Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Η οικονομική ασφυξία θα ξεπεραστεί με... διαφάνεια!

Απο προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Απο προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Με τη διαιώνιση της οικονομικής μιζέριας των δήμων και την προτροπή να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προσδοκά η κυβέρνηση να... εξασφαλίσει τη θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) από τα συμφέροντα που βολιδοσκοπούν ή και αναλαμβάνουν δράσεις της. Στα πλαίσια αυτά, χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στην Κω, η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, ανακοίνωσε μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της ΤΑ, τα οποία εστιάζουν στον έλεγχο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Παράλληλα, επιχειρούν την κατοχύρωση των κυβερνητικών κατευθύνσεων όπως αυτές προδιαγράφονται στις θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών στο λεγόμενο διάλογο για το ρόλο της ΤΑ - δηλαδή της συμμόρφωσης των δήμων στην πολιτική περιορισμού των κοινωνικών δαπανών και συνεργασιών με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που συνιστούν... διαφάνεια!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, ζήτησε μέτρα για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, προτείνοντας ανάμεσα στα άλλα, την εξειδίκευση των όρων συμμετοχής των δήμων σε φορείς μεικτής οικονομίας και την ίδρυση αναπτυξιακών εταιριών σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες με τη συμμετοχή κράτους, Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών τάξεων για τη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ. Λίγο πριν, ο ίδιος είχε κάνει λόγο για την ανάγκη περιορισμού των «ανεξέλεγκτων οικονομικών συμφερόντων» και ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της λειτουργίας της ΤΑ.

Πυροτέχνημα 150 δισ.

Σύμφωνα με την υπουργό, η διαφάνεια θα διασφαλιστεί με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος σε όλους του δήμους της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, έως το 2001. Αυτό θα ελέγχεται από το Σώμα Ορκωτών λογιστών κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα όμως, θα ελέγχεται και η λεγόμενη αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των δήμων, με βάση τη συμμόρφωσή τους στις δημοσιονομικές απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε χτες την υποχρεωτική μεταφορά στους δήμους μιας σειράς αρμοδιοτήτων (συντήρηση σχολείων, παιδικοί σταθμοί, λιμενικά ταμεία, γυμναστήρια, Δημοτική Αστυνομία) χωρίς να διευκρινίσει αν θα συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους. Η Β. Παπανδρέου μίλησε απλώς για «αυξημένους πόρους». Να σημειώσουμε πως όσοι δήμοι είχαν αναλάβει τους παιδικούς σταθμούς, περιμένουν ακόμα τα χρήματα.

Η ίδια ανακοίνωσε την αύξηση κατά 150 δισ. δραχμών των πόρων που θα λάβει η ΤΑ το 2001 σε σχέση με το 2000. Πρόκειται για μέρος χρημάτων που παρακρατούνται από τους δήμους, κάτι που η Β. Παπανδρέου αρνήθηκε. Μάλιστα, θεώρησε πολλά τα χρήματα που δίνονται στην ΤΑ, όταν αντιστοιχούν μόλις στο 2,7 του κρατικού προϋπολογισμού. Οταν περίπου 242 δισ. δραχμών έχουν αφαιρεθεί από τους δήμους της Αττικής για τη στήριξη του «Καποδίστρια», που η κυβέρνηση επέβαλε.

Τέλος, η Β. Παπανδρέου είπε πως θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο 7% και θα εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού. Σε συνεργασία δε, με τα υπουργεία Εργασίας και Γεωργίας, θα προωθηθούν δύο προγράμματα για απασχόληση και πρωτογενή τομέα αντίστοιχα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, στην εισηγητική του ομιλία, εστίασε στη συμμετοχή της ΤΑ στη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ, λέγοντας πως οι δήμοι πάσχουν από προσωπικό και τεχνικές υπηρεσίες που θα συντάξουν κατάλληλα προς έγκριση χρηματοδότησης έργα. Ο ίδιος στη συνέχεια παραδέχτηκε την ανταγωνιστικότητα που επιβάλλουν οι όροι της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των έργων και είπε πως μπορεί και να... βγει σε καλό της ΤΑ, γιατί θα αναγκαστούν να υποβάλλουν έγκαιρα μελέτες. Οι προτάσεις του Π. Κουκουλόπουλου για το ρόλο της ΤΑ, από τη μία συντείνουν με τις κατευθύνσεις του υπουργείου και από την άλλη, επαναφέρουν αιτήματα προηγούμενου συνεδρίου που η ΚΕΔΚΕ ποτέ δε διεκδίκησε.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το συνέδριο χαιρέτισε ο Κ. Σκανδαλίδης, καλώντας την ΤΑ να λειτουργήσει σαν πεδίο πόλωσης των διαφωνιών της κοινωνίας. Ο Β. Πολύδωρας από τη ΝΔ έκανε λόγο για εισαγγελικό πνεύμα της κυβέρνησης έναντι στην ΤΑ, ενώ ο Σπ. Λυκούδης από τον ΣΥΝ μίλησε για δικαστική αντίληψη απέναντι στο θεσμό. Τέλος, ο Γ. Παπασήμος από το ΔΗΚΚΙ ζήτησε τη θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ