυγχρονιστικής ή άλλης απόχρωσης, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφορούν την υγεία του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ