Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΠΑ
Συναίνεση στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής»

Σε συναινετικό διάλογο με την κυβέρνηση για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», αποφάσισε να προχωρήσει και επίσημα πλέον η πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), απεμπολώντας οριστικά το πάγιο και ομόφωνο αίτημα όλων των εργαζομένων για ΟΑ ενιαία και 100% στο Δημόσιο.

Βέβαια, η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού χρόνια τώρα «βάζει πλάτη» για να προωθείται η καταστροφική κυβερνητική πολιτική για τον εθνικό αερομεταφορέα και τους εργαζόμενους, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική αντίδραση. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία η περίοδος που επέλεξε η ηγεσία της Ομοσπονδίας να κοινοποιήσει την - επί της ουσίας και πέρα από φραστικές αντιθέσεις - συμφωνία της με το κυβερνητικό σχέδιο, λίγους μήνες πριν την έλευση των ιδιωτών επενδυτών, στους οποίους η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκχωρήσει ακόμα και το 100% της εταιρίας!

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ, αφού κατήγγειλαν ότι η ΟΑ τελεί υπό καθεστώς οικονομικής εκκαθάρισης και οδηγείται συνειδητά και μεθοδευμένα σε οικονομικό μαρασμό και πτώχευση, εντούτοις ...κάλεσαν την κυβέρνηση και ...προσωπικά τον πρωθυπουργό να «παγώσει» αυτές τις διαδικασίες και από κοινού κυβέρνηση - διοίκηση - ΟΣΠΑ και ΓΣΕΕ να καταλήξουν «σε μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή». Τις θέσεις της ΟΣΠΑ παρουσίασαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Πατέστος, ο γγΓ. Λαΐνης και ο αντιπρόεδρος Σωκρ. Μαντζουράνης. Βέβαια, στάθηκαν με έμφαση στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ζήτησαν εγγυήσεις από την κυβέρνηση. Αναφέρθηκαν στη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η ΟΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεων, για να επισημάνουν, ωστόσο, ότι ο όμιλος εταιριών της ΟΑ μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, «αρκεί να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση, να συνεργαστεί και να ακούσει τις προτάσεις των εργαζομένων και να διορίσει αξιόπιστες και ικανές διοικήσεις».

Στις καταιγιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων πώς και πότε σκοπεύει να αντιδράσει η ΟΣΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και ...ενδεχομένως σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, μέχρι το Γενάρη. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, είπε ότι «αν η κυβέρνηση την ιδιωτικοποιήσει θα αναλάβει ή το πολιτικό όφελος ή το πολιτικό κόστος»! Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του Β. Γιαννακόπουλου, μέλους του ΔΣ της ΟΣΠΑ και εκπροσώπου των εργαζομένων στη διοίκηση της ΟΑ, ο οποίος ομολόγησε ότι κανείς πλέον στην ηγεσία της ΟΣΠΑ δε μιλά για μια και μόνη μετοχή της ΟΑ, χωρίς να αντιδράσει κανείς από τους παριστάμενους στο πάνελ της συνέντευξης. Προς στιγμήν υπήρξε μια αμηχανία. Αναπάντητη έμεινε ουσιαστικά από τον Μ. Πατέστο η ερώτηση, αν θα προωθήσουν αντιδράσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΑ, στην περίπτωση που παρασχεθούν εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας...

Η ΕΣΚ

Σχολιάζοντας στο «Ρ» τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη, ο Γ. Φιλίππου, στέλεχος της « Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) και μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ, τονίζει ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας έδειξε για άλλη μια φορά ότι αυτό που την απασχολεί είναι πώς θα περάσει η κυβερνητική πολιτική για το ξεπούλημα της ΟΑ και πώς θα καλλιεργήσει στους εργαζόμενους την αυταπάτη της διασφάλισης των θέσεων εργασίας με ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις τους. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του ψευτοδιαλόγου, που το μόνο που μπορεί να ...προσφέρει, είναι το πόσα θα δώσουν ακόμα οι εργαζόμενοι. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να βάλουν στην άκρη τις συμβιβασμένες ηγεσίες και σε συνεργασία με τις ταξικές δυνάμεις του χώρου (ΕΣΑΚ), να συγκροτήσουν επιτροπές υπεράσπισης της δημόσιας ΟΑ, να συμμαχήσουν με τους εργαζόμενους στις άλλες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται και με τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την πολιτική της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης», καταλήγει ο Γ. Φιλίππου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ