Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΑΤ
Εκρηκτικά τα προβλήματα

Κινητοποίηση στο υπουργείο έκαναν χτες η ΣΕΑΑΝ, γονείς και μαθητές. Συνεχίζεται η κατάληψη της Σχολής

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών της Σχολής του ΚΕΑΤ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών της Σχολής του ΚΕΑΤ
Αμεσες λύσεις για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα απαίτησαν οι μαθητές και γονείς κηδεμόνες, οι εργαζόμενοι του Κέντρου με τη συμπαράσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), σε παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Υγείας.

Κατήγγειλαν ότι το μοναδικό στην Ελλάδα ειδικό κέντρο για την τυφλότητα πάει απ' το κακό στο χειρότερο, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για τη συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και κοινωνικών υπηρεσιών. Η χρηματοδότησή του δεν καλύπτει στοιχειωδώς τα λειτουργικά έξοδα, τα χρέη του ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ έχει φτάσει Απρίλης και ακόμα δεν έχει εκταμιευτεί η χρηματοδότηση του 2010! Το Κέντρο λειτουργεί με βερεσέ στους προμηθευτές, ενώ πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο ΙΕΚ γιατί ήταν απλήρωτο. Οι μαθητές του ΚΕΑΤ λιγοστεύουν και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα τεχνικά βοηθήματα που απαιτούνται για την εκπαίδευσή τους. Λόγω της ανυπαρξίας ειδικού γυμνασίου και λυκείου για τυφλούς στερούνται παντελώς ελεύθερου χρόνου, αφού υποχρεώνονται να παρακολουθούν μετά το σχολείο δεύτερο πρόγραμμα φροντιστηριακών μαθημάτων στο ΚΕΑΤ ως το βράδυ. Οι χώροι διδασκαλίας και ψυχαγωγίας είναι ελάχιστοι, αφού το παλιό κτίριο που υπέστη ζημιές απ' το 1999 δεν έχει ακόμα επισκευαστεί. Για όλα αυτά οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής από την περασμένη Παρασκευή 16 Απρίλη.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι βιώνουν την ανασφάλεια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την απειλή της απόλυσης. Αμεσα κινδυνεύουν να απολυθούν 11 εργαζόμενοι, με πρόσχημα τη λήξη των συμβάσεών τους, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Κατριβάνο, ο οποίος είπε ότι πρόσφατα υπέγραψε απόφαση για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, μέσα σε αυτά και το ΚΕΑΤ, για να διαψευστεί αμέσως μετά αφού όπως αποδείχτηκε το ΚΕΑΤ δεν περιλαμβάνεται στα ιδρύματα αυτά. Για τους εργαζόμενους που λήγει η σύμβασή τους, είπε ότι γι' αυτόν δεν υπάρχουν (!) αφού ανήκουν σε εταιρεία του ΚΕΑΤ και όχι στο δημόσιο, ενώ η αστική εταιρεία «Πρωτοπορία» φτιάχτηκε στο ΚΕΑΤ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οταν οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απουσία των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων και για τις απαράδεκτες αίθουσες διδασκαλίας, ο γενικός γραμματέας είπε ότι θα συζητήσει τα προβλήματα όχι με τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές, εργαζόμενους, γονείς, αλλά με την... επίσημη οργάνωσή τους την ΕΣΑμΕΑ! Οι μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ