Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεση κλιμάκωση με πρώτο σταθμό την Πρωτομαγιά

Η νέα πείρα και δύναμη με την οποία χιλιάδες απεργοί εξοπλίστηκαν πρέπει να συμβάλει στην οργάνωση πυρήνων σε κάθε τόπο δουλειάς, τονίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση

Η ανάγκη άμεσης κλιμάκωσης της πάλης με αξιοποίηση κάθε μορφής αγώνα, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντεπίθεση και στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τις θετικές διεργασίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στις συνειδήσεις των εργατών, ξεπερνώντας δυσκολίες και απαντώντας στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης του μαύρου μπλοκ των δυνάμεων της πλουτοκρατίας, των κομμάτων της, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και των αστικών ΜΜΕ, αναδείχτηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπου αποτιμήθηκε η πείρα της 48ωρης απεργιακής μάχης και καθορίστηκε το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από την 48ωρη απεργία, αλλά και το πώς η νέα πείρα και δύναμη, με την οποία εξοπλίστηκαν πλατιά τμήματα εργαζομένων, θα δυναμώσει ολόπλευρα και σταθερά την ταξική οργάνωση και πάλη.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως η απεργία ήταν μια πολύ σημαντική, πετυχημένη μάχη. «Ηταν ένα σημαντικό βήμα, μια πολιτικοσυνδικαλιστική παρέμβαση που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια», σημειώθηκε εισηγητικά. Η επιτυχία αφορά πρώτα απ' όλα τις ίδιες τις συνθήκες μέσα στις οποίες προκηρύχθηκε και πραγματοποιήθηκε η απεργία: Μέσα σε συνθήκες όξυνσης της αντεργατικής επίθεσης για να σαρωθεί ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε, αλλά και αντιμετωπίζοντας την επίθεση με κάθε μέσο και τρόπο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και το ΣΥΝ, που υπονόμευσαν την απεργία. Καθώς οξύνεται η σύγκρουση με την εργοδοσία και τα μονοπώλια, μέσα στους τόπους δουλειάς καλλιεργείται ο φόβος και η τρομοκρατία και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός μπαίνει μπροστάρης για την αποδοχή των αντεργατικών μέτρων, ακόμα και καλώντας ανοιχτά σε απεργοσπασία. Επίσης, με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού και διάφορων αριστερίστικων ομάδων να μιλούν για συσπείρωση πρωτοβάθμιων σωματείων κόντρα στο ΠΑΜΕ, αλλά στο διά ταύτα μαζί με τις δυνάμεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η μάχη που δόθηκε σε ακόμα περισσότερους χώρους συνέβαλε στην αφύπνιση και αισιοδοξία χιλιάδων εργαζομένων και φώτισε καλύτερα την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να χαραχτεί η πάλη για ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Να δημιουργήσουμε απεργιακό κύμα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επιβεβαιώθηκε ένας από τους σημαντικούς όρους της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, που είναι η οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Οπως τονίστηκε, νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη της απεργίας, εργαζόμενοι και συνδικάτα και σωματεία, που δεν είχαν συμμετάσχει προηγούμενα. «Αναδείχθηκαν και τώρα τα στοιχεία της ανυπακοής, της απειθαρχίας, από την απεργία της 17ης Δεκέμβρη. Για παράδειγμα, η συνέχιση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, παρά τη δικαστική απόφαση. Δεν υποκλιθήκαμε στη νομιμότητα, τσαλακώσαμε την πολιτική της κυβέρνησης και την ΠΝΟ, που έχει υποταχθεί στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Γι' αυτό και η βρώμικη και λυσσαλέα επίθεση μερικών ΜΜΕ, όπως ο ΣΚΑΪ κλπ.», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση.

Και στη συνέχεια: «Η απεργία άνοιξε καινούριους δρόμους. Εδειξε ότι οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μπορούν να ξεπεραστούν, όχι να τα διπλώσουμε, αλλά να προχωρήσουμε στη δημιουργία απεργιακού κύματος. Η αποσιώπηση από τα ΜΜΕ έδειξε να ξεπερνιέται με το δυνάμωμα της παρουσίας μας στους χώρους δουλειάς και της προπαγάνδας, βελτιώνοντας κάθε μέρα τα υλικά μας, την επιχειρηματολογία μας». Σε άλλο σημείο της εισήγησης, σημειώνεται: «Η απόφαση αυτή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, πλέον, νομιμοποιήθηκε στη συνείδηση του κόσμου».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για: «Συζήτηση με περισσότερο κόσμο, άνθρωπο τον άνθρωπο, για το χαρακτήρα των μέτρων και την ανάγκη αντεπίθεσης και οργάνωσης. Τα μηνύματα δείχνουν διεργασίες. Κόσμος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ είναι αγανακτισμένος και δείχνει διάθεση για να παλέψει, για να βρεθεί μαζί με το ΠΑΜΕ. Να δείξουμε μεγάλη επιμονή στην οργάνωση πυρήνων στους χώρους δουλειάς».

Ετσι, πρώτος σταθμός είναι ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αφιερωμένος στη νεολαία. Η κλιμάκωση της πάλης θα βασιστεί στις εξελίξεις τόσο στο Ασφαλιστικό, με απεργιακές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας. Αναφορικά με τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων, το ΠΑΜΕ θα απευθύνει κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα και από κοινού να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις προς τον ΣΕΒ με αιτήματα την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και των κλαδικών ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ