Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στην κατάργηση του 5ήμερου - 40ωρου

Σε κινητοποίηση προχωρούν τη Δευτέρα τα ταξικά συνδικάτα στον κλάδο του Τουρισμού, μετά την εκτρωματική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

Σε ξεσηκωμό ενάντια στην κατάργηση του 5ήμερου - 40ωρου και του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατ' εντολή της εργοδοσίας - με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή - καλούν τους εργαζόμενους εννέα σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και των Ξενοδοχείων, με κοινή τους ανακοίνωση. Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουν μια πρώτη δυναμική απάντηση με τη διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα, 26 Απρίλη, στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40).

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία: Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου, Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλλονιάς, Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Εστιατορίων Λευκάδας, Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου, Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι «η εργασία που παρέχεται την έκτη μέρα της βδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 50%». Ωστόσο, το υπουργείο τροποποίησε το άρθρο, μειώνοντας την προσαύξηση από 50% σε 30%, ενώ όσον αφορά τους εποχικά εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις ...εξαιρεί τους εργοδότες εντελώς ακόμα και από αυτήν την προσαύξηση!

«Τα ταξικά σωματεία - σημειώνεται - είχαμε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι το συντονισμένο σχέδιο κατακρεούργησης των κατακτήσεών μας φτάνει μέχρι την κατάργηση των θεσμικών μας δικαιωμάτων που προβλέπονται κι από την ίδια τη Συλλογική Σύμβαση».

Μάλιστα, ιδιαίτερα για τον κλάδο, όπως επισημαίνουν, εξαιρούνται ακόμα και από αυτήν την προσαύξηση του 30% οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, στον κλάδο καταργεί το ρεπό και με αντάλλαγμα ένα πενιχρό μεροκάματο επιβάλλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν σύμφωνα με τις εργοδοτικές απαιτήσεις.

Υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως καλύτερη από τη ΝΔ υπάλληλος των μεγαλοξενοδόχων που τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα, δε θέλει να χάσει ούτε ώρα. Λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική περίοδος, νομοθετεί αυτό που έστω και παράνομα υλοποιούσαν οι εργοδότες μας για χρόνια. Μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο μας, φτηναίνουν την εργατική μας δύναμη, τινάζουν κυριολεκτικά στον αέρα την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.

Κι όλ' αυτά, την ίδια ώρα που συντονισμένα (κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τα ΜΜΕ που στηρίζουν την πλουτοκρατία) συκοφαντούν τους αγώνες μας ενάντια στο αντεργατικό τσουνάμι, θεωρώντας μας "εθνικούς προδότες" που δεν αποδεχόμαστε την εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν».

Τέλος, καλούν όλα τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να αντιδράσουν άμεσα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και οργανώνοντας με τους εργαζόμενους παρεμβάσεις σε υπουργείο και περιφερειάρχες, συνυπογράφοντας την κοινή ανακοίνωση - καταγγελία.

  • Το χτύπημα του 5ήμερου - 40ωρου και των ΣΣΕ καταγγέλλουν, με ανακοινώσεις τους, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ