Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Την έπνιξαν μπαζώματα και ... πυρκαγιές

Ψίχουλα και κοροϊδία οι ενισχύσεις της κυβέρνησης, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Η μεγαλύτερη νεροποντή των τελευταίων 50 χρόνων, τα μπαζωμένα ρέματα και τα καμένα δάση αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες, που βύθισαν στο βούρκο το νησί της Κέρκυρας.

Πολλοί κάτοικοι έμειναν και χτες έξω από τα σπίτια τους, καθώς συνεχίζεται η άντληση υδάτων από κατοικίες και καταστήματα.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, η Πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις και χρειάστηκε η επέμβασή της σε 120 περιπτώσεις. (Μάλιστα, οι 16 ήταν για διασώσεις ανθρώπων, που κινδύνεψαν σε σπίτια και αυτοκίνητα).

Οι Δήμοι Μελιτειαίων, Παραλίων, Αχιλλείων, Φαιάκων, Κερκυραίων είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο. Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ειδικά στα Μωραΐτικα και στη Μεσογγή.

Χτες άρχισε η απογραφή και αποτίμηση των ζημιών από ειδικά συνεργεία και επιτροπές της Νομαρχίας και των Δήμων.

Σημαντικό ρόλο στις πλημμύρες που έπληξαν το νησί έπαιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, καθώς 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης είχαν γίνει στάχτη από την πύρινη λαίλαπα. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν εκτελέστηκαν έγκαιρα, καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε τα απαραίτητα χρήματα την περίοδο που έπρεπε. Επίσης οι καθαρισμοί ποταμών και χειμάρρων σε πολλές περιοχές δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχαμε μπάζωμά τους, που δημιούργησε χειρότερα προβλήματα.

Οπως κατήγγειλε ο Θ. Γουλής, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος Κέρκυρας, στη Μεσογγή, ο μεγαλοξενοδόχος κ. Γεωργούλης, ιδιοκτήτης του «Ακτή Μεσογγή», επιχωμάτωσε περίπου το ένα τρίτο της κοίτης κοντά στην εκβολή του ποταμού της περιοχής πριν 15 χρόνια, προκειμένου να χτίσει δωμάτια. Για τη δραστηριότητά του αυτή, δεν τον ενόχλησε κανείς. Ο περιορισμός της κοίτης του ποταμού διοχέτευσε με ορμή τα νερά στον οικισμό της Μεσογγής - που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι - με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες σπίτια και μαγαζιά.

Ο Θ. Γουλής κατήγγειλε, επίσης, ότι με ευθύνη του πρώην προέδρου της Κοινότητας Χλωμοτιανών Λεωνίδα Βάρθη περιορίστηκε η κοίτη και ενός χειμάρρου. Ο χώρος που δημιουργήθηκε αποδόθηκε σε ιδιώτη για να κτίσει σπίτι. Ετσι, ο χείμαρρος ξεχείλισε και πλημμύρισε η περιοχή.

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το οδόστρωμα στο 16ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κέρκυρας - Παλιοκαστρίτσας, εξαιτίας περιορισμού της κοίτης του χειμάρρου από τους μεγαλοεπιχειρηματίες αδελφούς Μπούα, για τη δημιουργία βιομηχανίας κεραμικών «ΣΕΡΑΚΟ» που σήμερα δε λειτουργεί.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάβατοι.

Η ΝΕ Κέρκυρας

Η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, εξήγγειλε το «περίφημο» βοήθημα των 200.000 δραχμών για τους πληγέντες.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι η ενίσχυση αυτή «είναι ψίχουλα και κοροϊδία για τους Κερκυραίους».

«Απαιτούμε, συνεχίζει, να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις, όποιες και όσες είναι οι καταστροφές. Να χρηματοδοτηθούν η Νομαρχία και οι Δήμοι για να αποκαταστήσουν στο εθνικό κι επαρχιακό οδικό δίκτυο τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει και να πραγματοποιηθούν άμεσα οι καθαρισμοί ρεμάτων και χειμάρρων, με ταυτόχρονη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων. Επίσης, απαιτείται έκτακτη επιχορήγηση, ύψους ενός δισεκατομμυρίου, για την αποκατάσταση των ζημιών στους αγροτικούς δρόμους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Τεράστιες ευθύνες έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που, με την πολιτική τους, επέτρεψαν την αυθαίρετη δόμηση και αδιαφόρησαν για καταπατήσεις χειμάρρων και μικρών ποταμών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές της Κατερίνης(2017-11-24 00:00:00.0)
Πλημμύρες στην Κέρκυρα(2016-10-08 00:00:00.0)
Νύχτα αγωνίας από την κακοκαιρία(2015-01-15 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις καταστροφές στη Λέσβο(2012-12-05 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες(2003-02-04 00:00:00.0)
Να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πλημμύρες, στην Κέρκυρα(2000-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ